Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dünya devlerinden ekonomik ataklar!

Yazının Giriş Tarihi: 08.10.2015 00:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.10.2015 00:09


 

Biliyorsunuz Avrupa Birliği (AB) 28 bağımsız devletten oluşuyor. Bunlar üye devletler olarak bilinen Almanya, Avusturya, Birleşik KrallıkBelçikaBulgaristanÇek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Kıbrıs (Türk tarafı şimdilik izolasyon kapsamında), Letonya, LitvanyaLüksemburgMacaristanMalta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan'dır.

Birliğe katılmayı bekleyen 5 aday ülke var: İzlanda, Makedonya, KaradağSırbistan ve Türkiye. Batı Balkan ülkeleri Arnavutluk ve Bosna-Hersek olası resmi adaylar olarak tanımlanıyor. Son dönemde Kosova'ya da benzer bir statü verilmiş durumda.

Gördüğünüz gibi Türkiye, AB kapısının önünde beklemeye devam ediyor.  

Gelelim bir başka topluluğa…

Adı Şangay Beşlisi... Asya’da gelişmekte olan siyasi, askeri, ekonomik ve kültürel işbirliği örgütlenmesi olarak kuruldu. 1996 yılında Çin’de bulunan Şangay eyaletinde toplanmalarından ötürü, bu adı aldı. Rusya, Çin, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan bu kuruluşun ilk üyeleri olduğundan ilk başta “Şangay Beşlisi” ismini aldı. Ancak 2001 yılında örgüte Özbekistan’ın da katılmasıyla adı ”Şangay İşbirliği Örgütü (Şhanghai Cooperation Operation) olarak değişti.

Türkiye burada da seyirci…

Yeni gelişmeler de çok önemli…

Şimdilerde Pasifik Okyanusu'na kıyısı olan, aralarında ABD ve Japonya'nın da bulunduğu 12 ülke ticaret engellerini kaldıran ve uluslararası ticarette ortak kurallar belirleyen TPP anlaşması ile yeni bir ekonomik işbirliğine yelken açtılar.  ABD, Avustralya, Brunei, Kanada, Şili, Malezya, Meksika, Yeni Zelanda, Peru, Singapur, Vietnam ve Japonya'nın ticaret bakanları, ortaklığa üye ülke arasında ticaret bariyerlerinin azaltılması ve ortak standartlar belirlenmesi konusunda uzlaşı sağladı.

Dünya ekonomisinin yüzde 40'ını kapsayan TPP ortaklığı, 12 ülke arasında ticaret bariyerlerinin azaltılmasıyla "yeni bir ekonomik blok" yaratma potansiyeli taşıyor. Gelişmenin aynı zamanda, endüstrileri yeniden şekillendirebileceği ve peynir fiyatından, kanser tedavilerinin ücretlerine kadar ekonomide birçok alanı doğrudan etkileyebileceğine dikkat çekiliyor.

Anlaşmayı destekleyenler, katılımcı ülkelerin ticaret bariyerlerinin azaltılması sayesinde milyarlarca dolar gelir elde edebileceğini savunurken, karşı çıkanlar ise müzakerelerin beş yıldır gizli formatta yürütülmesini eleştiriyor ve anlaşma ile birçok şirketin çıkarlarının zarar görebileceğini belirtiyor.

Dostlar, dünya devletleri kendi aralarında ekonomik bloklarla ayakta kalmayı ve gelişmeyi hedeflerken maalesef Türkiye kendi iç işleriyle başa çıkamaz hale geliyor.

1 Kasım 2015 Milletvekili Genel Seçimi, bu nedenle çok önemli. Atacağınız her oy, ülkenin geleceğine olan güveninizin seçimi olacak. Ya akıl kazanacak ve güzel günlere yelken açacaksınız ya da kendi geleceğinizi biraz daha karartacaksınız.

Karar sizin…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.