Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Afganistan’da başkanlık seçimlerini Eşref Gani Ahmedzai kazandı

Afganistan Bağımsız Seçim Komisyonu, geçtiğimiz aylarda ülkede yapılan başkanlık seçimlerinin galibinin eski Maliye Bakanı Eşref Gani Ahmedzai olduğunu açıkladı. Bağımsız Seçim Komisyonu Başkanı Yusuf Nuristani, düzenlediği basın...

Haber Giriş Tarihi: 21.09.2014 19:08
Haber Güncellenme Tarihi: 21.09.2014 19:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Afganistan’da başkanlık seçimlerini Eşref Gani Ahmedzai kazandı
Afganistan Bağımsız Seçim Komisyonu, geçtiğimiz aylarda ülkede yapılan başkanlık seçimlerinin galibinin eski Maliye Bakanı Eşref Gani Ahmedzai olduğunu açıkladı.

Bağımsız Seçim Komisyonu Başkanı Yusuf Nuristani, düzenlediği basın toplantısında, başkanlık seçimlerinin galibinin eski Maliye Bakanı Eşref Gani Ahmedzai olduğunu ifade etti. Seçim sürecinin resmen bittiğini açıklayan Nuristani, ikinci turda yarışan iki adayın oyların yüzdesi ile ilgili her hangi bir açıklamada bulunmadı.

Bu arada devlet başkanı adayları Ahmedzai ile Dr. Abdullah Abdullah, sonuçlar açıklanmadan bir kaç saat önce, Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin katılımıyla başkanlık sarayında düzenlenen törende Ulusal Birlik Hükümeti kurma anlaşmasını imzalamıştı.

Adaylar arasında imzalanan anlaşmada, seçimin galibinin devlet başkanı, diğer adayın ise üst düzey yetkileri olan bir "üst yönetici" olacağı hususları yer alıyor. 5 sayfalık anlaşmanın maddeleri arasında ayrıca yeni devlet başkanının görevi devir almasında sonra anayasanın değiştirilmesi için bir komisyon görevlendirilmesi ve bakanlıkların devlet başkanı ve üst yönetici tarafından eşit olarak belirlenmesini öngören bir kanunun yapılması yer alıyor.

Bu arada Devlet Başkanı Hamid Karzai başkanlık sitesinde yayınladığı yazılı haberde, seçim sürecinin bitmesinden memnuniyet duyduğunu ifade ederek, yeni hükümeti ve tüm Afgan halkını tebrik etti.

Seçimin uzun sürdüğünü ve halkın bu sürecin bitmesini büyük sabırla beklediğini aktaran Karzai, başkan seçilen Ahmedzai ve "üst yönetici" Abdullah’ın Ulusal Birlik Hükümeti kurma anlaşmasını yapmalarının ülke için hayırlara vesile olacağını ifade etti.

Afganistan'da 14 Haziran'da yapılan ikinci tur başkanlık seçiminde eski Dışişleri Bakanı Dr. Abdullah Abdullah ve eski Maliye Bakanı Eşref Gani Ahmedzai yarışmıştı.

Sonuçlarla ilgili yapılan ilk açıklamada Ahmedzai'nin kazandığı belirtilirken, Abdullah seçimde yolsuzluk yapıldığını iddia etmişti. Bunun sonucu seçim süreci çıkmaza girmişti.

Anlaşmazlığın giderilmesi için ABD Dışişleri Bakanı John Kerry iki kez Kabil'e gelmişti. Kerry'nin girişimleri sayesinde adaylar tüm oyların tekrar sayımı ve kazanan adayın Ulusal Birlik Hükümeti kuracağı konusunda anlaşmıştı. Fakat adaylar arasında iktidarın paylaşması üzerinde devam eden müzakerelerde sonuca varılamamıştı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.