Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Aliya İzzetbegoviç, vefatının 11. yıl dönümünde anıldı

Bosna-Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç, vefatının 11. yıl dönümünde Saraybosna'da mezarı başında anıldı. Merhum İzzetbegoviç’i anma törenine, kendisinin kurduğu Demokratik Eylem Parti yetkilileri, Saraybosna Kanton temsilcileri,...

Haber Giriş Tarihi: 19.10.2014 17:08
Haber Güncellenme Tarihi: 19.10.2014 17:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Aliya İzzetbegoviç, vefatının 11. yıl dönümünde anıldı
Bosna-Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç, vefatının 11. yıl dönümünde Saraybosna'da mezarı başında anıldı. Merhum İzzetbegoviç’i anma törenine, kendisinin kurduğu Demokratik Eylem Parti yetkilileri, Saraybosna Kanton temsilcileri, Türkiye ve İran Büyükelçileri ve birçok Bosnalı vatandaş katıldı.

Törende konuşan Demokratik Eylem Partisi Başkan Yardımcısı Şefik Caferoviç, Aliya’dan övgü ile bahsetti. Merhum İzzetbegoviç’in Boşnaklar için güzel bir örnek olduğunu dile getiren Caferoviç, ilk cumhurbaşkanını “En üst düzey komutan, güzel bir öğretmen ve Boşnakların varlığı için sürdürdükleri mücadelenin lideri.” sözleriyle tanımladı. Aliya İzzetbegoviç’in onurlu bir yaşam sürdüğüne dikkat çeken Caferoviç, hayatı boyunca İslam dini, insan hakları, adalet ve onur mücadelesi verdiğini söyledi. Bosna’nın en zor zamanlarında demokrasi için mücadele ettiğini belirten Caferoviç, tüm bu özelliklerinden dolayı hem “Doğu”, hem de “Batı”nın kendisine saygı duyduğunu ifade etti.

Törene katılan Fransız yazar Bernard-Henri Levy ise merhum İzzetbegoviç’in barışçıl bir yapıya sahip olduğunu anlattı. Levy, Bosna’nın ilk cumhurbaşkanı için şunları söyledi: “Aliya İzzetbegoviç savaştan nefret ediyordu. Ama savaş geldiğinde insanlara komutan oldu ve sonunda galip çıktı.”

Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçisi Cihat Erginay ise İzzetbegoviç hakkındaki duygularını şöyle dile getirdi: “Benim kuşağım onun eserleri, vizyonu ve felsefesi ile büyüdü. Kendisi hakikaten tutarlı ve mütevazi bir yaşam sürdü. Bosna-Hersek’in bugüne kavuşması için en büyük rolü üstlenen kişilerden biri oldu.”

“Bilge Kral” olarak anılan Aliya İzzetbegoviç, yaşadığı tüm zorluklara rağmen Bosna Hersek'i bağımsız bir devlet yapmayı başarmıştı. İzzetbegoviç’in görevi boyunca, büyük bir askerî güce sahip Sırplarla, o zamanlar bu askeri imkanlardan yoksun ve dış desteğe sahip olmayan Bosna-Hersek'i, karşı karşıya getirmemek için temkinli bir politika izlediği biliniyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.