Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

23. Uluslararası Hazar Petrol Ve Doğalgaz Fuarı Bakü’de Başladı

23. Uluslararası Hazar Petrol ve Doğalgaz Fuarı Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de kapılarını ziyaretçilerine açtı.Bu yıl 23.’sü düzenlenen Uluslararası Hazar Petrol ve Doğalgaz Fuarı’nın açılışına Cumhurbaşkanı İlham Aliyev...

Haber Giriş Tarihi: 01.06.2016 13:12
Haber Güncellenme Tarihi: 01.06.2016 13:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
23. Uluslararası Hazar Petrol ve Doğalgaz Fuarı Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de kapılarını ziyaretçilerine açtı.
Bu yıl 23.’sü düzenlenen Uluslararası Hazar Petrol ve Doğalgaz Fuarı’nın açılışına Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de katıldı. Bakü Expo Merkezi’nde bölgenin en önemli etkinliği kabul edilen fuara SOCAR, Bos Shelf, TPAO, Tekfen Construction, BP, Total başta olmak üzere 200’ün üzerinde şirket katılıyor. Açış konuşmasını yapan İlham Aliyev, “Güney Gaz Koridoru projesinin gerçekleşmesinin, Azerbaycan’a ‘Şah Deniz’ ve diğer kaynaklardan çıkarılan doğalgazın dünya pazarların çıkışını sağlayarak, ülkenin petrol ve doğalgaz programlarını tam kapasitede gerçekleştirilmesine olanak sağlayacak dedi. “Şah Deniz” doğalgaz kaynaklarının dünyanın çapında en büyük kaynaklardan biri olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Aliyev, “Şah Deniz kaynaklarından çıkarılan doğalgaz bölgesel piyasalara sürülüyor ve Güney Gaz Koridoru projesinin gerçekleşmesi ‘Şah Deniz’ ve diğer kaynaklardan çıkarılan Azerbaycan doğalgazının dünya pazarına çıkışını sağlayacak. Bugün Güney Gaz Koridoru Projesi programa uygun devam ediyor. Bizim temel görevimiz Güney Gaz Koridoru ile bağlıdır. Güney Gaz Koridoru aslında bir enerji güvenliği projesidir. Biz her zaman enerji faktörünü işbirliğini geliştirmek amacıyla kullanıyoruz. Azerbaycan kendi kaynaklarını başka amaçlar için kullanmadı. Bu nedenle Güney Gaz Koridorunun Danışma Konseyi’nde ele alınan konularda hiçbir fikir ayılığı yoktur, tüm tarafların çıkarları sağlanıyor. Enerji siyaseti ve bu alanda işbirliği, uzun vadeli işbirliği yalnız sağlam zeminde kurulmalıdır. Hiçbir zaman enerji faktörü diğer amaçlar için kullanılmamalıdır. Bir diğer alanda avantaj sağlamak için kullanılmamalıdır. Kanaatimce, Azerbaycan’ın konumu burada artık dünya çapında beğeni kazandı. Ayrıca, bu konum kendi hakkını artık sergiliyor ve bu yalnız bu tutumun başarı getirebileceğini gösteriyor. Biz, Azerbaycan’da kalkınmanın daha da hızlı gitmesini, bölgede istikrarın güçlenmesini istiyoruz. Bugün dünyada yaşana olaylar tabii ki bizi de rahatsız ediyor. Dünya’nın çeşitli yerlerinde yeni çatışma ortamları yaranıyor. Savaşlar, çatışmalar, zıtlıklar tabii ki arzu edilen görüntüler değil. Biz ise bölgemizde istikrar olması için çalışıyoruz. Yalnız istikrar ortamında ülkede gelişme kaydedilebilir. Yalnız istikrar ortamında ülkelere yatırım yapılabilir” ifadelerini kullandı.
Gazetecilere açıklamalarda bulunan Türkiye Petrolleri (TP) Genel Müdürü Besim Şişman, “Yaklaşık 9 milyar dolar civarında TP’nin yatırımı var. TP Azerbaycan’da önemli. Azerbaycan, Türkiye ve TP için çok önemli. Bu anlamda hem şirket olarak, hem Bakanlık hem de hükümetimiz olarak, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ciddi bir şekilde bizi teşvik ediyor. Azerbaycan’da çalışma noktasında ve destek veriyor. Şimdiye kadar 6-7 tane kuyu kazdık Karadeniz’de. Her kazdığımız kuyuda petrol, gaz görüyoruz ama iyi bir rezerv henüz yakalayamadık. Çalışmalarımız devam ediyor. Çok ciddi sismik operasyonlar yaptık. Karadeniz’de sadece sismik için 400 milyon dolar harcadık” dedi.
Bakü Expo Merkezi’nde düzenlenen fuar 4 Haziran’a kadar kapılarını ziyaretçilerine açık tutacak.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.