Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ABD'den flaş açıklama: Türkiye'ye saldıracaktı, öldürdük!

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, DEAŞ’in Suriye’deki kalesi olan Rakka’yı DEAŞ’den kurtarma operasyonunun önümüzdeki haftalarda başlayacağını söyledi ve DEAŞ’in Türkiye’ye saldırı hazırlığındaki bir militanını öldürdüklerini açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 27.10.2016 08:31
Haber Güncellenme Tarihi: 27.10.2016 08:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
ABD'den flaş açıklama: Türkiye'ye saldıracaktı, öldürdük!
Brüksel’de düzenlediği basın toplantısında ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, ’Irak’ın Musul, Suriye’nin de Rakka kentlerinde düzenlenen operasyonların çakışmasının askeri kaynak yönünden sorun çıkartıp çıkarmayacağı’ sorusunu yanıtlayan Carter, ’Aynı zamanlara denk gelebileceklerinin farkındayız, bunu öngörüyorduk zaten. Planımıza göre bu yalnızca ABD’nin planı değil, koalisyonun planı, yeterince kaynağımız var’ diye konuştu. Carter, Paris’te DEAŞ’e karşı mücadele eden ülkelerin savunma bakanları ile gerçekleştirilen toplantının, savaş uçağı, tank gibi araçların koordine edilmesini kolaylaştırdığını söyledi.

DEAŞ’e karşı savaşı kazanacaklarını, bunu her zaman dile getirdiklerini belirten Carter, Rakka operasyonunun haftalar içinde başlayacağını söyledi. Carter, ’Bu konuda daha açık olamam. Ne yaptığımızı biliyoruz, her zaman olduğu gibi, güçlerimizi pozisyonlandırıyoruz, bunun için bir planımız ve programımız var. Bu planı uygulayacağız. Güçlerimizi, Rakka’yı DEAŞ’den kurtarmak için bir araya getirmemiz ve yerleştirmemiz birkaç hafta sürer’ diye konuştu. Carter, ’Operasyonun önümüzdeki haftalar içinde olacağını düşünüyorum ama çok uzak değil’ dedi.

MUSULDA GÖRÜŞ BİRLİĞİNE VARILDI

Ashton Carter, bir soru üzerine Musul operasyonu konusunda, Irak’ın egemenliği ve Türkiye’nin koalisyondaki rolünü içeren temel ilkelerde bütün tarafların görüş birliğine vardıklarını söyledi. Carter, ’Şimdi bunun uygulanabilirliği üzerinde çalışıyoruz. Bunları, çok profesyonelce tartışıyoruz. Yalnızca ben ve savunma bakanları arasında değil, paylaşılan ilkeleri yansıtacak uygulanabilirlik konusunda, askerler arasında da görüşmeler yapılıyor.

’TÜRKİYE’YE SALDIRI HAZIRLIĞI YAPAN DEAŞ MİLİTANINI ÖLDÜRDÜK’

DEAŞ’in mutlaka yenilmesi ve yok edilmesinin de koalisyon güçlerinin ortak temel ilkelerinden birisi olduğunu belirten ABD Savunma Bakanı Carter, örgütün bütün ülkeler için tehdit oluşturduğunu söyledi. Carter, ’Unutmayın, Türkiye DEAŞ tarafından hem saldırıya uğradı hem de tehdit edildi. Kısa süre önce, Türkiye’de terör saldırısı planı yaptığını bildiğimiz birini öldürdük, bu kişiyi ortadan kaldırdık. Evet bunu yaptık, açıkçası yine yaparız’ diye konuştu. Carter, Türkiye’ye saldırı hazırlığında olan DEAŞ üyesinin, savaş alanında öldürüldüğünü belirtti ancak bunun Irak’ta mı Suriye’de mi olduğuna ilişkin açıklık getirmedi.

Carter, ’Türkiye’nin Rakka operasyonuna askeri olarak katılması koalisyon için iyi olur mu’ sorusunu da, ’Türkiye ile işbirliği yapabileceğimiz bir noktaya varmaya çalışıyoruz. Unutmayın, Türk ordusu ile Suriye’de zaten geniş çaplı olarak çalışıyoruz. Bunun Dabık’ın geri alınmasında çok belirgin katkısı da oldu. Bu bizim, Türkiye’nin ve yerel güçlerin katkısıyla başarıldı. Türkiye ile Rakka konusunda nasıl çalışabileceğimizin olanaklarını tartışıyoruz’ diye yanıtladı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.