Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Afrika’nın en eski çiçek fuarı Kahire’de açıldı

Afrika çiçek ve bitki sektörün en büyük ve en eski fuarı ‘Orman Çiçekçilik Fuarı’ Mısır’ın başkenti Kahire’de başladı.Firavunlar dönemine ait Mısır’a özgü çiçeklerin de sergilendiği fuar, 79 yıllık serüveniyle Afrika’nın...

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2015 11:11
Haber Güncellenme Tarihi: 25.04.2015 11:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Afrika çiçek ve bitki sektörün en büyük ve en eski fuarı ‘Orman Çiçekçilik Fuarı’ Mısır’ın başkenti Kahire’de başladı.

Firavunlar dönemine ait Mısır’a özgü çiçeklerin de sergilendiği fuar, 79 yıllık serüveniyle Afrika’nın en eski fuarı olma özelliğini taşıyor. 1953 yılında ilan edilen cumhuriyetten daha yaşlı çiçek şenliği, Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın torunlarından Kral Faruk’un tahta çıktığı 1936 yılında Kahire Üniversitesi'nin karşısındaki Hadigatu el-Orman’da (Orman Bahçesi) dönemin peyzajcıları tarafından ilk sergi açıldı. Daha sonraları her yıl gelenek haline getirilen ‘bahar şenliği’ diye de adlandırılan fuar, zamanla katılımcı firma sayısını 180’e çıkararak günümüzde Afrika kıtasının sadece en eskisi değil aynı zamanda en büyük çiçek fuarı unvanını da aldı.

Yüzde 92'si çöl olan Mısır'da açılan sergi, Kahire’yi ikiye bölen Nil nehrinin Giza bölgesinde ziyaretçilerine adeta bir botanik bahçedeymiş hissi veriyor. Yaklaşık otuz dönümlük alana kurulan çiçek sergisi, bir ay boyunca en güzel çiçekleri ziyaretçilerin beğenisine sunacak.

Fuarda standını açan Saad Elzuna, her yıl gerçekleştirilen bu sergiye 1983’ten beri katıldığını belirterek çiçek fuarının amacının, müşterileri ve organizatörleri bahçe dekorasyon, peyzaj, bitki bakımı, süs bitkileri, ürün ve hizmetler konuları bağlamında bir araya getirerek, yeni fikirlerin ortaya çıkmasını sağlamak olduğunu ifade etti. Bu yıl satışların istenilen seviyede olmadığına dikkat çeken Elzuna, bu durumu bölgedeki gelişmeler ve ülkedeki ekonomik krize bağladı. Elzuna, "Son aylarda ülkede bir hareketlilik var, inşallah bu işimize de yarar” dedi.

Çiçek satın almaya gelen ziyaretçilerden Ummu Hasan ve Muhammed Munim yaşlı çifti ise her yıl mutlaka bu bahar şenliğine uğrayarak güzel kokan çiçeklerden aldıklarını aktardı. Ayrıca yaşlı çift gülümseyerek "Çiçek fuarı, bizle yaşıt" ifadesini kullandı.

Sergide bahçe malzemeleri ve mobilyalarından, rengarenk yeni türdeki çiçek ve ağaçlara, bölgeye has hurma ve palmiye ağaçlarından yapılan değişik peyzaj tasarımlarına kadar birçok ürün ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. Fuarda ayrıca, dünyaca meşhur Hafız Mustafa İsmail’den Kur'an-ı Kerim ve ‘doğunun bülbülü’ lakaplı Mısırlı sanatçı Ümmü Gülsüm’den müzik dinletileri de sunuluyor. Bahçe bakımıyla ilgili herhangi bir bilgi almak isteyen ziyaretçilere de tüm detaylar anlatılıyor.

FİRAVUN DÖNEMİNİN KUTSAL ÇİÇEĞİ 'NİLÜFER'

Bu yılki fuarın en dikkat çeken bitkisi, doğallığını bozmadan büyütülen kare şeklindeki bahçe ağaçları oldu. Kutsal bir çiçek olarak kabul edilen ve eski Mısır'da Firavunların tedavi amaçlı kullandığı nilüfer, 'Firavun çiçeği' veya 'Mavi Lotus' olarak adlandırılıyor. Fuarda en çok ilgiyi ise bu nilüfer çiçekleri çekiyor.

Firavunların bu çiçeği tedavi amaçlı kullandıkları belirtiliyor. Hatta o dönemde yapılan saray ve mezarlardaki sütunlarda, lotus çiçeği figürleri görülüyor.

Fuarda çiçek, bahçe malzemeleri ve peyzajcılığın yanında günlük mutfaklarda tüketilen, nane, reyhan, kereviz, çörek otu, safran gibi bitkiler de satılıyor.

Üç hafta daha açık kalacak bu güzel çiçek fuarı, son dört yıl siyasi krizler yaşayan Mısırlılar için rahatlama yeri olarak görülüyor. Fuarın ayrıca, 2011’deki devrim de dahil çatışmaların olduğu 2013’te de gerçekleştirilmiş olması dikkat çekiyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.