Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ABD'den İsrail'e 10 yılda 38 milyar dolar yardım

ABD yönetimi, İsrail'e savunma yardımı yapılmasına ilişkin anlaşmanın sonuçlandığını ve çarşamba günü imzalanacağını bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 14.09.2016 00:35
Haber Güncellenme Tarihi: 14.09.2016 00:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
ABD'den İsrail'e 10 yılda 38 milyar dolar yardım

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan basın kuruluşlarına gönderilen bilgi notunda, "ABD, İsrail ile 2019-2028 arasını kapsayan 10 yıllık güvenlik yardımına ilişkin mutabakat muhtırasını sonuçlandırdı." ifadesine yer verildi.

Washington yönetiminin İsrail'e yapacağı askeri yardım, ABD tarihinde bir ülkeye tek seferde taahhüt edilen en büyük yardım özelliğini taşıyor. Anlaşmaya ilişkin mutabakat muhtırası çarşamba günü ABD Dışişleri Bakanlığı'nda iki ülke yetkilileri tarafından imzalanacak.

Bakanlığın duyurusundan birkaç saat önce Beyaz Saray sözcülerinden Eric Schultz, ABD Başkanı Barack Obama'nın Philadelphia'ya seyahat sırasında uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlarken mutabakat muhtırasıyla ilgili görüşmelerin "son aşamada" olduğunu açıkladı.

Schultz, "Uzun ve karmaşık bir süreçti ama buna değeceğini düşünüyoruz çünkü anlaşma hem ABD'nin hem de dünyadaki en yakın müttefiklerimizden İsrail'in çıkarına. Böylece İsrail'in güvenliğine yönelik taahhüdümüzü de teyit etmiş olacağız." dedi.

İsrail basını, İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Jacob Nagel'in Amerikalı mevkidaşı Susan Rice ile görüşmek üzere Washington'a gittiğini, bu görüşmede yardım paketine dair anlaşmanın tamamlanmasının beklendiğini yazmıştı. Anlaşmanın çarşamba günü imzalanabileceği bildirilmişti.

Amerikan yönetimi, anlaşmaya ilişkin detayları henüz açıklamada ancak iki ülke basınındaki haberlere göre, ABD ile İsrail'in geçen yılın sonundan beri müzakerelerini yürüttüğü anlaşmayla ABD'nin gelecek 10 yıl içinde İsrail'e 38 milyar dolar askeri yardımda bulunması bekleniyor. Yardımın 5 milyar dolarının füze savunma sistemlerinin geliştirilmesine ayrılacağı ifade ediliyor.

İsrail, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ABD'nin en çok yardım gönderdiği ülkelerin başında geliyor. ABD Kongresi Araştırma Servisi'nin rakamlarına göre, Washington yönetimleri İsrail'e bugüne kadar 124,3 milyar dolarlık yardım gönderdi. Bu yardımların çok büyük bölümü askeri alanda yapıldı.

İki ülke arasında 2007'de George W. Bush'un başkanlığı döneminde 10 yıllık bir yardım paketi anlaşması yapılmıştı. Toplamda 30 milyar dolarlık bu anlaşma 2009-2018 dönemini kapsıyordu.

İsrail'in bundan sonraki on yıllık paket için yılda 5 milyar dolar olmak üzere toplamda 50 milyar dolarlık yardım talep ettiği belirtiliyordu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.