Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dikkat! Elektrik çarpmasın

Yazının Giriş Tarihi: 21.08.2019 00:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.08.2019 00:06

Son zamlardan sonra elektrik faturaları epeyce ağırlaştı, bütçe yapan ailelerin sıkıntıları arttı…

Bugün, elektrik giderlerinizi düşürecek küçük bir kaç adımdan söz etmek istiyorum. Bunun için birazcık dikkat ve aile bireylerinin bilinçli davranışları çok ama çok önemli…

Öncelikle ‘elektrikli ev aletlerinin doğru kullanılmasına’ eğilmek gerekiyor.

İnternet üzerinden alışveriş yapanların, gelen kutu içinden çıkan ‘kullanım kılavuzunu’ sular seller gibi okumaları, okuduklarını anlamaları, cihazın kullanımını beyinlerine nakşetmeleri ve davranış şekline dönüştürmeleri şart.

Bu arada bazı elektrik şirketleri, kendi internet adreslerine ‘tüketim hesaplama butonu’ koyuyorlar. Söz konusu butona tıklayan tüketici, evinde hangi alet ne kadar elektrik tüketiyor rahatlıkla görebiliyor ve önlem almak kolaylaşıyor.

ENERJİDE BAĞIMLIYIZ

Biliyorsunuz; enerjide dışa bağımlı bir ülkeyiz. Enerjimizin verimli kullanımı için herkese sorumluluk düşüyor. Bilinçli enerji tüketimi ve tasarruf alışkanlıklarının edinilmesi, ülkenin de dışarıya ödeyeceği faturayı düşürüyor.

Yapılan bir araştırmaya göre; Ev ve işyerlerinde toplam elektrik tüketiminin büyük bir kısmını aydınlatma kalemi oluşturuyor. Evimizde kullandığımız akkor ve halojen ampulleri LED ampuller ile değiştirdiğimizde aydınlatma kaynaklı elektrik tüketiminde yüzde 80’e varan oranlarda tasarruf sağlamak mümkün. Aydınlatma konusunu aman atlamayın…

A+ YA DA A++ HATTA A+++

Elektrikli aletlerimizle olan işimiz bittiğinde, elektrikli aletlerin priz ile bağlantısını keserek elektrik tasarrufu yapabiliyorsunuz. Direnç nedeniyle harcanan enerji kesilmeli.

Kullandığımız beyaz eşyaları seçerken A+, A++ ve A+++ ürünleri tercih etmek, uzun vadede elektrik faturalarına olumlu olarak yansıyor. Ayrıca çamaşır ve bulaşık makinelerini kullanırken; Yıkanacak giyim eşyaları ya da bulaşıklara uygun programları seçmek, buzdolabını ısı kaynaklarından ve doğrudan güneş ışığı alan yerlerden uzağa yerleştirmek de ÖNEMLİ…

Örneğin; derin donduruculu bir buzdolabının günün 24 saati çalıştığı düşünüldüğüne aylık tüketimi yaklaşık 40-60 TL’yi buluyor. Güneş olmayan noktada duvardan en az 10 cm uzaklıkta açık alana koyup, ürünleri önü açık şekilde yerleştirerek dondurucuda ayda yüzde 20 kadar tasarruf etmek mümkün.

FATURAYI İNDİRMEK ZOR DEĞİL

İnternette yaptığım araştırmaya göre; Günde 4 saat çalışan bir klima, ayda ortalama 134.4 kilovatsaat enerji harcıyor. Bu da vergiler dahil, bugünkü birim fiyatlarla 85.56 TL ediyor. Klimayı doğru kullanarak sadece bu kalemde 3’te 1 oranında tasarruf yapmak mümkün. Bunun için oda sıcaklığını sabitlemek, ısıtma ve soğutma yapılan odaya dışarıdan hava girmesini engellemek gerek ve şart! Sadece burada yapılacak adımlarla yaklaşık yüzde 30’luk bir tasarruf sağlamak da mümkün.

Klima, buzdolabı ve enerji tasarruflu ampuller ile aylık elektrik faturasını yüzde 25-30 oranlarında düşürmek de mümkün. Hesaplamalar aylık 202 TL elektrik faturası ödeyen bir ailenin, elektrikli ev aletlerini doğru kullanarak yüzde 30 civarında bir tasarruf yapıp faturasını 143,37 TL’ye indirebilmesi de mümkün hale geliyor…

İŞLER GECE 22:00’DAN SONRA…

Üç zamanlı tarifede, elektrik tüketiminizin büyük bir kısmını akşam 22.00’den sonra yaparak tasarruf edebiliyorsunuz. Özellikle çalışan aileler ve yüksek elektrik tüketimine sahip büyük işyerleri enerji tasarrufu için üç zamanlı elektrik tarifesi kullanımını tercih edebilir.

Üç zamanlı elektrik tarifesinde tüketiciler elektrik tüketiminin en yoğun olduğu saatte en yüksek fiyattan, daha düşük olduğu saatlerde ise düşük fiyatlardan faturalandırılır.

Ayrıca evinizde programlanabilir beyaz eşyalar varsa bu tarifeyi tercih ederek elektrik tüketim alışkanlıklarınızın büyük bir kısmını gece 22.00’den sonraya kaydırabilirsiniz.

“El ele bol ışıklı günlere…”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.