Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Devlet hastaneleri merkezde kalsın, özeller şehir dışına çıksın

Yazının Giriş Tarihi: 07.07.2019 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.07.2019 00:01

Bursa tarih boyunca jeopolitik konumu sebebiyle; ticaret, kültür, sanat, siyaset merkezi olmuştur. İlk Konsil'in toplandığı Osmanlı'nın ilk başkenti, ilk parası, ilk standardı (Kanunname-i İhtisab-ı Bursa 1502), ilk ipek fabrikası, Cumhuriyet Dönemi'nin ilk Memleket hastanesi (1947-1952), ilk teleferiği ile ilklerin şehridir.

Hastanenin artan nüfus karşısında yetersiz kalması ve modernleşme ihtiyaçları da düşünülerek 1947’de şimdiki devlet hastanesinin yapımına başlandı. 6 Haziran 1952’de vali Haşim İşçan döneminde Bursa Devlet Hastanesi yeni binasına taşındı.

1952 yılında artan ihtiyaçlara cevap verebilmek için yeni yaptırılan hastane faaliyete geçmiş ve Memleket Hastanesi adıyla hizmet vermeye başlamıştır. (Bu günkü Devlet Hastanesinin ana binası) Çeşitli dönemlerde yapılan eklerle bu günkü adıyla Bursa Devlet Hastanesi; 7 katlı ana bina, 5 katlı C-Blok (eski kolej binası), 1200 m²‘lik poliklinik binası, 4 katlı acil servis binası, 5 katlı 200 yataklı Çekirge Fizik Tedavi Birimi ve Hürriyet, Heykel poliklinikleri ile 900 yatak kapasitesine ulaşarak hastalarımıza hizmet vermeye devam etmektedir.

Pek çok üniversite hastanesinde olmayan tetkik ve tedavi üniteleri gün geçtikçe daha iyiye gitmektedir.Bir kaç yıl önce Ankara'dan arayan bir dostum Türkiye genelinde bazı kişi,kurum ve kuruluşlara ödül vereceklerini tavsiyem olup olmadığını sordu. Hastane konusunda Memleket hastanesini önerince şaşırdı ve'' ilk kez bir Devlet hastanesini öneren oldu'' diyerek şaşkınlığını belirtti bende kendisine Bursa'ya gelirlerse kendilerini gezdirip iddialarımın doğruluğunu gösterebileceğimi söyledim fakat Bursa'ya gelmediler.

Son günlerde, sıkça tartışılan bir konu var. Memleket (Devlet) hastanesi Zübeyde hanım doğum evi ve Türkan Akyol Göğüs hastanelerinin kapanıp Bursa dışında ki Şehir hastanelerine taşınması olayıdır. 

AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin ve Sağlık Müdürü Özcan Akan'a göre, kapatılacak hastaneler şöyle:

"Zübeyde Hanım Hastanesi binası depreme dayanıksız. Şehir Hastanesi'nin açılmasıyla birlikte hizmet sona erecek. Tedbir amacıyla Çekirge Devlet Hastanesi'nin doğum ünitesine takviye yapılacak.

Göğüs Hastalıkları Hastanesi binası da depreme dayanıksız o da kapanacak.

Çekirge Hastanesi'ndeki hizmetler Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi tamamlanıncaya kadar devam edecek. Bu hastanenin tamamlanmasının ardından planlama yapılacak.

Memleket Hastanesi. Onkoloji ve Muradiye Devlet Hastanesi'nin taş binası aynen muhafaza edilecek. Onkolojide ki odalar tadilattan geçirilecek. Muradiye'nin çevresindeki sonradan eklenen binalar yıkılacak. Depreme dayanıksız olan taş bina güçlendirilecek. Onarım ve tadilatlar sırasında iki hastane de kapatılmayacak. Tadilatlar bölümler halinde yapılacak. Çalışmalar tamamlandığında Muradiye 250 yataklı orta boy bir hastaneye dönecek." Burada ana mazeret deprem gösterilse de şehir merkezinde Milletin sıklıkla kullandığı hastanelerin kapanması ile ya şehir merkezinde ki özel hastanelere gidilecek veya özel aracınız yoksa, acil durumlarda taksi tutup her defasında en az 30 lira taksi parası vereceksiniz.

Bursa Devlet (Memleket) Hastanesi yıkılsın mı, yıkılmasın mı? Memleket hastanesini diğer Hastanelerden ayıran ayrı bir özelliği var hastane halkın katkı ve imkanları kullanılarak yapılmış olmasıdır sanırım 1995 yılıydı Hüseyinalan köyünde demir doğrama montajı yapmak için iki gün ve gece kalmam gerekti Ağustos ayı olmasına rağmen gece sobayı yakmadan duramadık Rahmetli Cemil Işıkveren Amca ile gece sohbet ederdik ve olayı Memleket Hastanesine getirdi ve ilk kez bu meseleyi orada öğrenmiştim.

Cemil amca daha 17 yaşındayken Yunanistan'dan Türkiye'ye kaçar ve Bursa'ya gelir 1947 yılında inşaatı başlayan Memleket Hastanesinin inşaatında çalışmaya başlar hastane devasa bir yapıya bürününce dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü Bursa'ya gelir ve Hastaneyi görür ve Hastane yapımına büyük emek veren Bursa valisi Haşim İşcan'a dönerek ''böyle büyük hastanemi olur burayı hemen Askeriyeye devredeceksin'' der bunu duyan Haşim İşcan ''olur'mu paşam bu hastane Bursa, Balıkesir ve Bilecik dahil olmak üzere üç vilayetin hastalarına bakacak'' diyerek İnönü'yü ikna etmeye çalışır benzeri konuşmaların neticesinde İnönü son olarak ''sayın vali eğer Ankara'ya gelip bu hastane için 25 kuruş para istersen seni astırırım'' der 

Haşim İşcan para istemeyeceklerine söz vererek hastaneyi Askeriye devretmekten kurtarır ve halka dayalı destek ve bağışlarla hastaneyi bitirip 1952 yılında hizmete açarlar. Böylesi bir fedakarlıkla yapılan hastane 67 yıldır halka hizmet vermeye devam etmektedir. Günümüzde bırakın Balıkesir.Bilecik hastalarını bu gün Osmangazi'ye yetmemektedir.! Memleket Hastanesini yıkınca  Bursa'nın en büyük ilçesi Osmangazi'de yaşayanlar hangi hastaneye gidecekler altından yine rant kokularının geldiği bu söylemler hiç hoşumuza gitmiyor yapılacak en güzel çalışma hastanenin yerinde kalması ve çevre şartlarının iyileştirilmeye gidilmesi olacaktır vatandaşlarımız anlamadıkları sağlık reformu adı altında özel hastanelere soyulmaktan kurtarılarak adı bile hepsinden güzel olan hatta manzarası dahi her yerden güzel olan Memleket Hastanesinde tedavi olabilmelidir. Esenkalın..

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.