Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Assocıated Press’in Nazilerle İşbirliği Yaptığı Ortaya Çıktı

Alman tarihçiler tarafından ortaya çıkarılan arşivler dünyaca ünlü haber ajansı Associated Press’in 1930’lu yıllarda Hitler rejimiyle resmi olarak işbirliği yaparak Nazi propaganda bakanlığının hazırladığı ve seçtiği materyalleri...

Haber Giriş Tarihi: 31.03.2016 11:48
Haber Güncellenme Tarihi: 31.03.2016 11:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Alman tarihçiler tarafından ortaya çıkarılan arşivler dünyaca ünlü haber ajansı Associated Press’in 1930’lu yıllarda Hitler rejimiyle resmi olarak işbirliği yaparak Nazi propaganda bakanlığının hazırladığı ve seçtiği materyalleri Amerikan gazetelerine servis ettiğini gün yüzüne çıkardı.
İngiliz Guardian Gazetesi’nin haberine göre Nazi Partisinin 1933 yılında iktidara gelmesiyle birlikte sadece ulusal basını değil aynı zamanda uluslararası basını da hizaya sokma politikası izlediği belirtildi. Guardian Gazetesi’nin 1 yıl boyunca yasaklandığı, Keystone ve Wide World Photos gibi ajansların da baskılar nedeniyle bürolarını kapatmak zorunda kaldığı ifade edildi. Associated Press’in (AP) ise Nazi Almanyası’nda kalan tek Batılı basın organı olduğu ve Nazi Partisi’nin haberlerini ve fotoğraflarını yayınlayan bir kurum olduğu belirtildi.
Harriet Scharnberg isimli Alman tarihçi de Çağdaş Tarih Araştırmaları adlı akademik dergide yayınladığı makalesinde Associated Press’in Nazi rejimiyle çıkar ilişkisi sağladığını vurguladı. Nazi Almanya’sının editör kanunlarına taraf olan AP, hiçbir şekilde Nazi rejiminin aleyhine yayın yapmayacağını taahhüt ettiği ifade etti. Bu kanun gereği AP’nin bazı çalışanları Nazi propaganda bakanlığı tarafından atandı. AP’nin 4 fotoğrafçısından biri olan Nazi subayı Franz Roth’un fotoğraflarının ise bizzat Hitler tarafından seçildiği biliniyordu. Arşivlerini Nazi rejiminin kullanımına da açan AP’nin fotoğrafları yüksek tirajlı Nazi broşürü olan Der Untermensch’da yayınlandı. ‘ABD’deki Yahudiler’ isimli Nazi rejiminin çıkardığı broşürde New York Belediye Başkanı Fiorello LaGuardia’nın eliyle yemek yediğini içeren fotoğraf yine AP’den kullanıldı. Amerikan basınına AP’nin servis ettiği “Sovyet barbarlığı” fotoğraflarının da, bizzat Hitler tarafından seçildiği ifade ediliyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.