Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

AİHM: Atatürk büstüne boya dökülmesine 13 yıl hapis çok aşırı bir ceza

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Atatürk büstlerine boya döktüğü için 13 yıl ceza alan Murat Vural’ın şikayetini haklı buldu.Sincan Lale Meydanı'ndaki Atatürk heykelini boyamaya teşebbüs ederken yakalanan Vural, çıkarıldığı...

Haber Giriş Tarihi: 21.10.2014 13:14
Haber Güncellenme Tarihi: 21.10.2014 13:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Atatürk büstlerine boya döktüğü için 13 yıl ceza alan Murat Vural’ın şikayetini haklı buldu.

Sincan Lale Meydanı'ndaki Atatürk heykelini boyamaya teşebbüs ederken yakalanan Vural, çıkarıldığı Sincan 3. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından 22 yıl 30 gün ağır hapis cezasına çarptırıldı. Kemalist ideolojiye karşı olduğunu söyleyen ve kararı temyiz eden Vural’ın cezası 13 yıla indirilmişti. Vural’ın geçtiğimiz yıl şartlı tahliye edildiği belirtildi.

Murat Vural, işlediği suça karşılık verilen cezanın çok yüksek olduğunu ve ifade özgürlüğünün sınırlanması anlamına geldiğini öne sürerek AİHM’ye başvurmuştu. Vural, ayrıca hükümlü olarak 2018’e kadar seçme hakkına sahip olmamasını da AİHM’ye taşıdı.

Kararda, Türk hükümetinin, Atatürk büstlerine boya dökmenin ‘ifade özgürlüğü’ değil ‘vandallık’ olduğu savunmasını yaptığı belirtildi. Fakat mahkeme, bu eylemin de görüşleri açıklama kapsamında değerlendirilebileceğine dikkat çekti. Türk mahkemesinin verdiği kararda da Vural’ın ‘vandallık’ değil, ‘Atatürk’ün hatırasına hakaret etmek’ suçundan ceza aldığı vurgulandı.

Atatürk’ü Koruma Kanunu’nun hukukiliğini reddetmeyen AİHM, Vural’a verilen cezanın ise yine de çok aşırı olduğuna hükmetti. Yapılan eylemin, hapis cezasını gerektirecek kadar ağır bir suç olmadığı yorumunu yaptı.

AİHM, Murat Vural’a 26 bin Euro manevi tazminat ödenmesine hükmetti. Mahkeme ayrıca, hükümlülerin oy hakkının toptancı yaklaşımla ellerinden alınmasını da eleştirdi.

Kararın temyiz yolunun açık olduğu belirtildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.