Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Avustralya Yeni Güney Galler Eyalet seçimlerini, iktidardaki Koalisyon kazandı

Avustralya'da cumartesi günü sandık başına giden seçmenler, Yeni Güney Galler Eyalet Hükümeti için oy kullandı. Seçimde önemli oy kaybına uğramasına rağmen Liberal Partili Eyalet Hükümeti yeniden iktidar oldu. Daha önce Victoria ve Queensland...

Haber Giriş Tarihi: 29.03.2015 13:01
Haber Güncellenme Tarihi: 29.03.2015 13:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Avustralya'da cumartesi günü sandık başına giden seçmenler, Yeni Güney Galler Eyalet Hükümeti için oy kullandı. Seçimde önemli oy kaybına uğramasına rağmen Liberal Partili Eyalet Hükümeti yeniden iktidar oldu. Daha önce Victoria ve Queensland eyaleti seçimlerini anamuhalefetteki İşçi Partisi’ne kaptıran Liberal Parti, Yeni Güney Galler’de ise yeniden iktidar oldu.

Yeni Güney Galler eyalet seçimlerinde İşçi Partisi, oylarını önemli ölçüde arttırmış olmasına rağmen, bu dönem de ana muhalefet olarak eyalet parlamentosunda hizmet verecek. Seçimle ilgili yorum yapan uzmanlar, İşçi Partisi’nin yüzde 9 civarında bir oy artışı sağlamış olmasına rağmen bunun hükümeti kurmaları için yeterli çoğunluğu sağlayamadığını açıkladı. İşçi Partisi seçimlerde önceki döneme göre 14 yeni milletvekilli kazandı.

Büyük ölçüde kesinleşen sonuçlara göre, NSW Eyalet Meclisi’ndeki milletvekili dağılımı şu şekilde gerçekleşti. Liberal Koalisyon ittifakı 54 milletvekili, İşçi Partisi 34 milletvekili ve Yeşiller Partisi 2 milletvekilini eyalet parlamentosuna soktular.

Ülkede, 26 Mart 2011 senesinde yapılan Yeni Güney Galler Eyalet seçimlerinde Barry O’Farrel liderliğinde seçimlere giren koalisyon, oylarını yüzde 16’dan fazla arttırmayı başarmış ve mecliste 69 sandalye kazanmıştı. Kristina Keneally liderliğindeki İşçi Partisi ise sadece 20 milletvekili kazanarak büyük bir hezimete uğramıştı. İşçi Partisi bir önceki seçimlere göre 32 milletvekili kaybetmişti.

SEÇİM ZAFERİ, 'ÖZELLEŞTİRME' İÇİN MİKE BAİRD’İN ÖNÜNÜ AÇTI

Yeni Güney Galler Başbakanı Mike Baird’in seçim zaferini yorumlayan uzmanlar, Baird’in şahsi popülaritesinin, muhalefet tarafından yapılan büyük çaplı özelleştirme kampanyasına karşı başarılı olduğu yorumunda bulundular.

İşçi Partisi, önceki seçimlere göre oylarını yaklaşık olarak yüzde 9 oranında arttırmış olmasına rağmen Liberal Parti hükümet ortağı olan Ulusal Parti ile birlikte 53 sandalye kazanmayı başardı.

Sandık sonuçlarının açıklanmasından sonra bir açıklama yapan İşçi Partisi Eyalet Başkanı Luke Foley de, Auburn toplumuna teşekkür etti. Seçim ofisinde eşini de yanına alarak, seçmene teşekkür eden Foley, üç ay gibi kısa bir süre içinde partisinin oy oranını arttırmayı başardığını kaydetti. Seçimin galibi iktidar partisi temsilcisi ve Eyalet Başbakanı Mike Baird’i arayarak teşekkür ettiğini belirten Foley, seçimleri kaybetmesine rağmen görevine devam edeceğini ve önümüzdeki seçimde mutlaka iktidar olacaklarını söyledi.

Seçimleri kaybetmiş olmalarına rağmen, gelecek seçimleri kazanacakları hususunda kendinden çok emin konuşan Foley, "Gelecek seçimler İşçi Partisi için kazanılabilir seçimler olacak." dedi.

Öte yandan seçimlerde, İşçi Partisi daha önce Liberal Parti’ye kaptırdığı Hunter bölgesini yeniden geri aldı. Newcastle, Maitland, Port Stephens, Swansea ve Charlestown seçim bölgeleri de yine İşçi Partili adayları tarafından kazanıldı.

BAİRD: HALK, EYALETİ DAHA BÜYÜK YAPMAK İÇİN YETKİYİ BİZE VERDİ

Seçim zaferinin belli olmasının ardından Sydney’de bir otelde parti taraftarlarıyla bir araya gelen Baird, eyaletin elektrik sistemini özelleştirmek için önünde bir engel kalmadığını vurgulayarak, “Hayatlarınızı daha da yaşanılır yapmak için her günümüzü sizin için çalışmakla geçireceğimize söz veriyoruz. Bizim seçim kampanyamız budur.” dedi.

Baird konuşmasında, İşçi Partisi tarafından yürütülen özelleştirme karşıtı kampanyaya işaret ederek, “Ben bu kampanyanın eyalet tarihinin en büyük korkutma kampanyası olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle burada olması gereken bazı arkadaşlarımız seçimleri kazanamadılar.” dedi.


Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop, Baird’i arayarak tebrik etti. Bishop, “Bu sonuçlar Avustralyalıların reformların yapılmasının gerekli olduğuna inandıklarının bir göstergesidir. Bizim hazırladığımız 'Nesiller arası Rapor' da Avustralya’nın daha önce İşçi Partisi idaresi altından nasıl bir yanlış yolda gitmekte olduğunu göstermiştir. Biz planladığımız bazı reformlarla bu yanlış gidişin önünü alabiliriz.” dedi.

Federal Liberal Parti’nin önde gelen isimlerinden olan Scott Morrison da bir açıklama yaparak, “Yeni Güney Galler Eyalet seçimlerinde kazanılan zafer partimizin hazırladığı Federal Bütçe’nin uygulanmasını kolaylaştıracaktır.” dedi.

Sydney Üniversitesi Politik Çalışmalar Öğretim Üyesi Prof. Dr. Peter Chen, Tony Abbot ile Mike Baird’nin seçim öncesi aynı dezavantajlara sahip olduğu yorumunda bulunarak, “Seçim kampanyasının başında Mike Baird’in durumu Tony Abbott ile büyük benzerlikler içeriyordu. Ancak Baird tehdit etmeyen, dostane üslubuyla bunu tersine çevirmesini bildi. Bu açıdan Tony Abbott’un da aynı karakteristikleri sergileyebilmesi gerekiyor.” dedi.

Seçimlerde oyunu arttırmayı başaran Yeşiller Partisi, Alt Meclis’te 3 sandalye kazandı. Sydney şehrinde Newtown ve Balmain ile kuzey sahillerindeki Lismore ve Ballina Yeşiller Partisi’nin eline geçti. Ballina bölgesi 27 yıldan bu yana Ulusalcıların kalesi konumundaydı.

Ballina Bölgesi'nden milletvekili seçilen Tamara Smith, "Ulusalcıların elinde olan kuzey sahillerinde seçimleri kazanmış olmamıza inanamıyorum." diyerek şaşkınlığını ortaya koydu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.