Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Doğal afetler

Yazının Giriş Tarihi: 30.07.2017 00:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.07.2017 00:07

Doğal afetlerin zararları, insanlar için sosyo-ekonomik ve diğer alanlarda kayıplar yaşatan, toplumsal yaşamı kesintiye uğratan ve can kaybına neden olan doğal veya insan kaynaklı olaylara doğal afet denir. Yüzyıllardır devam eden ve etmekte olan yıkıcı etkileri bulunan doğal afetler insanlara büyük zarar vermektedir. Geçmişten günümüze devam etmekte olan doğal olaylar gün geçtikçe artmaktadır. Gelişen teknoloji ve diğer gelişmeler doğal afetlerin şiddetini azaltmamış tam tersine doğaya vermiş olduğu zararla doğal afetleri arttırmıştır.

Genel olarak 31 çeşit olan doğal afetlerin 28 tanesi meteorolojik afetler olduğu görülmektedir. Doğal afetlerin şiddeti ve görülme sıklığı ile verdiği zarar bölgeden bölgeye ve ülkeden ülkeye değişmektedir.

Doğal Afetler Nelerdir?

Jeolojik Doğal Afetler

Deprem Heyelan

Meteorolojik Doğal Afetler ( hava olayları)

sel çığ fırtına kuraklık orman yangını hortum

Deprem:

Deprem hepimizin aşina olduğu bir konu aslında. Ülkemiz deprem kuşağında yer alan bir ülke ve büyük depremlere yabancı değiliz.

Deprem yer altındaki tabakalarda meydana gelen kırılmalardan dolayı oluşan enerjinin(dalgaların) yayılarak yüzeye çarpmasıdır.

 Depremden Korunma Yöntemleri:

Fay hatlarının üzerinden geçen alanlarda yerleşim bölgeleri kurmamak Eskiden bataklık, gölet olan toprakların üzerine bina yapmamak Konutların bulunduğu arazilerin sağlamlığına dikkat etmek İnşaat malzemelerinin depreme dayanıklı ve kaliteli maddeler olmasını sağlamak Binaların mümkün olduğunca çok katlı olmaması. Ancak maalesef ülkemiz bu konuda gerekenleri çok yerine getirmiyor diyebiliriz. Sel:

Geçtiğimiz günlerde başta İstanbul olmak üzere yaşanan Sel tehlikesini can kaybı olmadan atlattık çok şükür.

Aşırı yağmur yağması, kış aylarında ise eriyen karlar-buzlar yüksek kesimlerden şiddetlenerek aşağı bölgelere inerek sel baskınlarına neden olurlar.

Selden Korunmak İçin Yapılması Gerekenler:

Selden korunmak için ilk yapılması gereken bol bol ağaçlandırma yapmaktır. Ağaçlar suyu çekerek emilimi azaltırlar. Nehir Dere yatakları bölgelerine yakın yerleşim alanı kurmamak. Doğal bitki örtüsü korumak… Sel baskınlarını önlemek için akarsu yataklarına engel konulabilir, yamaçlar ağaçlandırılabilir. Mümkün olduğunca sel bölgelerine konut ve yerleşim yapılmamalıdır.

Toprak Kayması:

Yamaçlarda meydana gelir. Toprak yamaçtan koparak alt bölgelere hızla iner ve birikir. Bu olay toprak kaymasıdır. Diğer adı da heyelandır. Heyelanlar çok tehlikelidir. Ölümlere ve çok fazla maddi hasarlara neden olabilir.

Heyelandan Korunmak İçin Yapılması Gerekenler:

Heyelan bölgeleri tespit edilerek ağaçlandırmaya gidilmelidir. Heyelan düşmesi olası alanlara engeller konulmalıdır.

Yangın: 

Kimi zaman sigara izmariti, kimi zaman piknikte unutulan közler, kimi zaman güneşin etkisi ile ufak bir kıvılcımdan büyük yangınlar meydana gelebilir. Yangın rüzgar da varsa kısa zamanda çok büyük alanlara yayılabilir. Can ve mal kayıplarına neden olur.

 Orman yangınlarının önlenebilmesi için yapılması gereken çalışmalar:

İnsanlarda İlk öncelik yangın eğitimi olmalıdır. Yangın konusunda vatandaşlar eğitilmelidir. Yangına kısa zamanda müdahale için alarm mekanizmaları ve gözcü kuleleri sayısı arttırılmalıdır.

Kar yağan bölgelerde yamaç ve tepelerden kopan karların yuvarlanarak ve büyüyerek alt kısımlara inmesine çığ adı verilir. Çığ anında kar kütleleri önüne gelen her şeyi yok eder. Çığı önlemek için yapılması gereken en önemli şey ağaçlandırma çalışmalarına önem vermektir. Karlık alanlarda çığ önüne koyulacak engeller de çığdan korunmaya yardımcı olur.

Erozyondan Korunmak İçin Yapılması Gerekenler:

Ne kadar orman ve ağaç o kadar az erozyon demektir. Bu nedenle bol bol ağaç ve orman dikilmelidir. Yamaçlarda ev yapılmamalıdır. Erozyonların büyük bölümü yamaçlarda gerçekleşir. Eğimli tarlalar sadece yatay olarak sürülmelidir.

                                  Tüm okurlarımıza Hayırlı Pazarlar dilerim…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.