Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Diyabet eskidikçe

Yazının Giriş Tarihi: 21.04.2018 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.04.2018 00:01

Bir kişide şeker hastalığı tanısı konmasından itibaren geçen süreye şeker hastalığının yaşı denir.

Şeker hastalığının başlangıcından itibaren geçen süre uzadıkça kalp damar hastalıklarına yakalanma riski de artar. Ne kadar genç yaşta tanı konmuşsa risk de o ölçüde yüksek olur.

Avustralya'nın Melbourne şehrinde yapılıp Diabetologia isimli tıp dergisinde yayınlanmış olan bir çalışmayı sizlere özetlemek istiyorum bu makalemde sizlere.

Prof. Magliano ve arkadaşları 1997 ve 2011 yılları arasında şeker hastalığı tanısı konmuş yaklaşık 743 bin hastanın ölüm nedenlerine ait kayıtları incelemişler. Bu hastalardan yaklaşık 115 kişi çalışma süresi içinde çeşitli nedenlere bağlı olarak hayatlarını kaybetmiş.

Şeker hastalığının başlangıç süresi 10 yıldan daha eski yani diyabet yaşı 10 yıldan daha büyük olan kişilerde tüm nedenlerden ölüm riski % 20 - 30, kalp hastalıklarından ölüm riski ise % 60 daha fazla bulunmuş.

Şeker hastalığının yaşı arttıkça özellikle kalp damar hastalıklarına ait hastalıklar olan felç ve kalp krizi riski de artmakta. Bu durumda şeker ayarını iyi tutarak şeker hastalığının seyrini yavaşlatmaktan başka çare görünmüyor.

Sıkı takipçilerim bir çok makalemde konunun dönüp dolaşıp yaşam tarzının düzeltilmesine geldiğini hatırlayacaklardır. Gerçekten de hem şeker hastalığına bağlı hastalıklarda hem de başka pek çok hastalıkta doğru beslenme ve egzersizin ne kadar değerli olduğunu bir kez daha anlamış oluyoruz

Şeker hastalığı yaşı büyük olanlara bu makalemde iyi bir haberim de var. Bu hastalarda kansere bağlı ölüm riski diğer hastalara göre belirgin şekilde düşüktür. Bunun muhtemel nedeni uzun yıllardan beri şeker hastalığı olan kişilerin ister istemez daha sık tetkik olmaları ve bu tetkikler sırasında kansere henüz başlangıç aşamasında iken tanı konma şansının daha yüksek olmasıdır.

Şekersiz ama şeker gibi bir yaşam dileğiyle.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.