Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ABD’deki Ön Seçimlerde Clınton 4, Trump 3 Eyalette Birinci

ABD’de Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimi öncesinde Florida, Ohio, Illinois, Missouri ve Kuzey Carolina’da yapılan ön seçimlerde Demokrat Parti’nin aday adayı Hillary Clinton dört eyalette birinci gelirken, Cumhuriyetçi Parti’nin...

Haber Giriş Tarihi: 16.03.2016 12:28
Haber Güncellenme Tarihi: 16.03.2016 12:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
ABD’de Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimi öncesinde Florida, Ohio, Illinois, Missouri ve Kuzey Carolina’da yapılan ön seçimlerde Demokrat Parti’nin aday adayı Hillary Clinton dört eyalette birinci gelirken, Cumhuriyetçi Parti’nin en güçlü aday adayı Donald Trump ise 3 eyalette birinci geldi. Sonuçların kesin olarak açıklanmadığı Missouri eyaletinde ise Clinton ve Trump çok az bir farkla rakiplerinden önde gidiyor.
ABD’de Kasım ayında gerçekleştirilecek başkanlık seçimi öncesi partilerin başkan adaylarının belirleneceği ön seçimlerde adaylar arasında kıyasıya bir mücadelenin kaydedildiği ikinci bir “Süper Salı” yaşandı. Demokrat ve Cumhuriyetçilerin başkan aday adayları Florida, Ohio, Illinois, Missouri ve Kuzey Carolina’da bir kez daha destek aradı. 5 eyalet, Kasım ayında yapılacak seçimler için kritik bir viraj özelliğine sahip.
Henüz resmi olmayan sonuçlara göre Demokrat Parti’nin aday adayı Hillary Clinton ve Cumhuriyetçi Parti’nin aday adayı Donald Trump rakiplerine karşı önemli bir üstünlük sağladı. Florida’daki seçimlerde Clinton yüzde 64.5 oyla Demokratların en fazla oy alan aday adayı olurken, Clinton’ı yüzde 33.3’lük oyla Bernie Sanders takip etti. Cumhuriyetçilerden Donald Trump Florida’da yüzde 45.8’la yarışı önde tamamlarken Marco Rubio yüzde 27, Ted Cruz 17.1 ve John Kasich yüzde 6.8 oranında oy aldı.
Illinois’de ise Demokratların en güçlü adayı Clinton yüzde 50.5 ile ipi göğüslerken rakibi Sanders oyların yüzde 48.7’unu aldı. Cumhuriyetçi Parti’de ise Donald Trump Illinois’de oyların 38.8’ini alarak yarışı yine önde tamamlarken Ted Cruz 30.3, John Kasich 19.7 ve Marco Rubio ise 8.7 oranında oy aldı.
Ohio eyaletinde ise Donald Trump rakibi ve aynı zamanda Ohio Valisi olan John Kasich’in gerisinde kaldı. Kasich oyların 46.8’ini alırken Trump yüzde 35.7, Ted Cruz 13.1 ve Marco Rubio ise yüzde 2.9 oranında oy aldı. Ohio Valisi Kasich ise böylelikle ilk galibiyetini almış oldu. Demokrat Parti’nin aday adayları arasındaki Ohio’daki yarışı ise Hillary Clinton yüzde 56.5 oyla önde tamamlarken rakibi Sanders yüzde 42.7 oy aldı.
Kuzey Carolina eyaletindeki yarışta Demokratların aday adayı Clinton yüzde 54.6 oy alırken rakibi Sanders ise 40.8’de kaldı. Cumhuriyetçiler arasındaki Kuzey Carolina’daki yarışta ise Trump oyların yüzde 40.2’lik oyla yarışı önde tamamlarken, rakipleri Ted Cruz yüzde 36.8, John Kasich yüzde 12.7 ve Marco Rubio ise yüzde 7.7 oranında oy aldı.
Henüz oyların yüzde 100’ünün sayılmadığı ve rakipler arasında çok az bir farkın olduğu Missouri eyaletinde ise Demokratlardan Clinton yüzde 49,6 ile önde giderken rakibi Sanders ise sadece 0.2’lik bir farkla Clinton’ı takip ediyor. Cumhuriyetçilerin Missouri’deki yarışında ise Trump yüzde 40.8 oyla kıl payı önde giderken rakibi Ted Cruz yüzde 40.6 oyla Trump’ı takip ediyor. Cumhuriyetçilerin diğer aday adayları Kasich yüzde 10.1 ve Rubio ise yüzde 6.1’le Missouri’deki yarışı sürdürüyor.
CUMHURİYETÇİ RUBİO YARIŞTAN ÇEKİLDİ
Cumhuriyetçilerin aday adaylarından Marco Rubio memleketi Florida’da Trump’a kaybetmesinin ardından seçim yarışından çekildiğini açıkladı. Rubio’nun yarıştan çekilmesinin ardından Donald Trump, Cumhuriyetçilerin en güçlü aday adayı olarak öne çıktı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.