Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

AB liderleri ile görüşen Poroşenko’dan tam ölçekli savaş uyarısı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, AB liderleri ile yaptığı görüşmede geri dönüşü olmayan noktaya çok yakın olduklarını, tam ölçekli bir savaşın ihtimal dışı olmadığını söyledi.AB üyesi 28 ülkenin liderleri ile Ukrayna oturumunda...

Haber Giriş Tarihi: 31.08.2014 01:37
Haber Güncellenme Tarihi: 31.08.2014 01:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
AB liderleri ile görüşen Poroşenko’dan tam ölçekli savaş uyarısı
Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, AB liderleri ile yaptığı görüşmede geri dönüşü olmayan noktaya çok yakın olduklarını, tam ölçekli bir savaşın ihtimal dışı olmadığını söyledi.

AB üyesi 28 ülkenin liderleri ile Ukrayna oturumunda bir araya gelen Poroşenko, Ukrayna’da yaşanan gelişmeleri ve atılacak adımları paylaştı. Görüşme sonrası basına açıklamada bulunan Poroşenko, Doğu Ukrayna’da savaşın yaşandığı, geri dönüşü olmayan noktaya çok yaklaşıldığı, bunun da tam ölçekli bir savaş olacağı uyarısında bulundu.

AB liderleri ile ikili görüşme yapma fırsatı da bulduğunu kaydeden Ukrayna lideri, Galler’de 4-5 Eylül’de yapılacak NATO zirvesinde konunun masaya yatırılacağını kaydetti.

Ukrayna’da ateşkes ve barışın sağlanması için önerdiği planının önemine değinen Poroşenko, “Ukraynalıların sorunlarını kendi kendilerine çözebileceğine inanıyorum. Bunun için diyalog çok önemli. Barış planı Eylül başında uygulamaya konabilir. Bu ihtimal var. Ancak tüm tarafların katılımından emin değilim” ifadelerini kullandı.

Poroşenko, Haziran ayında ateşkes ilan ederek 15 maddeden oluşan barış planını açıklamıştı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise 17 Nisan’da Cenevre’da sağlanan anlaşmadan uzaklaşıldığını savunuyor. Poroşenko’nun barış planınında tüm ülkedeki unsurlarla diyalog öngörülmüyor. Rusya’ya göre Poroşenko, Doğu Ukrayna’nın yerel temsilcileri ile ateşkes ve barış için masaya oturması gerekiyor.

Ria Novosti’ye konuşan sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Andrey Purgin, Poroşenko’nun 1 Eylül’e kadar doğu Ukrayna’da çatışmaların durabileceği yönündeki açıklamalarının gerçeklerden çok uzak olduğunu söyledi. Purgin, “Bu insanlar Mars’ta yaşıyor ve yaşananlarla ilgili değerlendirmede bulunuyor. Bunların gerçeklerle ilgisi yok. Açıklamalar içerde sonuç almak için değil, dışarda kullanmak için. İddialar manşete çıkınca IMF parayı gönderiyor. Onların hedefi IMF’den para almak” iddiasında bulundu.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da Poroşenko ile yaptığı ikili görüşme sonrası yaptığı açıklamada Ukrayna’da durumun dramatik olduğunu, krizin sürmesi halinde dönüşü olmayan noktalara gidebileceğini ifade etti. Avrupa liderleri Rusya’ya yeni yaptırımlar konusunda anlaşma sağlayamadı. Krizin çözümü konusunda Rusya’nın gerekli adımları atmaması durumunda, daha etkin yaptırımlar için acil hazırlık yapılması talep edildi.

BM’den yapılan açıklamada ise Ukrayna’da krizin tırmandığı ve ölümlerin artmaya başladığı uyarısında bulunuldu. Doğu Ukrayna’da son günlerde günlük hayatını kaybeden insanların sayısının 50’ye kadar çıktığı ve toplam ölenlerin sayısının ise 2 bin 593’e ulaştığı belirtildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.