Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dikkat, elektrik faturası her an çarpabilir !

Yazının Giriş Tarihi: 05.07.2019 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.07.2019 00:03

Karanlıktan aydınlığa giden yolda en büyük yardımcımız şüphesiz ki elektrik. Geceleri aydınlatan, karanlıkları ışıl ışıl yapan elektrik sayesinde, günümüz teknolojisi hızla gelişiyor ve bizler artık yapay zeka döneminde yaşıyoruz.

Sanayi üretimi ve evimizdeki günlük yaşantıda en fazla kullandığımız enerji elektrik. Elektrik çeşitli şekillerde üretilip bizlere satılıyor. Bizlerde modern ve çağdaş bir yaşam mücadelesi verebilme adına, elektrik ve onun nimetlerinden faydalanıyoruz. Son günlerde, elektrikle ilgili geniş kapsamlı bir araştırma başlatıldı. Özellikle işyerlerinde, bazı evlerde karşılaşılan eski abone kayıtları yeniden güncelleniyor. Bu güncelleme sırasında seneler önce vefat eden kişilerin hala elektrik abonesi olduğu ortaya çıktı. Hatta, insanların, evlerini barklarını satıp gitmelerine rağmen, elektrik vs abonelikleri kapatmadıkları için de faturaların hala bu isimler adına hazırlandığı, faturalı ödemekle zorunlu olan kişilerin de abone sahipleri olmasına dikkat çekildi.

Peki, bu durum nelere yol açabilir?

Elektrik aboneliğini kendi üzerine almadan usulsüz tüketim gerçekleştiren veya taşınırken aboneliğini iptal ettirmeyen yaklaşık 2 milyon abone, başkasının elektrik borcunu ödeme riskiyle karşı karşıya bulunuyor.

Yargıtay'ın, geçen hafta verdiği "elektrik aboneliğini sonlandırmayan kişilerin elektriği kendi kullanmasa bile fatura borcundan sorumlu tutulacağı ve enerjiyi kullanan kişiyle birlikte faturayı ödemek zorunda kalacağı" yönündeki karar, dikkatlerin bu şekilde elektrik kullanan tüketicilere çevrilmesine yol açtı.

Türkiye'de 43,5 milyon elektrik abonesi bulunuyor. Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği'ne göre, tüm elektrik tüketicilerinin yeni bir hane veya iş yerine taşındıklarında elektrik aboneliğini kendi üzerlerine almaları veya bu yerleri boşalttıkları zaman aboneliklerini iptal ettirmeleri gerekiyor. Bu işlemler, Türkiye'de bulunan elektrik abonelerinin yüzde 4,6'sını oluşturan yaklaşık 2 milyon tüketici tarafından gerçekleştirilmiyor.

Bu güncellemelerin yapılmayışı kayıtlara Usulsüz kullanım yapan tüketiciler olarak geçiyor. Tespit edildiğinde ilk olarak aboneliğini üzerine alması yönünde uyarılıyor. Tüketiciye yükümlülüklerini yerine getirmesi için 15 gün süre verilirken, belirtilen süre içinde yükümlülüklerini yerine getirmeyen abonenin enerjisi kesiliyor ve kesme açma bedelinin 5 katı faturaya yansıtılıyor. Ayrıca aboneliği üzerine alıncaya kadar enerji verilmiyor.

Tüketiciler, müşteri hizmetleri merkezleri, e-Devlet ve mobil uygulama üzerinden kimlik veya vergi numarasıyla abonelik işlemlerini tamamlayabiliyor.

Görevli tedarik şirketleri kullanım yerinin değişmesi, perakende satış sözleşmesinin sona ermesi veya sözleşmenin feshi halinde, tüketicinin elektrik enerjisi tüketim bedelini ödememesi ihtimaline karşılık abonelerden güvence bedeli alıyor.

Tüketici aboneliğini sonlandırırken herhangi bir borcu bulunmuyorsa güvence bedeli TÜFE dikkate alınarak güncelleniyor ve aboneye geri ödeniyor.

Bu işlemler gayet normal.

A normal olan ise insanların bu konularla ilgili pek fazla bilgi sahibi olmayışları.

Herkesin elektriğe ihtiyacı var. Elektrik olmadan insanların günümüz şartlarında yaşabilmesi gerçekten güç. Kent ve ülke elektrik şebekesine bağlı olarak elektrik kullanmak zorundayız. Bazı istisnai durumlar söz konusu olabilir. Bazı kişiler, güneş enerjisi, rüzgar enerjisi başta olmak üzere kendi kullandığı elektriğini kendisi üretebiliyor. Ki, eskiden yasak olan bu işlemler şimdi ülkemizde serbest. Zaten elektrik dağıtım hizmetleri de özel sektörlere dağıtılmasına rağmen, bu sektörlerde özel sektörde olsa Tekelci bir ekonomik yapılanma söz konusu.

Sözün özü, evimizdeki, işyerimizdeki elektrik abone isimleri ile abone numaralarını kontrol ederek, başkalarına ait faturaları ödemekten kendimize kurtarabiliriz. Bir başka deyişle, başkasının borcunu ödeme yükümlülüğü altında kalmayalım.

Konuyla ilgili uyarılarda bulunan elektrik dağıtım şirketi ilgilileri ise “dikkat, elektrik faturası eğer kendi isminize değilse ve sizler hala o abone üzerinden elektrik kullanmaya devam ediyorsanız, gelen faturalar sizi elektrik gibi çarpabilir. Çünkü yapılan bu işlemler kanunlara aykırı” diye uyarılarda bulunuyorlar.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.