Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Almanya mültecilere yardım için birleşti

Ülke genelinde yabancı düşmanı saldırılara karşı protesto ve mültecilere destek amacıyla düzenlenen gösterilere binlerce kişi katıldı. Doğu eyaletlerin başbakanları yabancı düşmanlığın sadece ‘doğunun sorunu’ olmadığını savundu....

Haber Giriş Tarihi: 30.08.2015 20:29
Haber Güncellenme Tarihi: 30.08.2015 20:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ülke genelinde yabancı düşmanı saldırılara karşı protesto ve mültecilere destek amacıyla düzenlenen gösterilere binlerce kişi katıldı. Doğu eyaletlerin başbakanları yabancı düşmanlığın sadece ‘doğunun sorunu’ olmadığını savundu. SPD ise mültecilere yardımcı olmaya çalışan 370 fahri görevliyi Federal Meclis’te ağırladı. Ülkenin birçok şehrinde binlerce kişi geçen hafta sonu göçmen ve yabancı düşmanı saldırılara karşı protesto ve mültecilere destek amacıyla düzenlenen gösterilere katıldı.

Dresden’in yanı sıra aşırı sağcıların taşkınlık çıkardığı Heidenau’da yürüyüş düzenledi. Saksonya’nın başkentinde ‘Nazisiz bir Dresden’ (Dresden Nazifrei) adlı bir inisiyatifin düzenlediği yürüyüşe beş bine yakın kişi katıldı. Eyalet hükümetinin mülteci politikasın eleştiren katılımcılar, siyasi sorumluları Heidenau’da aşırı sağcıların taşkınlık çıkarmalarına imkan tanımakla suçladı. Heidenau’da ise Federal Anayasa Mahkemesi’nin gösteri yasağının kaldırması sonrası kendiliğinden bir gösteri yapıldı.

Polis açıklamasına göre gösteriler olaysız geçti. Bir önceki gün ise sığınmacıların katılımıyla ‘Mültecilere Hoş Geldin Şenliği’ yapıldı. Bavyera’daki Fürth’te ise binden fazla kişi, aşırı sağcı ‘Üçüncü Yol’ (Dritte Weg) partisinin 500 sığınmacının yerleştirildiği mülteci yurdunun önünde yürüyüş yapmasına engel oldu.

SPD 370 FAHRİ GÖREVLİYİ MECLİSTE AĞIRLADI

Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise mültecilere yardımcı olmaya çalışan yüz binlerce kişiyi temsilen 370 fahri görevliyi Federal Meclis’te ağırladı. Hükümetin Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz, “Ülkemizi cana yakın kılan sizlersiniz” dedi. Genel Başkan Sigmar Gabriel ise SPD’li olan bu fahri görevlilerin partinin ‘en güzel geleneklerini’ temsil ettiklerini vurguladı.

DOĞUDAKİ EYALETLER DAMGALANMAKTAN KORUYOR

Eski Doğu Almanya’daki, şimdiki ismiyle ‘yeni’ eyaletler, aşırı sağcı şiddetin sadece bu eyaletlerde meydana çıktığı algısından endişeli. Brandenburg Başbakanı Dietmar Woidke (SPD), Welt am Sonntag’a ‘doğu fenomeninden’ bahsetmenin yanlış olacağını söyledi. Yabancı düşmanı saldırıları çok ciddiye aldığını ifade eden Woidke, bu tür olayların ülke genelinde yaşandığına dikkat çekerek Bavyera ve Baden-Württemberg’deki mülteci yurtlarına yapılan saldırıları dile getirdi.

Thüringen Başbakanı Bodo Ramelow (Sol Parti) ise, ülke genelinde yaygın olan bu sorunla ‘tüm Almanya’ olarak mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı. Saksonya Başbakanı Stansilaw Tillich (CDU) de aynı ifadelere yer verdi. Mecklenburg-Vorpommern Başbakanı Erwin Sellering (SPD) ise ‘Doğu-Batı’ tartışmalarına karşı uyarıda bulunarak, ülkenin her yerinde aşırı sağcı düşünceyle kesin kararlı mücadele edilmesi ve aşrı sağcı suçların üzerine ısrarla gidilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Diğer taraftan Almanya’nın 100 meşhur kişisi Bild am Sonntag gazetesinde yabancı düşmanlığına karşı sesini çıkardı. Siyaset, ekonomi, spor dünyasının tanınmış simaların yanı sıra dini kuruluş ve sivil toplum temsilcileri vatandaşlara sığınmacılara dayanışma çağrısında bulundu. Son aylarda ve günlerdeki yabancı düşmanı saldırı ve şiddeti ağır eleştirdi.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.