Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dijital parada yeni gelişmeler…

Yazının Giriş Tarihi: 29.08.2016 01:38
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.08.2016 01:38

 

Birkaç sene önce okumuştum, şimdilerde yine sosyal medyada dolaşıyor…

Şeytan uykuya dalmış bir gün, rüzgar sert esmiş ve
Üç tüy düşmüş şeytandan dünyaya; biri paraya yapışmış, diğeri mevkiye, öteki de ihtirasa.

O günden sonra şeytan hiçbir iş yapmamış...

Hariri, şark İslâm klasikleri arasında yer alan Makamat isimli eserinde altın akçeyi kast ederek parayı, “ah o ikiyüzlü sarı dilber yok mu?” diye tanımlıyor.

İyilik de yaptırır kötülük de…

Para oyunları devam ediyor.

Dünyanın en büyük 4 bankası yeni bir dijital para geliştirmek için işbirliği yapma kararı aldı.

Burada bir parantez açıp Dijital Paranın ne olduğu bilgisini aktaralım…

Dijital para, tam olarak, kullandığınız bilgisayarın sabit diskinde sizin adınıza bulunan ve internet üzerinde yaptığınız alışverişlerde harcayabileceğiniz paradır. Siz harcama yaptıkça, harcadığınız miktar toplamdan düşülür. Dijital para kullanımı günümüzde pek yaygın değildir. Ancak, gelecekte sık kullanacağımız bir araç olabilir. Temel olarak, gidip, e-para servisi veren bir bankadan, kredi kartımızla ya da peşin ödemeyle, bir miktar dijital para alıyoruz. Daha sonra, banka bu miktarı bizim bilgisayarımıza transfer ediyor. Internet üzerinde bir alışveriş yaptığımızda da, eğer burada dijital para geçiyorsa, sipariş formunda dijital para ile ödeme yapılacağını belirtiyoruz. Miktar otomatik olarak bilgisayarımızdaki miktardan düşülüyor. Bütün bu işlemler, dijital para servisi veren bankamızdan da kontrol ediliyor. Bazı uygulamalarda, dijital para ödemesi doğrudan bankadan yapılıyor. Bu durumda, size bir e-posta mesajı ile ilgili siparişi alıp almayacağınız soruluyor. Böylece, alışverişlerde, fiziksel olarak alışageldiğimiz "para dolaşımı" ortadan kalkıyor.
Tüm dünyada, e-para kabul eden banka sayısı ise hızla artmaktadır.

Şimdi tekrar habere dönecek olursak, gelişmeler şöyle;

Financial Times’ın haberine göre, İsviçre’nin en büyük bankası UBS’in başını çektiği yeni dijital para geliştirilmesi planında Deutsche Bank, Santander ve Bank of New York Mellon yer alıyor. Bu 4 banka, geliştirilecek yeni para birimini 2018 başlarında ticari kullanıma sunmayı hedefliyor. Kısaca ‘blockchain’ adı verilen bu teknolojide dijital para akıllı algoritmalar tarafından üretiliyor. Dijital para birimlerinin potansiyel faydaları FED, BOE ve Kanada MB tarafından da inceleniyor. Ayrıca sektörün önde gelen kuruluşları da benzer teknolojiler üzerinde çalışıyor. ABD’li Citigroup ‘Citicoin’, yatırım bankası Goldman Sachs ise SETLcoin adını taşıyan dijital ürünler geliştiriyor. Uzmanlar zamanla yürürlüğe girmesi beklenen dijital paralarla ödemeler konusunda küresel çapta yeni bir sayfanın açılacağına işaret ediyor.

Dijital ödeme sistemlerini hayata geçirme konusunda İskandinav ülkeleri dünyada ilk sırada yer alıyor. İsveç’te halk günlük finansal işlemlerini mobil uygulamalar üzerinden gerçekleştiriyor ve nakit kullanımı ise neredeyse yok kadar az hale gelmiş.

Bugünkü anlamda fiziksel para kullanımı azalıp dijital para yaygınlaşırken para oyununda kazananın her zamanki gibi yine parayı yönetenlerin olacağı ise unutulmamalı.

Şeytandan düşen tüylerden birisini hatırladınız mı?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.