Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Doğru Yol Partisi hikayesi

Yazının Giriş Tarihi: 24.06.2018 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.06.2018 00:00

Bursa'dan Karacabey yoluna doğru giderken araç içindekiler derin düşüncelere dalmıştı. Tamamı 12 Eylül 1980 askeri darbesinde kapatılan Adalet partisi mensubuydular Süleyman Demirel'in kurulsun talimatı verdiği Büyük Türkiye Partisi asker tarafından veto yemişti çünkü eski bakan ve milletvekilleri de akın akın partiye üye olmaya geliyorlardı. Askeri ürküten bu tabloda çare partiyi kapatmak la bulundu.  İşte Bursa'yı geçip Karacabey'e doğru giden yolculardan biri derin düşüncelerden bir anda sıyrılarak '' yola bakın dosdoğru bir yol yeni kuracağımız partinin adı DOĞRU YOL PARTİSİ olsun'' der ve bunu söyleyen kişi Süleyman Demirel'den başkası değildir.

Kırmızı Mersedesini bizzat kendi kullanan Necmettin Cevheri yanında oturan Süleyman Demirel'in bu fikrini beğenip gülümser arka koltukta ise Sadettin Bilgiç, Nahit Menteşe ve İsmet Sezgin vardı, araçta ki beş kişi Zincirbozan'a teslim olmaya gidiyorlardı, Ülkeyi yöneten bu kişiler darbe ve darbecilerin korkulu rüyasıydı kuracakları parti ile halkın teveccühünü kazanıp yeniden millet iradesiyle sandıktan çıkması olağan olan bu kişileri ancak hukuksuzluk ile durdurabilirlerdi oda bir yere kadar olacaktı.

İnegöl tarafından geldiklerinde Osmaniye yakınlarında ise Abdülkadir Cenkçiler ve Turhan Tayan önderliğinde partililer tarafından hazırlanmış büyük bir konvoy vardı. Kalabalıktan ürken jandarma konvoyda ki tüm araçların kontak anahtarlarını alıp takibi engelliyordu çıkan olaylar ise sağduyulu kişiler tarafından yatıştırılmaya çalışılıyordu.! Bu olayların canlı şahitleriyle görüştük dinledik kendisini aracın önüne zincirleyen eski pehlivanlardan Hamit Kabadayı'da hatırlamadan geçmek haksızlık olurdu.

Zincirbozan sürgünü ve mecburi ikametgahı devam ederken eski Çevre bakanı Hamdi Üçpınarlar Süleyman Demirel'in evinde Nazmiye hanımı ziyaret eder ve o an bir telefon görüşmesi olur, Nazmiye hanım Süleyman beye İhsan Sabri Çağlayangil'i sorar (Çağlayangil yurt dışında olduğu için geç teslim olmuştur) ''kendisinden haber alamadık acaba hasta mıdır'' dese de Süleyman beyin cevabından memnun olmaz.! görüşme biter Nazmiye hanım birazda kızgın bir şekilde Hamdi Üçpınarlara dönerek ''Yahu ben İhsan Sabri Çağlayangil'i soruyorum Süleyman bey de bana Nazmiye Karacabey de o yol kenarında gördüğüm domatesler şimdi ne güzel olmuştur büyümüş kızarmıştır değil mi? diyor işte bu adam böyle'' der.

Bu olaylardan dört yıl sonra 1987 yılında gelen özgürlük baskılarına ve siyasi yasaklar ile siyaset yapamayan konuşmaları bile yasaklanmış olan Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, Necmettin Erbakan ve Alparslan Türkeş'in siyasi yasaklarının kalkması ve yeniden siyaset sahnesine dönebilmeleri için bir çalışma vardı. Başbakan Turgut Özal belki de siyasi hayatının en büyük riskini alarak hodri meydan dedi ve ülkeyi referanduma götürdü siyasi yasaklar kalksın mı? kalkmasın mı?  ve ben de ilk oyumu 19 yaşında genç bir delikanlı olarak bu seçimde kullanmıştım küçük bir farkla siyasi yasaklar kalksın diyenler kazandı ve Özal ustası Demirel'e yenilmiş oldu.

23 Haziran 1983 te kurulan Doğru Yol Partisi kısa sürede girdiği her seçimde üstüne çıkarak 1991 de birinci parti oldu, dönemin iktidar partisi Anavatan lideri Mesut Yılmaz kesin bir dille koalisyon ortağı olmayacaklarını her türlü teklife kapalı olup Ana muhalefet  partisi görevi yapacaklarını açıklıyordu, Süleyman Demirel ise koalisyon hükümetini üçüncü olan Erdal İnönü liderliğinde ki SHP ile kuruyordu. 

Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Meclis başkanı çıkarıp hükümetler kuran DYP nin yeri bizde daima ayrı olacaktır emek verip ebediyete intikal edenleri rahmet ile anarken yaşayanlara sağlıklı uzun ömürler diliyorum bu çileli ve Doğru yol yolcularına saygı ile

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.