Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Akıncı: “Artık Haftada İki Kez Görüşeceğiz”

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptığı basın toplantısında, liderlerin haftada iki kez bir araya geleceklerini ifade etti.KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa...

Haber Giriş Tarihi: 08.06.2016 15:50
Haber Güncellenme Tarihi: 08.06.2016 15:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptığı basın toplantısında, liderlerin haftada iki kez bir araya geleceklerini ifade etti.
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Kıbrıs görüşmeleri çerçevesinde ara bölgede BM tarafından tahsis edilen binada bir araya geldi. Akıncı, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada 2 Haziran’da Dünya Çocuk Günü nedeniyle düzenlenen etkinlik kapsamında Anastasiadis’le görüştüklerini ve bu görüşmede 8 Haziran günü bir araya gelemeye karar verdiklerini ifade etmişti. Akıncı, “Bugün yeniden bir araya geldik. Vardığımız mutabakat daha yoğun bir şekilde çalışmak ve mümkün olduğu sürece, herhangi bir olağandışı olmadığı sürece bunu haftada iki kez olarak yapmak. Benim önerim Salı ve Cuma günleri haftada iki kez buluşmak yönünde oldu ve bu kabul gördü” dedi.
“HER DEFASINDA BELLİ BAŞLIKLARI ELE ALACAĞIZ”
Akıncı, 17 Haziran itibaren her Salı ve Cuma şeklinde bir program oluşturulduğunu kaydederek, “Haziran ayı içinde 4 kez bir araya gelmiş olacağız 1 Temmuz günü dahil. Bundan sonra da benzer formatta Temmuz ayını da planlayacağız. Her defasında belli başlıkları ele alacağız. Ele alacağımız başlıklarda bugüne kadar sonuçlandırılmamış, arada farklılıklar bulunan başlıklar olacak. Bu yoğun tempo ile daha verimli bir çalışma düzenine kavuşacağız” ifadelerini kullandı.
Rum tarafında henüz netleşmemiş görüşme durumu olduğunu aktaran Akıncı, 13 Haziran günü Andreas Mavroyannis’in BM Genel Kurul Başkanlığı ile ilgili seçim söz konusu olduğunu belirtti. Mavroyannis’in seçilmesi durumunda yeni bir görüşmeci atanması gerektiğini belirten Akıncı, Mavroyannis’in yerinde kalması durumda kendisi ile görüşmelerin devam edeceğini belirtti.
Anastasiadis’in ve BM’nin de bu sürenin en verimli bir şekilde kullanılması isteğinde olduğunu kaydeden Akıncı, “Mümkün olursa bu çözümü bu yıl çıkmadan sağlamamız ve Kıbrıs’ın gelecek kuşaklarına artık bir sorun devretmemiz. Kendilerine yeni bir gelecek devretmemiz konusunda aynı anlayışı sergilediğimizi söyleyebilirim. Bu anlayış beraberliği benim için önemlidir” açıklamasını yaptı.
“FEDERAL YETKİLER KONUSUNU ELE ALACAĞIZ”
Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Akıncı, “Önümüzdeki toplantıda federal yetkiler konusunu ele alacağız. O konularda anlaşmazlık noktaları nedir, hangi konularda yakınlaşma var, hangi konularda netlik yok bunlar bellidir. Taraflar bunlar üzerine yeniden gidecekler. 17’sinde bir araya geldiğimizde yakınlaştığımız noktaları da bileceğiz, mutabakat olmadığı noktaları da bileceğiz. Mutabakat olmayan noktaları nasıl aşacağız onların üzerine yoğunlaşacağız” ifadelerini kullandı.
Akıncı konfederasyon konusunun gündeme geldiğine dair soruya, “Bu konu gereksiz ve anlamsız bir şekilde bizim de önümüzde gelmeye başladı. Çünkü Kıbrıs Türk tarafı ciddiyetle federal bir çözümü görüşüyor. Biz bu ülkede neyin mümkün neyin mümkün olmadığı bilincinde hareket ediyoruz. Konfederasyon iki tane ayrı bağımsız, tanınmış devletin aralarında çok limitli, dar kapsamda işbirliğini tesis edebilir. Konfederasyonun alamı budur. İki tane ayrı, bağımsız, tanınmış devlet vardır. Bunun karşısında üniter devlet var. Rum tarafının bazı önerilerinin üniter devlete yakın öneriler olduğunu iddia edebilirdik. yapamadık. Bu konuları müzakere masasında konuşmayı yeğledik. Bu davranışımızı sürdürmek istiyoruz. Bizim ortaya koyduğumuz düşüncelerin bazılarını konfederal düşünceler olduğunu söylemek ve bunu yapmak doğru tavır değil. Öyle bir gerçeklik yoktur ortada” yanıtını verdi.
Akıncı diğer tarafın da kesinlikle üniter devlet yaklaşımından uzak durması gerektiğini belirterek, “Kıbrıs’ta üniter bir devlet kurmayacağız. Birleşik bir devlet kuracağız. bunun kurucu devleti olacak, bunun yetkileri olacak. Ayrıca Federal hükümetin yetkileri olacak. İlk toplantıda da Birleşik Federal Kıbrıs Hükümetinin federal yetkileri ne olmalıdır, geriye kalan anlaşmazlık noktalarında uzlaşma arayacağız” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.