Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dolardaki artış can sıkıcı

Yazının Giriş Tarihi: 22.02.2020 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.02.2020 00:02

Amerika’nın para birimi doların Türk Lirası karşısında sürekli değer kazanıyor olması beni ürkütüyor… Dün sat 15:50’de kur 6 lira 12 kuruştu… Artmaya da devam ediyordu…

Böylesi durumlarda şirketlerin dolar borçlarına bakarım… İthalattaki değişimlere göz atarım. Maliye ve Hazine’den yapılan açıklamalara dikkat ederim… 

Çeşitli döviz cinslerini yer aldığı sepet kur ise 6.37 Liraya kadar yükseldi Altındaki artışlar da korkutuyor…

Döviz kurları artıyorsa eğer;

1-Döviz borcu olan şirketler eğer bu borca karşı sigorta almamışlarsa borçlarını bu kurdan ödeyemez hale gelecek. O yüzden şirket bilançoları bozulacak.

2-Doğrudan ve dolaylı enflasyon etkisi olacak. İthal edilen malların fiyatları fırlayacak. Türkiye'de üretilen ve ithal girdi kullanan malların fiyatları da artmaya başlayacak.

3-Kurun yükselişiyle beklenti bozulması yaşanacak.

Özetle 'sağlıksız' olarak nitelendirebileceğim bir dönem yaşıyoruz. Kurdaki yükseliş, reel sektörü 'sarsıcı' etkileriyle tüm çabaları da boşa çıkarabilir

Kredi tarafında bir sıkışma olması durumunda ekonominin olumsuz etkileneceğini de belirtmeliyim. Döviz kurundaki yükselişin en başta finansman maliyetlerini yükseltecek bir gelişme olduğu gün gibi ortada

Umarım faiz oranlarında da aynı oranda bir artış eğilimi olmaz… Ayrıca döviz cinsinden borçluluğumuz da çok yüksek. Ülke olarak hem dış borcumuz var hem de reel sektörün döviz cinsinden borcu olan çok sayıda firma var…

Kurdaki yükseliş ile beraber özel sektörün dış borcu TL cinsinden artıyor… Sermayeyi eriten bir süreç…

TL cinsinden geliri olan ve girdi maliyetleri dövize dayalı olan tüm sektörlerde sıkıntı yaşanabilir… Belki de yaşanmaya başladı bile… Kur artışının olumlu yansıyacağı alanlar ise ihracat, turizm ve döviz kazanan bazı sektörler.

Kurun artışından özel sektörde en çok inşaat ve enerji şirketlerinin olumsuz olarak etkileneceğini belirtmeliyim

Dövizdeki yükselişin bir 'güven kaybına' işaret ettiği görülüyor. Öncelikli olarak yeniden güvenin tesis edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Doğru sözcükler seçilmeli…

2001 krizinde ya da 1994 krizinde ne zaman döviz kurunda bu kadar hızlı bir çıkış olsa biz buna kriz dedik… Eğer müdahale gelmezse ya da bu ateş söndürülemezse durumun krize doğru gidebileceğini ifade ettik. Bu alana eğilmek gerek…

Kurdaki yükselişin 'dış güçlerin ya da dış mihrakların oyunu' olduğunu söyleyenler de olabilir… Ben öyle düşünmüyorum…

Hatırlayın;

Londra'ya gittik ve yatırımcıların gözünün içine baka baka Merkez Bankası'nın bağımsız olmadığını ilan ettik. Bunu söyledik ve o andan itibaren doların ateşi yükseldi…

Şaşırmamalıyız…

Türk Lirası'na yatırım yapan hiçbir yabancı kurun yükselmesini istemez… Döviz artışıyla birlikte para kaybına uğradıkları için piyasadan çıkmak zorunda kaldıklarını unutmayalım… Çıkarken de kendi paralarını dolara ya da başka bir para birimine çevirdiklerini biliyorsunuz sanırım…

Merkez Bankası ne yapmalı ya da ne yapabilir?” diye birlikte düşünelim… Çareler üretelim…

Merkez Bankası dövizin yurt içinde kalması için faiz artırabilir… Artırabilir mi; bence hayır… Faizi bugün artırsanız, dövizi bugün için kontrol ediyorsunuz.

Sonrası daha da meşakkatli bir süreç…

Kur şokunun etkisini uzun vadeli atlatmak için esas yapılması gereken şey; Türkiye'yi 'insanların yaşamak isteyeceği, bunun için de üretim ve yatırım yapmak istedikleri bir ülke haline getirmek…'

Başka da bir çare göremiyorum…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.