Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Demokrat Parti ve Somon Balığı dönüşü

Yazının Giriş Tarihi: 22.09.2014 01:58
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.09.2014 01:58

 


 

 

1946 Yılında çok partili sisteme geçtiğimiz yıldan itibaren ülkemizde demokrasi mücadelesi vermiş olan Demokrat parti 1950 yılında tek başına iktidara gelerek 1950-60 arası ülkede çığır açmanın yanı sıra müthiş bir kalkınma hamlesine imza atmıştır.Yapılan her darbede nedense iktidarda Demokrat parti misyonu varken kaos yaratılıp darbe zemini hazırlanıp iktidardan milli irade yerine silahlı irade ile indirilmiş olması manidardır.

Günümüzde oy olarak bir hayli güç kaybetmiş olan Demokrat parti kadrolarında Cumhurbaşkanlığı,Başbakanlık,Genelbaşkanlık,Bakanlık,Milletvekilliği, Belediye başkanlığı,İl genel meclis üyeliği,Belediye meclis üyeliği İl başkanlığı.İlçe başkanlığı yapmış olan kişilerin bir çoğu bu gün farklı partilere oy vermekte diğer kısmı ise idealist davranarak büyük bir çaba içerisinde davasının mücadelesini yapmaktadır yokluktan başlayarak gelişen bir Türkiye'ye imza atan Demokrat partililer eski güç ve kudretlerine kavuşabilmeleri için adeta bir Somon Balığı dönüşü yaşamaları gerekmektedir.

 

Somon Balığının İnanılmaz Yolculuğu nasıl oluyor.

 

Somonun dönüş yolculuğu sonunda varmak istediği hedef, yumurtadan çıktığı başka bir deyişle dünyaya geldiği yerdir. Bunun nedeni de balıkların yumurtlamak için seçtikleri yerin doğdukları ırmak yatağı olmasıdır. Atlantik somonları söz konusu göçü her sene yinelerken, diğerleri ömürleri boyunca sadece bir kere göç ederler. Bu yolculukta, akıllara durgunluk veren ilk gerçek balığın yol alması gereken mesafenin uzunluğudur. Açık denizlerde seyreden somonların amaçlarına ulaşmaları için binlerce kilometre yüzmeleri gerekmektedir. Örneğin, bir köpek somon balığı sonbahardaki yumurtlama döneminde, Yukon Nehri boyunca 3200 kilometreden fazla yüzer. Bir kırmızı somon 1600 kilometreden daha fazla yol kat eder. Dikkat çeken bir diğer nokta somonların yaptıkları ideal zamanlamadır. Bu sayede uzun yolculuklarını tam yumurtlama dönemlerine denk getirecek şekilde planlarlar. Örnek olarak, bir Atlantik somonu günde ortalama 6-7 kilometre yüzerek gideceği yere ulaşır; ilkbaharın sonunda başladığı göçünü sonbahar aylarının sonunda tamamlar.

 

Balığın çözmesi gereken ilk önemli sorun, gençlik dönemindeki yolculuğunda içinde gezindiği akarsu'yun denize dökülen ağzını bulmaktır. Çünkü dönüş yolculuğunda izleyeceği rotayı ona göre belirleyecektir. Hiçbir somon bu konuda hataya düşmez. Kendisinin bir zamanlar denize açıldığı ırmağın ağzını tek bir denemede kolaylıkla bulur. Üstelik bunu harita veya pusula gibi yön bulmasına yardımcı olacak araçlar kullanmadan gerçekleştirir. Akarsuya giren somon büyük bir kararlılıkla akıntıya karşı yüzmeye başlar. Bundan sonraki işi ilk yolculuğuna kıyasla çok daha zordur. Somon balığı hedefine ulaşmak için ırmağın kuvvetli akıntısıyla mücadele eder; su yüzeyinden yaklaşık 4 metre kadar yükseğe sıçrayarak şelale ve çağlayanları aşar. Yolculuk sırasında, üst yüzgecinin su dışında kalmasına neden olacak kadar sığ sulardan geçer. Nehir boyunca ilerleyen somonun rotasını tespit ederken bazı önemli kararlar alması da gerekir. Nehir yolculuğunda sığ sulara geldiklerinde Somonları bekleyen aç Ayılar'da ayrı bir tehlike yaratmaktadır. Karanın oldukça içlerinde, bir ırmağın herhangi bir kolunda dünyaya gelen balık aynı yere ulaşabilmek için nehrin her iki kola ayrılışında doğru tarafa yönelmek zorundadır. Somonlar hayatlarında sadece bir defa geçtikleri yolları şaşırmadan bulur; her defasında kendilerini doğdukları yere götürecek nehir koluna saparlar. Üstesinden gelinmesi gereken güçlükler bu kadarla da sınırlı değildir. Balık, yolculuğu boyunca olağanüstü çaba gösterir, fakat beklenilenin aksine herhangi bir gıda almaz. Belki bilimsel belki İlahi bir yolculuktan vurgular yaptık Demokrat parti mensuplarının dikkat etmesi ve yapması gereken tüm hamleler Somon balıklarının yaşadıkları yerden doğdukları yere yeniden canları pahasına yaptıkları muhteşem geri dönüşte mevcuttur nesillerinin devamını sağlamak için yapılan son yolculuk  ve ertesinde mutlu ölen Somon balıkları Demokrat Partiden isim yapmış makam sahibi olmuş kişilerin yapması gereken son yolculuğun haritası olmalıdır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.