Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dış ticaret açığımızı Bursa kapatıyor…

Yazının Giriş Tarihi: 03.07.2017 00:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.07.2017 00:04

Dış ticaret verileri ihracatımız ile ithalatımıza ilişkin gelişmeleri ortaya koyuyor. Aylık ihracat rakamları Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafında ihracatçı birlikleri verilerine dayanarak takip eden ayın ilk günü yayınlanıyor.

TİM, Haziran ayı ihracat verilerini de açıkladı. Buna göre, Haziran’da ihracat geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 1,8 artışla 12 milyar 70 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Yine aylık dış ticaret ile ilgili veriler bir ay gecikmeli olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından da açıklanıyor. Ama Bakanlığın ve TÜİK’in açıkladığı verilerde hem ihracat, hem de ithalata dair gelişmeleri takip edebiliyoruz.

Yılın ilk beş aylık dış ticaret verileri iki gün önce Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile TÜİK tarafından açıklandı. Haber gazetelere “dış ticaret açığı mayısta yüzde 43 arttı” başlığıyla yansıdı.

Dış ticaretimiz 5 ayda 24.8 milyar dolarlık açık verdi.

Yılın ilk beş ayında Türkiye'nin ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.5 artarak 64 milyar 313 milyon dolara, ithalatı ise yüzde 11.2 artışla 89 milyar 146 milyon dolara yükseldi.
Söz konusu dönemde dış ticaret açığı, yüzde 15.7 artış göstererek 24 milyar 833 milyon dolar olarak gerçekleşti. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 72.1 oldu.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile TÜİK’in açıklamalarında iller itibariyle ihracat ve ithalat verileri de yer alıyor ki, bu da bize illerin dış ticaret performansını gösteriyor.

Son açıklama doğrultusunda Bursa’nın dış ticaret performansı ile ihracatın ithalatı karşılama oranı inceleme imkanımız oldu. Durum şöyle;

Ocak-Mayıs ayları arasında Bursa’da 4 milyar 369 milyon 184 bin dolarlık ihracata karşılık 3 milyar 530 milyon 76 bin dolarlık ithalat yapılmış. Bu yılın ilk beş aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre ihracatta yüzde 9.9 oranında artışa karşılık yine aynı dönemde ithalatta yüzde 2.3 oranında azalma olmuş.

Bu verilere göre Bursa’da ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 123 olarak gerçekleşmiş. Geçen yıla göre 22 puan artan bu oran ülke ortalaması olan yüzde 72’den 50 puan daha fazla.

Bu noktada şu söylenebilir; ihracatı artıp ithalatı azalan Bursa, ülkemizin artan dış ticaret açığının kapatılmasında önemli bir rol oynuyor.

Bu noktayı biraz daha detaylandıracak olursak, en çok ihracat yapılan ilk 5 il olan İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir ve Gaziantep arasında ihracatı ile ithalatındaki değişim oranı arasındaki farkın en yüksek olduğu ilin Bursa olduğunu görüyoruz. Ayrıca yılın ilk 5 ayı itibariyle Bursa ve Gaziantep’in ihracatı ithalatından daha fazla olduğunu da eklemeliyim.

Son olarak Haziran ayında Bursa’dan Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) aracılığıyla yapılan ihracatın 2 milyar 592 milyon dolar olarak gerçekleştiğini de belirtelim.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.