Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Avrupalı istihbaratçılardan 15 Temmuz raporu

İngiliz The Times gazetesi, AB'nin gizli istihbarat raporunu yayınladı. Raporda, 15 Temmuz darbesine tasfiye beklentisinin neden olduğunu, kalkışmaya Erdoğan karşıtı laik subayların da katıldığı belirtiliyor. Talimatı Gülen'in vermediği iddia ediliyor.

Haber Giriş Tarihi: 21.01.2017 20:18
Haber Güncellenme Tarihi: 21.01.2017 20:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Avrupalı istihbaratçılardan 15 Temmuz raporu

AB istihbarat raporunda, Fethullah Gülen’in darbe teşebbüsünün talimatını veren isim olmadığı savunuldu. Avrupa Birliği İstihbarat Merkezi Intcen’in raporunda, darbe teşebbüsünün Erdoğan ve AKP’ye düşman bir takım gruplarca düzenlendiği belirtildi.

İngiliz The Times gazetesi, AB'nin gizli istihbarat raporunu yayınladı. The Times’ın dün haberleştirdiği rapor 24 Ağustos'ta hazırlanmış. Raporda, “Darbe teşebbüsü kararı, yakın zamanda yapılacak tasfiyelerden duyulan korkudan kaynaklandı” denildi. AB raporunda, “Büyük ihtimalle Gülenci destekçileri, laik Kemalistler, AKP’nin rakipleri ve fırsatçılardan oluşan bir grup ordu personeli, darbenin arkasındakilerdi. Gülen’in bizzat darbede rol oynamış olması, olası değil” savı yer aldı. Raporda ayrıca, “Darbe, yalnızca önceden hazırlanmış yasaklar için bir hızlandırıcıydı” denildi.

 “Gülenciler, emniyet, yargı ve diğer kurumlarda üst mevkilere yerleşmek için onlarca yıl harcadı” ifadesinin yer aldığı raporda, böylece Fethullah Gülen için, ülkenin durumunu etkileyecek ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faaliyetlerini kontrol edecek bir şebeke oluşturulduğu bildirildi.

2014’te Erdoğan polis teşkilatı ve devlet kademelerinde Gülencileri temizlemeye başladıktan sonra bu durumun değiştiğini belirten rapor, böylece Gülencileri zayıflatmanın yanı sıra Kemalistler ve sivil aktivistler gibi diğer muhalif eğilimlerin de hedef alındığını savundu.

AB raporu, "Gülen’e bağlı İslamcıların Türk ordusunda güçlü olmadığını, 15 Temmuz’a dek laikliğin kalesi" olduğunu iddia etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.