Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Almanya’nın ilk siyahi milletvekili göreve başladı

Alman meclisine seçilen ilk siyahi milletvekili Karamba Diaby, bugün yapılan ilk oturuma katıldı. 52 yaşındaki Afrikalı politikacı seçmenlerin kendisine göstermiş olduğu güven için teşekkür etti ve yeni dönemdeki hedeflerini Cihan Haber...

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2013 17:53
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2013 17:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Alman meclisine seçilen ilk siyahi milletvekili Karamba Diaby, bugün yapılan ilk oturuma katıldı. 52 yaşındaki Afrikalı politikacı seçmenlerin kendisine göstermiş olduğu güven için teşekkür etti ve yeni dönemdeki hedeflerini Cihan Haber Ajansı’na açıkladı.

Senegal doğumlu politikacı kimya eğitim için Doğu Almanya’ya göç ettikten yıllar sonra Alman vatandaşlığına geçmişti. “Yaşadığım ülkenin bir parçası olduğumu hissetmek güzel bir duygu.” diyen Diaby, kendisini parlamentoya gönderen seçmenlere teşekkür etti.

Yeni dönemde partisi Hıristiyan Demokratik Birlik’in (CDU)hedefleri hakkında bilgi veren Diaby, Almanya genelinde asgari ücret belirlenmesi ve emekli maaşlarının gözden geçirilmesi, kadın hakları konusunda çalışmalar yapmak istediğini söyledi.

Diaby, Sosyal Demokrat Parti’nin CDU ile koalisyon şartları arasında bulunan çifte vatandaşlık uygulamasının hayata geçirilmesinin de kendisi için önemli olduğunu dile getirdi. Karamba Diaby,”Almanya, çifte vatandaşlığı kabul etmeyen ender ülkelerden. Bunun değişmesi lazım. Çifte vatandaşlığın sorgusuz sualsiz yürürlüğe girmesini istiyorum.” dedi.

Yedi yaşında annesi ve babasını kaybetmiş olan Karamba Diaby, iki çocuk sahibi. Diaby Fransızca, İngilizce, Almanca ve Senegal´in yerel dili olan Madıngonca konuşuyor.

HIRİSTİYAN DEMOKRATLARIN TÜRK ASILLI İLK VEKİLİ

Federal Meclis’in ilk oturumuyla birlikte değişik partilerden seçilen Türk milletvekilleri de ilk gün heyecanı yaşadı. Hıristiyan Demokrat Birlik’ten (CDU) ilk Türk ve Müslüman milletvekili Cemile Yusuf, Federal Meclis’e annesiyle birlikte geldi. Cihan'a konuşan Cemile Yusuf, “Çok heyecanlıyım. Parlamento’da ilk oyumu başkanlık seçimi için kullandım. Gelecek dört yılda seçim bölgemin beklentilerini en iyi şekilde temsil etmek için uğraşacağım. Sadece uyum değil, eğitim, işsizlik konularında da çalışacağım.” dedi.

Çifte vatandaşlığın partisi içinde tartışıldığını, koalisyon görüşmelerinde de önemli madde olacağını söyleyen Yusuf, CDU’nun Türkiye ile ilişkileri güçlendirmek istediğini ve Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği konusunda daha yumuşak davrandığını kaydediyor.

EN GENÇ VEKİL BİR TÜRK

18. Dönem Federal Meclis’in ‘en genç’ milletvekili olan Mahmut Özdemir, SPD’nin150. yıldönümünde mecliste yer almanın ve Sosyal Demokrat olarak bu zamanın sorunlarına çözüm üretmeye çalışmanın kendisini sevindirdiğini vurguluyor. İstihdam ve bütçe politikalarına ağırlık vermek isteyen Özdemir, “Berlin’den aldığımız kararlar eyaletlerden belediye kadar herkesi ilgilendiriyor.” diyerek bu sorumluluğun hakkını vermeleri gerektiğini vurguluyor. Özdemir ayrıca, SPD’nin hükümet kurma sürecine parti tabanının dahil edilmesini olumlu bulduğunu belirtiyor.

Gülistan Yüksel, Federal Meclis’teki 229 yeni milletvekilliden biri. Vatandaşlara ve seçmenlere bu fırsatı verdikleri için teşekkür eden Sosyal Demokrat Partili Yüksel, “Vatandaşlarımıza hizmet etmek istiyorum. Almanya’da yaşayan bir milletvekili olarak önceliğimiz onların sorunlarını meclise taşımak olacak.” diyor. Yüksel, “Artık buralı olduğumuzun bir göstergesi olarak buraya ait sorunları tartışmalıyız.” diyerek, özellikle Türkleri yakından ilgilendiren çifte vatandaşlık, yerel seçimlerde oy hakkı gibi konuların çözüme kavuşması gerektiğini vurguluyor.

Ekin Deligöz’ün Federal Meclis’e Bavyera’dan dördüncü kez girmeyi başardığı için çok fazla da heyecanlanmadığını düşünmek mümkün. Ancak Yeşiller partili Deligöz, her yasama döneminin açılışında daha fazla heyecanlandığını ifade ediyor. Deligöz, “Almanya için sorumluluk alıyoruz. Bizi seçerek buraya gönderen insanların güvenlerini korumamız gerekiyor.” diyor. Yeşiller olarak seçimde düşük oy almalarının kendileri için üzücü olduğunu söyleyen Deligöz, bundan ders çıkardıklarını kaydediyor. Deligöz, aile, çocuk ve kadın politikaları alanında çalışmalar yapıyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.