Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Demokrasinin lekesi temizlendi

Yazının Giriş Tarihi: 26.06.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.06.2020 00:00

27 Mayıs 1960 tarihli askeri darbe ve sonrasında dönemin başbakanı ile iki bakanının asılmasına dair verilen kararlar artık “yok” hükmünde. Türkiye Büyük Millet Meclisi, tarihi bir karara imza attı ve 60 yıl önce kurulan Yassıada Mahkemelerinin kurulmasına dair kanunu iptal etti ve verilen kararların tanınmadığını açıkladı.

Bu tarihi kararla Türkiye Demokrasisi üzerinde senelerdir tartışılan ve var olan kara leke temizlenmiş oldu. Milletvekilleri, oybirliğiyle aldıkları kararı alkışlarla kabul ederken, “yaşasın demokrasi” sesleri yükseldi.

TBMM Genel Kurulu, TBMM başkanı Mustafa Şentop ile MHP gurubu ve AK Parti gurubu tarafından verilen önerge ile Yassıada yargılamalarının hukuki dayanağını ortadan kaldıran kanun teklifi üzerinde görüştü. Oy birliği ile kanun teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. TBMM Başkanı Mustafa Şentop ,192 milletvekilinin imzasını taşıyan kanun teklifi konusunda meclise ve milletvekillerine bilgi verdi.

27 Mayıs 1960 darbesinin sonunda kurulan Yüksek Adalet Divanı tarafından gerçekleştirilen ve ‘Yassıada yargılamaları’ ile dönemin Başbakanı Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan idam edilirken, teklif, Yüksek Adalet Divanının kullandığı yetkilerin hukuki dayanağını oluşturan ve halen yürürlükte bulunan kanun hükümlerini geçmişe dönük olarak yürürlükten kaldırıyor. Yassıada yargılamalarından zarar görenler ve mirasçıları tarafından zararlarının karşılanması istemiyle yapılacak başvuruları değerlendirmek ve karara bağlamak üzere Cumhurbaşkanı tarafından bir komisyon kurulacak. Mağdur yakınlarına belli bir miktar tazminat ödenmesi öngörülüyor.

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen teklif ile 27 Mayıs 1960 darbesinden sonra, Yüksek Adalet Divanı'nın verdiği tüm kararlar hükümsüz hale getirilecek. Yassıada'da yargılananlara ya da varislerine tazminat hakkı doğacak.

Teklif, Yassıada yargılamaları sonucu idam edilen Menderes, Zorlu ve Polatkan'ın da aralarında bulunduğu siyasiler hakkındaki Yüksek Adalet Divanı tarafından alınan ve Milli Birlik Komitesi'nce onaylanan kararların yürürlükten kaldırılmasını öngörüyor.

Yasa ile birlikte Yüksek Soruşturma Kurulu ile Yüksek Adalet Divanı tarafından haklarında soruşturma ve kovuşturma yürütülenlerin uğradıkları manevi zararlar, Hazine tarafından karşılanacak.

Bu kişilerin mal varlığı değerlerinin müsadere edilmesinden kaynaklanan maddi zararları da giderilecek. Zarar görenler ve mirasçıları tarafından zararlarının karşılanması istemiyle yapılacak başvuruları değerlendirmek ve karara bağlamak üzere Cumhurbaşkanı tarafından bir komisyon kurulacak. Zararlarının karşılanmasını isteyenler 3 ay içinde komisyona başvurarak, zararlarının tazminini isteyebilecek.

Şentop ve arkadaşlarının imzasını taşıyan bu teklif 23 Haziran Salı günü TBMM genel kurulunda gündeme alınıp görüşüldü ve kabul edildi.  

Bu kararın ardından tarihe bir kara leke olarak düşen ve demokrasinin darbe ile yok edilmesine delil olarak sunulan rahmetli dönemin Başbakanı Adnan Menderes'e isnat edilen tüm suçlamalar hükümsüz oldu.

Şehadetin Kutlu olsun ...

Kabrinde rahat uyu Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu, Hasan Polatkan.

Evet, Türkiye Büyük Millet Meclisi ve ülkemizde seçilen milletvekilleri, 60 yıl aradan sonra bir ayıbı, demokrasi ayıbını temizlediler. Bu durum, dünya siyasi tarihine de ışık tutacak etkileri göstermeye başladı.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un, kararın alınmasının ardından sosyal medya hesabından yaptığı açıklamalar şöyle;

1/ TBMM bugün (23.6.2020) sadece tarihi bir oturum gerçekleştirmekle kalmadı, aynı zamanda millet hafızasında derin izler bırakan bir karanlık girişimi ve bunların dayandırıldığı sözde kanuni düzenlemeleri yok sayarak, darbeyi ve bu zihniyeti, tarih önünde ve millet vicdanında mahkum etti.

2/ 27 Mayıs 1960 sonrası uygulamalar, Yassıada’da kurulan sözde mahkeme ve bunun hukukun tüm ilkelerini çiğneyen gayrı meşru sonuçları, esasen milletin vicdanında daima yok sayılmış ve bu sözde mahkeme fiiline ortak olan herkes tarihin en karanlık sayfalarında yerini almıştır.

3/ Merhum Başbakan Adnan Menderes ve arkadaşlarının aziz hatırası, en zor zamanlarda bile sessiz çoğunluğun evlatlarına verdiği isimler olarak yaşatılmıştır.

4/ Sayın Cumhurbaşkanımızın bu husustaki destek ve kararlılığı, topraklarımızın güzide bir parçasının, karanlık cinayet ve fiillerle anılmasına razı olmamış, Yassıada, hem ismen, hem de darbenin izlerini yok eden mimarisiyle Demokrasi ve Özgürlükler Adası’na dönüştürülmüştür.

5/ Aynı kararlılıkla TBMM tarafından gündeme alınan ve ilgili komisyonda oybirliği ile kabul edilen teklifin ardından bugün Meclisimiz, millet vicdanının sesi olarak, Yassıada’daki sözde mahkemenin hukuk alemindeki varlığını ortadan kaldırmıştır.

6/ Bu kutlu çabada emeği geçen herkese teşekkür ediyor, Meclisimizi, komisyon aşamasından kabule kadar gösterdiği teveccühten dolayı tebrik ediyorum.

Temennimiz, bu sıkıntılı, sarsıntılı ve başbakanın, bakanların idamına kadar cinayetlere yol açabilen olayları bir daha yaşamamak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.