Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Değer kaybı nedir

Yazının Giriş Tarihi: 21.08.2016 00:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.08.2016 00:10

Bu haftaki sizlerle paylaşacağım konuda yeni araçlarınızın değer kaybı telafisini anlatmaya çalışacağım.

Bir kaza meydana geldikten sonra araç onarılsa dahi mübadele değeri kaza öncesine kıyasla düşecektir.

Kaza öncesiyle kaza sonrasında aracın değerindeki fark değer kaybını oluşturur.
Borçlar kanunu, Türk Ticaret Kanunu ve özellikle Karayolları Trafik Kanununun ilgili yükümlülükleri değer kaybı işlemlerinin yasal dayanağını oluşturur.
Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü'nce resmi gazetede yayınlanarak 01.06.2015 tarihinde yürürlüğe giren Kara Yolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası genel şartları 1 Nolu Ekinde yer alan esaslar dahilinde sigorta eksperi tarafından hesaplanacaktır.

Kaza sonucunda aracınız onarıldıktan sonra aracınızın 2. El değerinde düşüş yaşanmaktadır.

Kaza sonrası aracınızın değer kaybının tespiti için bu konuda kanunen yetkili eksperlerimizden alacağınız eksper raporu ile sigorta şirketine müracaat ederek değer kaybınızı tazmin ettirebilirsiniz.

Değer kaybı ekspertiz raporu için site üzerinden başvuruda bulunup sistemden istenen bilgileri girerek değer kaybı eksper raporu alabilirsiniz.

Başvurunuzun dikkate alınması için sistem üzerinden 5,9 TL (Beş Türk Lirası Doksan Kuruş) başvuru ücretini ödedikten sonra, sistem başvurunuzu değer kaybınızın tespiti için yetkili ekspere yönlendirecek ve size bilgilendirmede bulunacaktır.

Başvuru anında sizden istenen bilgi ve belgelerde bir eksiklik yok ise 3 iş günü içerisinde değer kaybı raporunuzu hazırlanarak sisteme girilecektir.

TOBB Sigortacılık Müdürlüğünce 2016 yılı için yayınlanan “Taban ekspertiz ücret tarifesine “ göre, Değer kaybı: KDV hariç 158,57 TL’den az ve 528,55 TL den fazla olmamak üzere tespit edilen değer kaybı tutarının %1,5’idir.

Buna göre; tespit edilen değer kaybı tutarınız 10.571,34 TL ve altındaysa ödeyeceğiniz ücret: 158,57 TL+KDV, bunun üzerinde ise, örneğin 17.000-TL ise ödeyeceğiniz ücret 17.000-TLX1,5%=255-TL+KDV olacak, ödeyeceğiniz ücret tespit edilen değer kaybı tutarınız 35.236,67 TL ve üzerinde de olsa hiçbir şekilde 528,55 TL+KDV yi geçmeyecektir.

Bu rapor ile sigorta şirketine başvurduğunuzda tespit edilen değer kaybı tazminatını alabilirsiniz.

Bu gibi hasarlı ve değer kaybı yaşayan araç sahipleri ,

Sigorta Eksperleri Dayanışma ve Eğitim Vakfı (SEDEV) tarafından hazırlanan www.degerkaybi.online adresli internet sayfası üzerinden “Değer Kaybı Tespit”  taleplerini iletebilir ve söz konusu tespit işlemlerini yaptırabilirsiniz.

Hayırlı, kazasız, hasarsız günler dilerim…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.