Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dost bildiğimiz ABD

Yazının Giriş Tarihi: 01.11.2019 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.11.2019 00:01

Atalarımız zamanın birinde ne güzel söylemişler, “Ayıdan post, gavurdan dost olmaz!” diyerek, bizleri belki de insanlarla ilişkilerde, ülkelerle ilişkilerde, devletlerle ilişkilerde ne gibi önlemler almamız gerektiğine dair uyarmışlar.

Evet, Amerika bizim Cumhuriyet döneminden itibaren en büyük dostumuz ve müttefikimiz. Yanı, yol arkadaşımız. Ülkeler arası ilişkilerde, ekonomide, ticarette, siyasette, hatta dünyanın neresinde olursa olsun, meydana gelen bir olayla ilgili olarak bizler, Amerika nasıl hareket eder ve davranırsa ona göre pozisyon belirliyoruz.

Şimdi, Ülkemizin milli birlik ve beraberliği, teröre karşı önlem alınması, ülkemiz sınırlarının korunması, Suriye’de devam eden iç savaş nedeniyle ülkemizdeki mültecilerin akını, Suriyelilerin ülkemiz insanlarına verdikleri bir takım istenmeyen rahatsızlar gibi olayları üst üste koyduğumuz zaman Türkiye Dünya hukukunca kendisine tanınan meşru savunma hakkını kullanıyor. Barış Pınarı Harekatı ile bölgeye huzur, güven ve barış getirilmesi için operasyonlar yapıyor.

Bu operasyonlar, bölgedeki terör guruplarını besleyen, onları eğiten, silahlarla donatan, sözde başka bir terör gurubuna karşı mücadele ederken kendilerine refik olarak seçtiklerini açıkladıkları, Türkiye düşmanı katillerle, teröristlerle işbirliği içindeki Amerika’yı çok rahatsız etti. Operasyonları başlattığımız ilk günden itibaren “siz haklısınız” diye konuşup, yüzümüze karşı gülen, arkamızdan ise çeşitli dalavereler çeviren Amerika’nın gerçek yüzünü şimdi gördük. Amerika, bölgedeki işbirliği yaptığı terör guruplarıyla olan bağlantısını daha da sağlamlaştırma adına Türkiye ile pazarlık yapıp, onları başka bölgeye kaydırma sözü verdi.

Türkiye, Rusya ile de anlaşıp, aynı şekilde terör guruplarının ülke sınırlarımızdan uzaklaştırılmasına yol açan Barış Pınarı Operasyonunda bana göre çok büyük bir başarı elde etti. Operasyon bölgesinden gelen fotoğraflara baktığımızda terör guruplarının tıpkı ülkemizin bazı şehirlerinde kent merkezlerinde kazdıkları gibi tünelleri bu bölgede de kazdıkları görülüyor.

Türkiye, terör guruplarına karşı başlatılan mücadelede önemli adımlar atıp, başarıdan başarıya doğru zaferler kazanırken, dost bildiğimiz Amerika bizleri yine sırtımızdan vurdu.

ABD’de Demokrat vekil Adam Schiff tarafından nisan ayında sunulan Ermeni Soykırımı iddialarına ilişkin tasarı, Barış Pınarı Harekatı devam ederken, teröristlere karşı Türkiye hedef alınarak 405 "evet" oyuna karşılık 11 "hayır" oyuyla Meclis'ten geçti.

Diğer yandan, Temsilciler Meclisi, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik operasyonuna ilişkin Türkiye'ye bazı yaptırımlar getirilmesini öngören yasa tasarısını 16'ya karşılık 403 evet oyu ile onayladı.

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, "Yabancı ülke meclislerindeki vekillerin malum lobilerin etkisiyle aldıkları ve alacakları, tarihi gerçeklerden uzak, tarafsız araştırma ve değerlendirmeye ve ilgili ülkelerin arşivlerinde yapılması gereken incelemeye dayanmayan vizyon yoksunu kararları şanlı tarihimize leke süremez" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı ise karara tepki göstererek, "ABD Temsilciler Meclisi'nce bugün kabul edilen 'Ermeni Soykırımı konusunda ABD'nin Tutumunu Teyit' başlıklı, Temsilciler Meclisi'nin hissiyatını yansıtan kararı reddediyoruz" açıklamasını yaptı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Tarihi siyasete alet edenlerin bu utanç verici kararı, hükümetimizin ve halkımızın gözünde yok hükmündedir" diye konuştu. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da "Amerikan Temsilciler Meclisi'nin Ermeni tasarısı, tarihin siyasete alet edilmesinin utanç verici örneklerinden biridir" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM'de AK Parti grup toplantısı öncesi basın mensuplarının sorusu üzerine, ABD Temsilciler Meclisi'nin sözde 'Ermeni soykırımı' ve Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik operasyona ilişkin Türkiye'ye bazı yaptırımlar getirilmesini öngören yasa tasarısının kabulü kararlarını değerlendirdi. Bakan Çavuşoğlu, 'Ermeni tasarısı' kararı ile ilgili "Tasarı değil bir karar. Hiç bir bağlayıcılığı yok. Bağlayıcılığı yok diye alınan karara göz yumacak değiliz. Tepkimizi ortaya koyduk, sizler de bizler de bunun sebebini biliyoruz" diye konuştu.

Temsilciler Meclisi'nden geçen tasarının hayata geçebilmesi için Senato'da da aynı şekilde kabul edilmesi gerekiyor.

Amerika’nın bu yaptığına ne denir bilemiyorum. Ama bana göre, “sen ne biçim dostsun?” diye soru sorulması gerekiyor. Tarihe bakalım. Türkiye’nin başı ne zaman sıkışmışsa, Amerika bize yardım eder gibi gözüküp, bizim ve ülkemizin hatta, iktidarların kendilerine muhtaç olduğunu hissettirme adına yapmadığını bırakmamış. Bugünde aynı olayları tekerrür ediyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.