Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Afganistan'da başkan adayları "birlik hükümetinde" anlaştı

Afganistan'da devlet başkanı adayları Dr. Abudllah Abdullah ve Eşref Gani Ahmedzai, Ulusal Birlik Hükümeti kurma anlaşması imzaladı. Anlaşmaya göre başkan adaylarından biri Devlet Başkanı ve diğeri de İcra Reisi olacak. Afganistan Devlet...

Haber Giriş Tarihi: 21.09.2014 15:35
Haber Güncellenme Tarihi: 21.09.2014 15:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Afganistan'da başkan adayları "birlik hükümetinde" anlaştı
Afganistan'da devlet başkanı adayları Dr. Abudllah Abdullah ve Eşref Gani Ahmedzai, Ulusal Birlik Hükümeti kurma anlaşması imzaladı. Anlaşmaya göre başkan adaylarından biri Devlet Başkanı ve diğeri de İcra Reisi olacak.

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ile birlikte çok sayıda yerel lider ve bürokratın katıldığı başkanlık sarayında düzenlenen törende Dr. Abdullah ve Ahmedzai, Ulusal Birlik Hükümeti kurma anlaşmasını imzaladı. Anlaşmaya göre adaylardan biri Devlet Başkanı ve diğeri ise İcra Reisi olacak.

Törende konuşan Karzai, iki adayın Ulusal Birlik Hükümeti kurma anlaşmasını imzalamasının tüm Afgan halkına hayırlara vesile olmasını dileyerek, herkesi kutladı. Karzai, Ulusal Birlik Hükümeti kurulmasının Afganistan’ı barışa götüreceği inancını taşıdığını ifade ederek, yeni hükümete her türlü desteğe açık olduğunu kaydetti.

Öte yandan başkanlık seçimlerinin resmi sonuçlarının Bağımsız Seçim Komisyonu tarafından bugün yerel saatle 17.00'de açıklanması bekleniyor.

Afganistan'da 14 Haziran'da yapılan ikinci tur başkanlık seçiminde eski Dışişleri Bakanı Dr. Abdullah Abdullah ve eski Maliye Bakanı Eşref Gani Ahmadzai yarışmıştı.

Sonuçlarla ilgili yapılan ilk açıklamada Ahmedzai'nin kazandığı belirtilirken, Abdullah seçimde yolsuzluk yapıldığını iddia etmişti. Bunun sonucu seçim süreci çıkmaza girmişti.

Anlaşmazlığın giderilmesi için ABD Dışişleri Bakanı John Kerry iki kez Kabil'e gelmişti. Kerry'nin girişimleri sayesinde adaylar tüm oyların tekrar sayımı ve kazanan adayın Ulusal Birlik Hükümeti kuracağı konusunda anlaşmıştı. Fakat adaylar arasında iktidarın paylaşması üzerinde devam eden müzakerelerde sonuca varılamamıştı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.