Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ABD ve Kanada’nın yeni yaptırım kararına Rusya’dan sert tepki

ABD ve Kanada’nın Rusya ve Kırım’a yönelik ek yaptırım kararlarına Rusya Dışişleri Bakanlığı sert tepki gösterdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandr Lukaşeviç, birebir karşı önlemler konusunda çalıştıklarını,...

Haber Giriş Tarihi: 20.12.2014 14:13
Haber Güncellenme Tarihi: 20.12.2014 14:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
ABD ve Kanada’nın yeni yaptırım kararına Rusya’dan sert tepki
ABD ve Kanada’nın Rusya ve Kırım’a yönelik ek yaptırım kararlarına Rusya Dışişleri Bakanlığı sert tepki gösterdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandr Lukaşeviç, birebir karşı önlemler konusunda çalıştıklarını, Washington ve Ottawa’ya aldıkları kararın sonuçları konusunda düşünmeleri önerisinde bulundu.

Ukrayna krizi nedeni ile ABD ve Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlara karşılık Rusya da Batılı ülkelerden gıda alımını durdurmuştu. Petrol varil fiyatlarının 115 dolar seviyesinden 60 doların da altına inmesi Rusya’da mali piyasaları olumsuz etkiledi. Nakit çıkışı 130 milyar doları aşarken, aşırı güçlenen dolar 57 rubleden işlem görüyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yıllık basın toplantısında Rusya’nın krizden çıkmasının 2 yıl sürebileceğini ifade etmişti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Batılı ülkelerin Rusya’da yönetim değişikliği hedefledikleri eleştirisi getirdi. Rus yetkililere göre uygulanan yaptırımlardan en az Rusya kadar Batılı ülkeler de etkileniyor.

ABD Başkanı Barack Obama yönetimi, Kırım’a yeni yatırım yapılmasını yasakladı ve bazı Rus şirketlere yaptırım kararı aldı. Yaptırım listesinde Doğu Ukrayna’da faaliyet gösteren 24 şirket de var. Avrupa Birliği de aldığı kararla Kırım’la ticaret yapılmasını yasakladı. Kanada da petrol arama çalışmalarında kullanılan teknoloji transferini durdurdu, 11 Rus yetkili ve 9 Ukraynalının Kanada’ya seyahatlerini yasakladı.

RUSYA’YA “KIRIM’I İŞGALİ SONA ERDİR” ÇAĞRISI

Washington yönetimi Rusya’dan Kırım’ı işgali sona erdirmesini talep etti. AB ile işbirliği içinde olunacağı belirtilen açıklamada, Rusya’dan Kırım’ı işgali sona erdirmesi, Ukrayna’nın doğusunda ayrılıkçıları desteklemeyi durdurması ve Minsk anlaşması çerçevesinde yükümlülükleri yerine getirmesi istendi. ABD’nin yaptırım paketinde Kırım’a destek sağlayan “Güce Kurtları” olarak bilinen Rus motosiklet grubu da var.

Donetsk ve Lugansk bölgeleri temsilcilerini de kapsayan ek yaptırımların Batının Ukrayna’nın doğu bölgesindeki sorunu çözme konusunda istekli olmadığının işareti olarak ortaya çıktığını kaydeden Lukaşeviç, “Burada yaptırımlarla Kiev ve bölge arasında yapıcı bir diyalog sürecine katkı yerine, sürecin sonlandırılması hedeflenmektedir…” eleştirisi getirdi. Moskova’ya göre, ABD ve Kanada, Kiev’de “savaş cephesine” yeni yaptırımlarla destek veriyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ABD ve AB’nin Kırım’ı cezalandırmasının, bölgenin gönüllü olarak Rusya ile birleşme kararı aldığının kanıtı olduğu belirtildi. Kırım lideri Sergey Aksyonov da, Batılı ülkelerin uyguladığı ek yaptırımların kendilerini korkutmadığını, tüm yapılanların “boş gürültüden” ibaret olduğunu söyledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.