Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Akıncı: “Bizim neslin son denemesidir”

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, müzakere sürecinin son fırsat olduğunu ifade ederek, “Bizim neslin son denemesidir bu. Bu ülkede bu kadar yıl sonra bir çözüm için de gerçekten son fırsat penceresidir” dedi.KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa...

Haber Giriş Tarihi: 29.07.2016 16:29
Haber Güncellenme Tarihi: 29.07.2016 16:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, müzakere sürecinin son fırsat olduğunu ifade ederek, “Bizim neslin son denemesidir bu. Bu ülkede bu kadar yıl sonra bir çözüm için de gerçekten son fırsat penceresidir” dedi.
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile ara bölgede bir araya geldi. Akıncı görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında, liderler düzeyindeki Temmuz ayının son görüşmesini yaptıklarını ifade ederek, “Bugüne kadar hiç değinilmemiş başlıklar olan konuları da, toprak ve güvenlik meselelerini de, daha önce anlattığım çerçevede değerlendirdik. Bunun bir beyin fırtınası şeklinde olacağını daha önce açıklamıştık. Bunun bir yer adı, harita, yüzdelikler konularına girilmeden bir genel değerlendirme şeklinde olacağını söylemiştim daha önce de. Bu çerçevede güvenlik kaygılarını da her iki tarafın birbirine anlatma fırsatı bulduğu yararlı toplantı oldu” dedi.
Ağustos ayında görüşmelere ara verileceğini hatırlatan Akıncı, “Ancak bundan sonraki toplantı tarihlerini tespit ettik. Ağustos’un sonlarında 3 toplantı günü tespit ettik. Bunlar 23, 29 ve 31 Ağustos tarihleri olarak. Eylül ayının ilk yarısında 4 toplantı daha yapacağız. 2,6,8 ve 14 tarihlerinde olacak. Bunun sonrasında biliyorsunuz her iki taraf da BM Genel Kurulu çalışmaları nedeniyle New York’ta olacak” ifadelerini kullandı.
Görüşmelerle ilgili değerlendirme yapan Akıncı, “Sağlanan yakınlaşmaları yabana atmamamız gerektiği kanaatindeyim. Bugüne kadar ki çalışmalar, bundan önceki çalışmaların üzerine inşa edilerek yine iki taraf arasındaki yakınlıkları arttırmıştı” ifadelerini kullandı.
Ayrıntılı sözler sarf edemeyeceğini belirten Akıncı, “İhtiyatlı olmak durumundayız. Sürece zarar vermek istemiyoruz. Ancak süreç de kesinlikle tıkanmış değil. Bu geldiğimi noktada, vardığımız aşamada ileriye umutla bakmamız için umudumuz vardır, zorluklarımız da vardır. Bu zorlukları aşabildiğimiz takdirde önümüzdeki aylarda sizlere çok daha ayrıntılı, çok daha detaylı konuşabileceğimizi ümit ediyorum” açıklamasını yaptı.
Akıncı, “Kıbrıs sorununun müzakerelerinin ilk günden beri 6 tane başlık söz konusudur. Bu 6 başlığın dönüşümlü olarak konuşulacağı da uzlaşılmıştır ama yıllar içerisinde bu son 2 başlık hiç ele alınamamıştır. O noktaya gelinememiştir bile. Bu geldiğimiz aşama ileri bir aşamadır. Olumlu değerlendirmek gerekir” dedi.
KKTC Cumhurbaşkanı açıklamasını şu şekilde sürdürdü: “Güvenlik, garantiler meselesi en son tahlilde 5’li bir konferansta bağlanacak olan bir konudur. Nedeni de çok açıktır. Çünkü uluslararası bir anlaşmadan söz etmekteyiz. Üç tane garantör ülkenin altında imzası bulunan bir uluslararası anlaşmadan söz etmekteyiz”.
Mutabakat sağlanamayan konuların başında dönüşümlü başkanlığın geldiğini ifade eden Akıncı, bu konunun öneminin sürekli dile getirdiğini söyledi.
Akıncı, son dönemde uzlaşılan parçaların arttığını kaydederek, “Bu süreci umutsuz vaka olarak görmüyorum ve ışık olduğunu, önemli fırsat olduğunu ama yeniden tekrar etmek de fayda var. Belki de bunun son deneme olduğunun altını çizmekte fayda var. Bizim neslin son denemesidir bu. Bu ülkede bu kadar yıl sonra bir çözüm için de gerçekten son fırsat penceresidir” açıklamasını yaptı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.