Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Akıncı: “Garanti ve İttifak konusu 5’li konferansta sonuca bağlanacak”

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Yönetimi başkanı Nikos Anastasiadis ile gerçekleştirdiği toplantının ardından yaptığı açıklamada, görüşmede güvenlik ve garantiler konusunun ele alındığını kaydederek, garanti ve ittifak konusunun...

Haber Giriş Tarihi: 02.09.2016 17:15
Haber Güncellenme Tarihi: 02.09.2016 17:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Yönetimi başkanı Nikos Anastasiadis ile gerçekleştirdiği toplantının ardından yaptığı açıklamada, görüşmede güvenlik ve garantiler konusunun ele alındığını kaydederek, garanti ve ittifak konusunun 5’li konferansta sonuca bağlanacağını söyledi.
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Yönetimi başkanı Nikos Anastasiadis ile bugünkü görüşmelerinde güvenlik ve garantiler konusunda bağlayıcı olmayan bir fikir teatisinde bulunduklarını belirtti. “1960 garanti sisteminin değişmesinin bugünkü görüşmede gündeme geldiğine” ilişkin Rum medyası kaynaklı haberler üzerine açıklama yapan Cumhurbaşkanı Akıncı, bir çözümle birlikte yeni bir yapının oluşacağına, güvenlik ve garanti sisteminin de yeni duruma göre uyarlanacağına vurgu yaptı. Akıncı, “Garanti ve ittifak konusunun 5’li konferansta sonuca bağlanacağını” da yineledi.
“Kıbrıs Türk halkı güvenliğini Türkiye’nin garantisinde görüyor”
Cumhurbaşkanı Akıncı, “Unutmamak gerekir ki Kıbrıs Türk halkı güvenliğini uluslararası güçlerde değil, Türkiye’nin garantisinde görmektedir. Bunu bir kez daha vurgulamakta yarar görüyorum. 1960 yılında değiliz. 2016 yılında koşullar elbette 1960’takinden farklıdır. Bir çözümle birlikte yeni bir yapının oluşacağı da açıktır. Yeni kuracağımız, siyaseten eşit iki kurucu devletten oluşacak 2 kesimli, 2 toplumlu birleşik federal Kıbrıs’ın yapısı bu yeni koşulların en belirgin özelliklerini oluşturacaktır. Elbette güvenlik ve garanti sistemi de bu yeni duruma göre uyarlanacaktır. Oluşacak bu yeni yapıyı da dikkate alacak şekilde, her iki tarafın da kendini güvende hissedeceği yeni bir sistemi kurgulamak mümkündür. Bir taraf için güvenlik olan düzenleme, diğer taraf için tehdit algısı yaratmamalıdır. Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum liderler olarak bugün güvenlik ve garantiler konusunda bağlayıcı olmayan bir fikir teatisinde bulunduk. Yine unutulmamalıdır ki Garanti ve İttifak Antlaşması uluslararası nitelikli bir anlaşmadır. Son şekli 5’li konferansta sonuca bağlanacaktır."
“Türkiye ile Yunanistan gayrı resmi olarak görüşmeye başladı”
KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun son KKTC ziyaretinde “hedefin, bir çözümle birlikte her iki tarafın da kendini güvende hissedeceği bir sistem olduğunu” ifade ettiğine de atıf yaptı. Akıncı, Çavuşoğlu’nun, Türkiye ile Yunanistan’ın garantiler başlığını gayrı resmi olarak görüşmeye başladıklarını, bunları konuşmanın zamanının geldiğini ortak basın toplantısında dile getirdiğini de anımsattı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.