Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

AB Vatandaşlarına Vizenin Kaldırılması Rum Basınında

AB ülkesi vatandaşlarına yönelik vize uygulamasının kaldırılmasına dair karar bugün Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmesi Güney Kıbrıs’ta ilgi uyandırdı.Rum radyosu haberi, “Türk vatandaşlarına vizenin kaldırılması...

Haber Giriş Tarihi: 03.05.2016 16:40
Haber Güncellenme Tarihi: 03.05.2016 16:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
AB ülkesi vatandaşlarına yönelik vize uygulamasının kaldırılmasına dair karar bugün Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmesi Güney Kıbrıs’ta ilgi uyandırdı.
Rum radyosu haberi, “Türk vatandaşlarına vizenin kaldırılması konusunda Ankara-AB arasında yapılan anlaşma uygulanırsa, Kıbrıslı Rumların artık Türkiye’yi ziyaret etmek için vize almaları gerekmeyecek” vurgusuyla duyurdu. Rum Sözcü Nikos Hristodulidis, Anastasiadis hükümetinin görüşünü Bakanlar Kurulu’nun ilgili kararını gördükten sonra yapacağını açıklarken, siyasi partilerden ise tepkiler geldi.
HRİSTODULİDİS: “ÖNCE TÜRK BAKANLAR KURULU’NUN KARARINI GÖRELİM”
Hristodulidis, Rum Yönetimi’nin, Bakanlar Kurulu’nun ilgili kararını görmek istediğini, konu hakkında gayrı resmi bir şekilde haberdar olduğunu ancak görüşünü açıklamak için Avrupa Komisyonu’nun, Türk vatandaşlarına vizenin serbest bırakılması yol haritasıyla ilgili değerlendirmesini bekleyeceğini anlattı. Rum sözcü, Türkiye’nin yerine getirmesi gereken 72 kriterden Güney’i doğrudan ilgilendirenlerin “Kıbrıs Cumhuriyeti hamillerine vizenin kaldırılması, geri iade anlaşmasının Kıbrıs için de tam ve ayrım gözetmeksizin uygulanması, adalet, özgürlük ve güvenlik konularında bütün üye devletlerle etkin işbirliği” olduğunu söyledi.
“Türkiye, Kıbrıs pasaportlarını tanımalı” iddiasında bulunan DİSİ Başkanı Averof Neofitu, konuyu yorumlarken Komisyon’un raporunun yarın yayımlanmasına kadar sabredilmesi gerektiğine işaret etti. “Ancak Ankara, Türk vatandaşının bu anlaşmayla Avrupa’nın her yerine gidebilmesini fakat Kıbrıslının Türkiye’ye girmek için tanınmamışlık prosedüründen geçmesini isteyemez” diyen Neofitu “Avrupa, Türkiye’yle ilgili konularda daha önce de Kıbrıs’ın arkasına saklandı” vurgusunu yaptı. Averof Neofitu gerek partisi DİSİ’nin, gerekse Rum Yönetimi’nin, Komisyon’da Türkiye’yle ilgili vize uygulamasını oylayacak olan Avrupa Halk Partisi çerçevesinde savaş vereceğini de açıkladı.
AKEL: “TÜRKİYE KIBRIS PASAPORTUNU TANIMALI”
AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Türk vatandaşlarına vize için 72 kriter belirlendiğini, bunlardan birinin de “aslında Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tanınması demek olan, Kıbrıs pasaportunun tanınmasıdır. Hükümet bu mesajı her istikamete vermeli ve yapılacak bütün baskılara da dayanmalıdır. Avrupa Birliği’nin kendi koyduğu şartlar yerine getirilmezse bizim geri adım atmamamız gerekir” dedi.
DİKO, “KOMİSYON 70 MİLYON TÜRK’ÜN ÜLKEMİZE SERBESTÇE GİREBİLECEĞİNİ SÖYLÜYOR”
DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, Avrupa Komisyonu’nun yapması beklenen imtiyazlı vize ve Türk vatandaşlarının AB’de serbest dolaşımı önerisinin “kışkırtıcı ve yanlış olduğunu” iddia ederek “diğer bir deyişle Avrupa Komisyonu bize, biz Kıbrıslı Rumlar Türkiye yüzünden kendi vatanımızda serbest dolaşamıyorken 70 milyon Türk’ün ülkemize serbestçe girebileceğini söylüyor” dedi. Papadopulos bu konuda Rum Yönetimi’nin tavrını da şu sözlerle eleştirdi: “Avrupa Komisyonu’nun Türkiye için belirlediği ve hükümetin de kabul ettiği 72 kriter nelerdir? Bu kriterler neden Ulusal Konsey’de tartışılmadı? Kriterler arasında Kıbrıslı Rumların kendi vatanlarında serbest dolaşmalarını da içeriyor mu? Başkan Anastasiadis bu tehlikeli gelişmeleri görüşmek üzere derhal Ulusal Konsey’i toplamalı.”
EKOLOGLAR: “GELİŞMELER ANASTASİADİS’İ GAFİL AVLADI”
Ekologalar Hareketi ve Vatandaşlar İşbirliği Başkanı Yorgos Perdikis gelişmelerin Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’i gafil avladığını savunarak, “Rum Yönetimi, Avrupa Konseyi’nin Türk vatandaşlarına vize uygulamasını kaldırmak için uyguladığı planı eli-kolu bağlı izliyor” dedi. Perdikis, Anastasiadis’i, Türkiye’nin ve AB’nin Güney Kıbrıs’ı doğrudan etkileyecek planlarına karşı inisiyatif almak için derhal Rum Ulusal Konseyi’ni veya Siyasi Parti Başkanları’nı toplamaya çağırdı.
Vatandaşlar İttifakı Başkan Yardımcısı Stelios Stilianu, “Türkiye müzakerelerde göçmenleri mülkiyet haklarından mahrum bırakmakta ısrar ederken, Komisyon Türk vatandaşlarına vizeyi kaldırmaya çalışıyor” iddiasında bulundu. “Bu ilk değil. Komisyon daha önce de gerek Büyük Britanya gerekse bu sefer olduğu gibi Almanya’nın yönlendirmesiyle Türk taleplerini yerine getirdi” ifadesini kullandı.
DAYANIŞMA HAREKETİ “ANKARA KIBRIS CUMHURİYETİ’Nİ TANIMALI”
Dayanışma Hareketi Başkanı Eleni Theoharus, “Türk vatandaşlarına vizenin kaldırılması, Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanımasından geçer” iddiasında bulunarak, “Ankara tanımadan yapılacak herhangi bir anlaşma, Türkiye’nin işlevsiz Kıbrıs Cumhuriyeti politikasını teyit eder” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.