Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Alman üniversitelerini Türk öğrenciler dolduruyor

Almanya’nın yaklaşık dörtte bir nüfusunu barındıran KRV eyaletindeki üniversite ve yüksekokullarda yabancı öğrenci oranı 71 bin ile en yüksek seviyesine ulaştı. Yabancı pasaportlu öğrenci oranında Türk öğrenciler ise 10 bin 956 kişiyle...

Haber Giriş Tarihi: 25.10.2013 16:21
Haber Güncellenme Tarihi: 25.10.2013 16:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Almanya’nın yaklaşık dörtte bir nüfusunu barındıran KRV eyaletindeki üniversite ve yüksekokullarda yabancı öğrenci oranı 71 bin ile en yüksek seviyesine ulaştı. Yabancı pasaportlu öğrenci oranında Türk öğrenciler ise 10 bin 956 kişiyle en büyük grubu oluşturuyor. Alman vatandaşlığına geçmiş Türk kökenli üniversite öğrencileri de göz önünde bulundurulduğunda sadece KRV eyaletinde okuyan Türk kökenli üniversiteli sayısının 20 binin üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

Almanya’da nüfusun yaklaşık dörtte birini barındıran en büyük eyalet Kuzey Ren Vestfalya (KRV) üniversitelerinde yabancı öğrenci oranı tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı. Kuzey Ren Vesfalya (KRV) İnovasyon, Bilim ve Araştırma Bakanlığı’nn yaptığı açıklamaya göre KRV’deki üniversite ve yüksekokullarda yabancı öğrenci oranı 71 bini geçti.

Söz konusu yabancı öğrenciler arasında en büyük grubu ise 10 bin 956 kişi ile Türk vatandaşı olan öğrenciler oluşturuyor. Türk öğrenciler bu oranla ikinci en büyük yabancı öğrenci grubu olan 6 bin 757 Çinli üniversite öğrencisini neredeyse ikiye katladı. Alman vatandaşlığına geçmiş Türk kökenli üniversite öğrencileri de göz önünde bulundurulduğunda Almanya’da, sadece KRV eyaletinde okuyan Türk kökenli üniversiteli sayısının 20 binin üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Söz konusu artışın Almanya’nın diğer eyaletlerinde de çok farklı olmadığı öngörülüyor.

Konuyla ilgili aktüel istatistikleri açıklayan KRV İnovasyon, Bilim ve Araştırma Bakanlığı, “KRV’deki üniversite ve yüksek okullar yabancı öğrenciler için hç olmadığı kadar cazip hale geldi. KRV’deki yüksekokul ve üniversitelerde okuyan yabancı öğrenci oranı sürekli artıyor. Eyaletteki üniversite ve yüksekokullarda 71 binden fazla yabancı öğrenci okuyor” dedi.

Geçtiğimiz kış semestırı rakamlarına göre; KRV’de, Rhein ve Ruhr bölgesinde okuyan her dokuz üniversiteliden birinin yabancı pasaportlu öğrenci olduğunu bildiren Bakanlık, “Bununla, 2012-2013 Eğitim-Öğretim Yılında KRV yüksekokullarında okuyan yabancı öğrenci oranı 71 bin 275 ile rekor bir seviyeye ulaştı. Bunların 34 bin 322’si kız, 36 bin 953’ü erkek öğrencilerden oluşuyor” dedi.

KRV üniversitelerindeki en büyük yabancı öğrenci gurubunun Türk öğrenciler olduğunu bildiren Bakanlık, “Yabancı öğrencilerde en büyük grup 10 bin 956 kişi ile Türk öğrencilerden oluşuyor. Onları ise 6 bin 757 ile Çin, 3 bin 227 ile Avusturya ve Rusya Federasyonu takip ediyor” dedi. Söz konusu yabancı öğrencilerin yaklaşık üçte birinin “Almanya’da yüksek okul okuma müsadesini” Almanya içinde ve Almanya’nın diğer ülkelerindeki okullarında aldıklarını bildiren Bakanlık, “Bu noktaoda 9 bin 36 öğrenci ile Türk öğrenciler, bin 359 ile Yunan ve bin 317 ile İtalyan pasaportlular baskın geliyor.” dedi.

Yabancı öğrencilerin üniversitelere dağılımlarıyla ilgili rakamlar da veren KRV İnovasyon, Bilim ve Araştırma Bakanlığı, “En fazla yabancı öğreci 7 bin 22 kişi ile Hagen Uzaktan Eğitim Üniversitesi’de okuyor. İkinci sırada ise 6 bin 161 öğrenci ile Duisbur-Essen Üniversitesi, üçüncü sırada 5 bin 882 öğrenci ile RWTH Aachen Üniversitesi yer alıyor.

Yüksekokullarda ise en fazla yabancı öğrenciyi 3 bin 430 öğrenci ile Köln Yüksekokulu, onu 3 bin 86 ile Aachen, onu da bin 535 öğrenci ile Niederrhein Yüksekokulu ve bin 531’le Dortmund Yüksekokulu takip ediyor. Devlet sanat ve müzik yüksekokullarında ise söz konusu dönemde toplam bin 895 yabancı öğrenci kaydedildi. Bunların üçte biri AB dışındaki ülkelerden geliyor.” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.