Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ders kitaplarına acil ameliyat

Yazının Giriş Tarihi: 01.11.2017 00:27
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.11.2017 00:27

Milli Eğitim Bakanlığı’nın eksik, hatalı ya da yanlış bastığı kitapların yeniden basılması için ‘Torba Kanun’a eklenen bir madde; Halktan, demokrasiden, adaletten ve doğruluktan şaşmayan söz ve davranışlarıyla tanıdığımız Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil’i harekete geçirdi.

Aldığım bilgilere göre; Bazı ders kitaplarındaki aşırıya kaçan bilgi ve ifadeler Sayın Cumhurbaşkanı’nın ilgisini çekmiş… Bu bölümlerin çıkarılması istenmiş… İşte ne olduysa bundan sonra olmuş zaten. 2019’daki yerel ve genel seçimlerde yol kazası yaşamak istemiyor Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan. Cumhuriyet ve demokrasi kavramlarının içinde rahat rahat giderken toplumun kendisine oy vermeyen yüzde 50’lik bölümünden destek almak önemli… Özellikle sosyal medya üzerinden yayılan milyonlarca mesaja kayıtsız kalmamış…

Ceyhun İrgil, torba kanuna ilave edilen bir maddeyle Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki (MEB) liyakatsizliğin ve hataların örtülmeye çalışıldığını iddia ediyor.

Bu hafta Genel Kurul’da görüşülmeye başlanacak olan torba kanunda Milli Eğitim Bakanlığı’nın isteğiyle komisyondaki çalışmanın son gününde verilen ilave bir madde de yer alıyor. Buna göre; Bakanlığa bağlı resmi ve özel okullarda öğrenim gören öğrencilere ücretsiz olarak dağıtılacak ders kitabı, öğrenci çalışma kitabı ve ilgili öğretmenlere ücretsiz dağıtılacak kılavuz kitapların temininde Kamu İhale Kanununun 20. maddesinde düzenlemeye gidiliyor.

Maliye Bakanı Naci Ağbal’a bir önerge vererek, “Bakanlığınızın bu düzenlemeyi onaylanmasının gerekçesi nedir?” diye soran İrgil, Milli Eğitim Bakanlığının da bu düzenlemeyi haklı kılacak somut tespiti ortaya koyması gerektiğinde ısrarcı.

İrgil bakın neler söylüyor; “Anlaşılan o ki, Bakanlık yeterince hazırlık yapmadığı bir müfredat değişikliğinin ve liyakatsiz insanların kararıyla basılan ama yanlışlıklarla dolu ders kitaplarının tekrar basım ve dağıtımının sağlanması için çaba harcıyor. Hatalı kitapların çöpe atılacak olması ise ciddi bir kamu zararı anlamına gelmektedir. MEB bu kitapların yeniden basımı için, liyakatsizlik için keyfi bir kanun çıkarmak istiyor… ”

Milli Eğitim Bakanı (MEB) İsmet Yılmaz’a da soruları var İrgil’in; “Kitapların yeniden basılmasını gerektiren sorun ve hatalar nelerdir? Sorun ve hata barındırdığı için yeniden basılması gereken ve bu sebeple çöpe atılan kitap sayısı nedir? Çöpe atılan kitaplar nedeniyle ortaya çıkan kamu zararı ne kadardır? Milli Eğitim Bakanlığında ortaya çıkan kamu zararının sorumluları kimlerdir? Kamu zararına neden olan sorumlular hakkında nasıl bir işlem yapılacaktır? Sorun ve hatalar nedeniyle yeniden basılacak kitaplar için öngörülen maliyet nedir?”

Yerinde ve kamu zararını engellemeye çalışan bu tutumu nedeniyle İrgil’i kutlamak gerek.

Soru önergesinde başka ayrıntılar da var; “MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürü Salih Ayhan’ın 14 Eylül 2017’de basına yansıyan açıklamasına göre; toplam ihale bedeli 445 milyon TL olan 600 çeşitten oluşan 190 milyon ders kitabı dağıtıldı. MEB Müsteşarı Yusuf Tekin’in 17 Eylül 2017’de basına yansıyan açıklamasına göre; her yıl 300 çeşit kitap basılıyor. Bu yıl 58 kitapta sorun tespit edildiği için yeniden basımı gerçekleştirilerek dağıtıma geçildi. Bakan İsmet Yılmaz’ın 23 Ekim 2017’de TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda sorunlu kitap sayısının sorulması üzerine yaptığı açıklamaya göre; toplam kitap çeşidi 513, toplam kitap sayısı 190 milyon. 23 Ekim günü itibariyle 20 adet kitapta sorun bulunduğu için yeniden basımı yapılacak. 24 Ekim 2017 tarihinde basına yansıyan haberlere göre ise; 2019’a kadar 518 çeşit olmak üzere toplamda 165 milyon adet kitap çöpe gidecek. Bu bağlamda; 2017-2018 öğretim yılı için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen kaç çeşit kitap vardır, bunlar nelerdir? 2017-2018 öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından basım izni çıkmış kaç çeşit kitap vardır? Basılan toplam kitap sayısı nedir? Toplatılan kitap çeşidi ve sayısı nedir? Şu ana kadar kaç kitapta sorun tespit edilmiştir, bu sorunlar nedir? Yeniden basımı yapılacak kitap çeşidi ve sayısı nedir?”

Bakalım yanıtlar gelecek mi? Bekliyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.