Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Deyin bakalım hangi cümleyi kurarsınız?

Yazının Giriş Tarihi: 04.09.2018 01:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.09.2018 01:02

Okurlarımın çoğu derhal bileceklerdir; Eski Bursalılar Burada adlı 70.000’e yakın üyeli bir sosyal medya grubu var.

Grupta paylaşılan eski Bursa’ya dair manzaraları binaları, yolları,şimdilerde çeşitli nedenlerle yok adilmiş kent kimliğinin mihenk taşı unsurları gördükçe içim cız ediyor.

Yaşım itibari ile pek çoğunu en azından gördüğümgüzelliklerin sözümona kentin çağdaşlaştırılması adına heba edildiğine tanık olmak o kadar acı ki.

Hayır hayır nostaljiden filan söz etmiyorum.Ah nerede o eski Bursa da demiyorum.Diyorum ki bu mudur çağdaş kentlilik olayı.

Diyelim Bursalı değilsiniz ve Bursa’da da yaşamıyorsunuz.Kızınıza,oğlunuza ne bileyim eşinize dostunuza ziyarete geldiniz buraya. Onlar da aldılar dolaştırdılar sizi kentin pek çok yerinde.

Allah aşkına söyler misiniz,kendi yaşadığınız yere dönünce orada ki insanlara Bursa’nın ecdat yadigarı camilerinden,hanlarından,hamamlarından,çarşılarından,türbelerinden ve bir iki müzesinden  başka kent estetiğine dair nelerini anlatırsınız?

Ya da şöyle sorayım da size kolaylık olsun.Aşağıdaki cümlelerden hangisini/hangilerini kurarak anlatırsınız Bursa’yı?

Adamlar kente öyle bir plan yapmışlar ki,müthiş etkilendim./Arkadaş bir parklar var şehirde sorma Yeşil Bursa derlerdi de inanmazdım./O heykelleri anıtları bir göreceksin ağzın açık kalır./Her yer ter temiz insan kaldırımlara  ayakkabıyla basmaya kıyamıyor vallahi./Binlerce araç var trafik bırak arap saçını fönlü saç gibi birader öyle yol planları yapılmış ki uzaktan baksan dere gibi akıyor gidiyor./Gitmediğimiz yeri kalmadı her yerde ayrı bir estetik/o yakın tarihten gelen binaları göresin azizim nasıl da korumuşlar zaman tünelinde sanırsın kendini o kadar yani/Bursa’ya girişleri çok beğendim.Ankara,İstanbul ve İzmir girişlerinde kentten ön izleme yapılıyor sanki;nasıldüzenli nasıl estetik gitmen lazım arkadaş lafla olmuyor/İlaç için arasan şehir de bir tek zombi bina yok,merkezde zaten mümkün değil de kıyı kenar semtlerde bile yok./Kentsel dönüşüm diye kuleler dikilmesine de izin vermiyorlar/ Dükkanlarda tek birarapça tabelaya rastlayamazsın./ Şehrin tam ortasında Kültürpark dedikleri bir park var,çimenlerine bakmaya kıyamazsın bir tek mangal filan yok hele yerlerde çekirdek kabuğu hiç hiç yok/Birkaç kere toplu taşıma araçlarına bile bindik bir nazik ki şoförler o kadar olur.Hava 35 derece otobüsler nasıl serin öyle iyi geldi ki dalıp iki durak sonra indik/ Nerde ne yersen ye ne içersen iç için rahat kardeşim.Belediye işi çok sıkı tutuyor sanki gizli bir güç var denetim yapan.Kazıklanman mümkün değil./Hele stadyum diye bir semti var oraya bir şelale yapmışlar Niyagara halt etsin…

O kadar batçık var,üst geçit var,restore edilen binalar var haksızlık etme derseniz;

Onlar zaten üç milyon küsur nüfuslu bir metropol için deve de kulak.Şehir için estetik değil,gereklilik derim ben de.

Hadi bakalım hangi cümleyi kurarsınız

Siz onu söyleyin…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.