Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Demokrat Parti kongreye giderken

Yazının Giriş Tarihi: 20.02.2017 00:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.02.2017 00:15

Demokrat Parti 26 Şubat pazar günü olağan genel kongresini yapacak. 1946 yılında çok partili sisteme geçtiğimizde kurulan Demokrat parti 14 mayıs 1950 tarihinde tek başına iktidar olmuştu. 1950-54-57 seçimlerini yüksek oy oranlarıyla kazanarak günümüzde rekorları kırılmayı değil egale bile edilememiştir. Darbe ve muhtıralar ile önü kesilen ve yolu kapatılan Demokrat Parti misyonu günümüzde oy oranı olarak dip yapmış durumda bunun bir çok ana nedeni vardır. Özellikle 90’lı yıllarda dönüşümlü olarak iktidar ve muhalefet görevini yapan DYP ve ANAP lider ve kadrolarının kavgaları ve tartışmaları merkez sağ seçmenini bir hayli yordu. 2002 yılında DYP Lideri Tansu Çiller ve ANAP lideri Mesut Yılmaz'ın aynı anda parti genel başkanlıklarından istifaları onarılmaz yaralar açtı ve bir daha her iki partide oy oranını yükseltemedi. Yerlerine gelen liderler bu boşluğu dolduramadı. 2007 yılında merkez sağı toparlamak adına yapılan birleşme öncelikle umut vaat etmesine rağmen gerçekleşmeyince yıkım daha da güçlendi. 4 yıl sonra yapılan birleşme önceki sinerjiyi yaratamayınca beklenen sinerji yerini alerjiye bıraktı ve maya tutmadı.

Pazar günü Ankara'da yapılacak kongreyi kim kazanır bilemeyiz ancak Demokrat Parti bir hayli sıkıntılı. Bin 200 civarı büyük kongre delegesi olmasına rağmen 600 civarı delegenin oy kullanması bekleniyor. Bu hata yine genel merkezden kaynaklanıyor. Sebebi kongresini yasal süreçte yapmayan veya yapamayan illerin münfesih hale gelmesidir. Geçtiğimiz günlerde YSK'nın seçime girmeye yeterlilik kazanan partileri açıkladığında Demokrat Partinin olmaması teşkilatlarda büyük tepki oluşturdu. Aslında YSK bunu 6 aylık periyotlar halinde bu listeyi günceller. Cumartesi günü il binasında konuştuğumuz Genel Başkan Yardımcısı Murat Aydoğdu daha önce köşemizde yazdığımız bilgilerin benzerini verdi. Bazı illerde kongrelerin yapılım listeye eklendiğini Türkiye genelinde 41 il şartını geçtiklerini söyledi. Tabi bunu ifade ederken üzüldüğünü de görüyoruz. Çünkü DP 47 yıl boyunca iktidar ve ana muhalefet partisi olarak ara kesintiler dışında ülkenin çimentosu ve lokomotifi olmuştur. 41 ili geçtik demek bile Murat Aydoğdu'yu içten içe üzmüştür.

Mevcut Genel Başkan Gültekin Uysal 6 Mayıs 2012’de genel başkanlığa seçilmişti. O dönem bizlerde desteklemiştik ve önemli söylemi ''biz gayrimenkul satışlarına hayır diyoruz. Hiç bir binamızı satmayacağız'' olmuştu, fakat bu söz tutulmadı ne yazık ki bu kongrede gelecek vaat eden bir Gültekin Uysal yok daha çok yıpranmış ve tartışmaya açık bir genel merkez var, Üç seçimde giderek düşen oy oranları, satılan parti binaları, 8 martta icradan satışa çıkarılan genel merkez binası, görevden alınmalar, özellikle Osmangazi ilçesinde üyelikleri silinen 8500 üye ve bunlar kongrede sorulacak ana sorulardır.

Genel başkanlığa aday olan üç isim var partinin her kademesinde görev yapan ağabey Celal Olkaç (GİK üyesi) Bursa dahil bir çok şehirde çalışmalarını yapmaya devam ediyor.

Profesör Dr Çınar Özen (GİK üyesi) yine Bursa ve Umurbey Celal Bayar Anıt mezar ziyaretleri yaptı ve bir çok şehirde çalışmalarını yapmaya devam ediyor adeta bir Süleyman Demirel havası ve ekolü görüyoruz kendisinde mutlaka Türkiye siyasetinde olması gereken bir bilim adamı ve siyasetçi.

Avukat Okan Yamaner genç ve donanımlı bir partili ve parti tabanında çocukluğundan beri var Rize il kongresinde kendisine divan tarafından söz verilmemesi Demokrat parti terbiyesine asla yakışmamıştır.

Demokrat parti genel kongresinin parti terbiyesine yakışır şekilde yapılmasını umuyor ve bekliyoruz Ülkemize milletimize ve Demokrat partiye hayırlı olsun.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.