Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Mogherini, İran'da

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, nükleer anlaşmanın uygulanmasına ilişkin üst düzey yetkililerle görüşmek üzere İran'a gitti. Mogherini, başkent Tahran'da Dışişleri Bakanı...

Haber Giriş Tarihi: 28.07.2015 20:11
Haber Güncellenme Tarihi: 28.07.2015 20:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Mogherini, İran'da
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, nükleer anlaşmanın uygulanmasına ilişkin üst düzey yetkililerle görüşmek üzere İran'a gitti. Mogherini, başkent Tahran'da Dışişleri Bakanı Muhammed Cavid Zarif ile görüşmesinin ardından anlaşmanın uygulanmasının siyasi idareye ve ilgili taraflara bağlı olduğunu belirtti.

İran ile 14 Temmuz'da varılan anlaşmanın baş müzakerecisi olarak belirlenen Mogherini, dün Suudi Arabistan'a uçtu. Burada Suudi yetkililerin Tahran ile ilgili endişelerini dinlediğini belirten Mogherini, Riyad'ın anlaşmayı alenen kınamadığını; ancak, İsrail ve ABD Kongresi'ndeki Cumhuriyetçi milletvekillerin eleştirdiğini aktardı. AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Mogherini bugün ise Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) 5 daimi üye ülkesi ve Almanya ile sürdürülen nükleer müzakerelerde anlaşmaya varan İran'ı ziyaret etti. P5+1 (ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, Rusya ve Çin) ülkeleri ile yapılan nükleer anlaşmanın uygulanması için bir günlüğüne İran'da olan Mogherini, Dışişleri Bakanı Muhammed Cavid Zarif ile görüştü. Görüşmenin ardından ise ikili basın toplantısı düzenlendi.

Zarif toplantıda yaptığı açıklamada, Mogherini ile İran ve AB arasında enerji anlaşmaları, insan hakları, terörizmle mücadale ve bölgedeki sorunları da içeren değişik konularda konuştuklarını belirtti. Dışişleri Bakanı Zarif, terörizmle mücadeleyi de içeren konularda da müzakereleri başlatmak için İran ve AB'nin mütabık kaldığını aktardı.

Mogherini ise anlaşmanın uygulanmasının, siyasi idareye ve ilgili tarafların göstereceği sabıra bağlı olduğunu kaydetti. Mogherini, İran ile yapılan bölgesel ve uluslararası işbirliğinin kendileri için çok önemli olduğunun altını çizdi. Yüksek Temsilci ayrıca, anlaşmanın İran ve Batı arasındaki işbirliğinin daha da genişlemesi için zemin oluşturma kapasitesinin olduğunu vurguladı.

Konuşmasında Yemen'de siyasi bir çözüm bulunması gerektiğine de değinen Mogherini, "Bölgedeki çatışma ve rekabet yerine işbirliği yapma, herkesin kârına olacaktır." ifadesini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.