Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ABD: Arap ülkeleri IŞİD’e karşı hava saldırısına katılmayı teklif ediyor

ABD Dışişeri Bakanlığı’na bağlı bir yetkili, birkaç Arap ülkesinin IŞİD’e karşı hava saldırılarına katılmayı teklif ettiğini ifade etti. ABD ve İngiliz basınında yer alan haberlerde Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan,...

Haber Giriş Tarihi: 15.09.2014 07:32
Haber Güncellenme Tarihi: 15.09.2014 07:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
ABD Dışişeri Bakanlığı’na bağlı bir yetkili, birkaç Arap ülkesinin IŞİD’e karşı hava saldırılarına katılmayı teklif ettiğini ifade etti. ABD ve İngiliz basınında yer alan haberlerde Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan, söz konusu teklifi yapan ülkeler arasında gösterildi.

IŞİD’e karşı mücadelede uluslararası bir koalisyon arayışında olan ve özellikle bölge ülkelerden bu konuda daha duyarlı olmalarını talep eden ABD yönetimine Arap ülkelerinden hava saldırısına katılma teklifi geldi. The New York Times’a konuşan Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, bazı Arap ülkelerinin havadan silah yardımı ve keşif uçuşları gibi hava desteğinde bulunabileceklerini kaydetti. Bunun Arap ülkelerinden hava saldırısı teklifi olmadığı şeklinde algılanmaması gerektiğini ifade eden yetkili, “Çünkü birkaç Arap ülkesinden hava saldırısı teklifi geldi” dedi. İsminin verilmesini istemeyen yetkili, hava saldırısı için iyi bir planlama ve organizasyon yapılması gerektiğini dile getirdi.

İngiliz gazetesi Guardian’a konuşan bazı batılı yetkililer ise, Suudi Arabistan’ın Suriye içinde IŞİD’e yönelik olası bir hava saldırısına katılma olasılığının çok yüksek olduğunu kaydetti. Riyad yönetiminin kendilerini IŞİD’in ‘asıl hedefi’ olarak gördüklerini belirten yetkililer, “Harekete geçmeleri gerektiğinin farkındalar” ifadelerini kullandı. Hava saldırısı teklifinde bulunan bir diğer ülkenin ise 2011 yılındaki Libya bombardımanına destek veren Birleşik Arap Emirlikleri’nin olduğu iddia ediliyor.

Beyaz Saray Sözcüsü tarafından yapılan “IŞİD ile savaş halindeyiz” açıklamasına rağmen ABD basınına konuşan bazı üst düzey yetkililer IŞİD’e karşı yapılacak mücadelenin “ABD’nin savaşı” olarak görülmesini istemediklerini ifade ediyor. Ayrıca ABD yönetiminin bölgedeki saldırı uçaklarının sayısını artırmayı henüz düşünmediği dile getiriliyor. Önümüzdeki ay Carl Vinson uçak gemisi, nöbeti Georhe H. W. Bush’tan devralmak üzere Basra Körfezi’ne gönderilecek. Amerikalı yetkililer şuan için iki uçak gemisini de bölgede tutmak gibi bir planlarının olmadığını dile getiriyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.