Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Doğru zamanda mahremiyet eğitimi

Yazının Giriş Tarihi: 30.11.2019 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.11.2019 00:01

Cinsel eğitim ve mahremiyet eğitimi aynı gibi görünsede aslında iki farklı kavramdır. Cinsel eğitim çocukların kendi ciselliğini tanıması, farklı cinslerin farklı ihtiyaçları olmasını bilmesi, cinsellik konusu ile ilgili yaşayacağı  fizyolojik ve psikolojik değişimleri öğrenmesi için verilen eğitimdir. Mahremiyet eğitimi ise, cinsel bilginin yanında, kendinin dışında farkı insanlarında kendisi gibi özel alanlarının ve durumlarının olduğunun farkına varmasıdır.  Kendi özel alanını korumasının yanında başka insanların özelinin ve özel alanlarının olduğunun bilincini vermek mahremiyet eğitiminin tanımlamasıdır. Mahremiyet eğitimini ebeveynin vermesi ve takip etmesi gerekir. Bu eğitim oldukça hassastır ve doğru şekilde verildiğinden emin olunmalıdır. Gerekirse ebeveyn eğitimlerine katılarak bu konuda bilgiler alınabilir, rehberlik istenebilir. Çocuklara mahremiyet eğitimi verirken dikkat etmemiz gereken bazı noktalar vardır.

1.Adım: Çocukların cinsel organlarına isimler takmayın!

Çocukların doğduğu andan itibaren özel alanlarına temizlik dışında sevmek için dokunmak oldukça yanlış bir uygulamadır. Bu durum çocukların özel alanlarına sınırlarına karşı bir ihlaldir. Çocuklar sadece özel alanlarının ihlalini değil, başkalarının özel alanları ile ilgili şakalaşacağını düşünerek ve öğrenerek büyür. Yabancılara karşı bu konuda kendisini koruyamaz. Bir başkası bu alanları ihlal ettiğinde iyi dokunuş ve kötü dokunuşu algılayamaz.

2.Adım: Özel alanlarının olduğunu anlatın!

Çocukların siz olmadığınız durumlarda kendi özel alanını koruması için ona önce bu alanları tanıtmanız gerekir.  Çocuğa bu eğitim 2.5 yaşından itibaren yavaş yavaş verilmeye başlanabilir. Her aile de özel mahrem alanları çeşitlenebilir, farklılaşabilir. Özel alanların doktor dışında (ebeveyn kontrolünde) görmeye ve dokunmaya hakkı olmasıdığı, iyi ve kötü dokunuşlarının anlamları açıklanabilir. Bu alanların kişiye özel olduğunu anne baba kendisi ile ilgilide anlatabilir. Çocuğun yanında soyunulmaması ve giyinilmemesi bunların başında gelir. Görmek istediğinde, çocuktan nasıl bir davranış sergilemesini bekliyorsanız sizinde o şekilde davranmanız yararlı olacaktır.

3.Adım: Sizin odanızın özel alanınız olduğunu öğretin!

Çocuklara 4 yaşından itibaren odanıza izinsiz girmemesi gerektiğini ve orasının sizin özel alanınızın olduğunu anlatın. Aynı şekilde onun odasına girerken sizde ondan beklediğiniz tutumu sergileyin ve bu şekilde model olmanız bu eğitimde verimli olacaktır. Çocuklar anne babayı model alır. Odaya izinsiz girdiğinde, küçük bir uyarı yeterli olacaktır. Örn; ‘’Şuan giyiniyor olabilirdim. Lütfen içeri girmeden kapıyı çalabilirmisin, bende senin geleceğini anlayarak hemen toparlanırım.’’

4.Adım: Tuvaletin kapısı mutlaka kapalı olması gerektiğini öğretin!

Çocukların tuvalet eğitimi yaşı 2 yaş ve devamıdır. Tuvalet eğitimi sadece bezi bırakmak değil, aynı zamanda tuvaletin kapısının kapalı olması gerektiği ve bazı kişisel temizlik becerilerin öğretilmesi demektir. Çocuk oturak kullanıyor ise mutlaka tuvalet yada banyoda olmalıdır. Evin ortak alanlarında bu durum yaşanmamalıdır.

5.Adım: Zamanı geldiğinde kardeş ile odaları ayırın !

Kızve erkek kardeşlerin odalarının ilkokul döneminde ayrılması uygundur. Beraber bulundukları ortak alanlarında giyinip soyunmaları özel alan işgaline gireceği için mahremiyet eğitimi vermenizi engelleyebilir. Yer darlığı sebebiyle bu durumu ertelememelisiniz. ‘’Onlar kardeş bir sorun olmaz’’ düşüncesi yanlış bir düşüncedir.

6. Adım: Mahremiyet eğitimini sağlam şekilde işleyin!

Mahremiyet eğitimini sağlam şekilde alan çocuklar bu alanı korurlar. Mahremiyet eğitimi aynı zamanda sağlıkla ilgili bir konudur. Çocukların taciz ve istismara uğradığı bu günlerde onlara vermemiz gereken en önemli eğitimlerden biridir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.