Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Değer kaybı

Yazının Giriş Tarihi: 18.06.2017 00:18
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.06.2017 00:18

Trafik kazası günümüzde istenmeyen ancak oldukça sık başımıza gelen bir sorun.

Başımıza geldiğinde öncelikle canımıza bir şey gelmemesi en büyük dileğimiz tabii ki. Ancak canımızı sağlama aldıktan sonra malımız akla düşüyor. Ne demiş atalarımız; ‘Mal canın yongasıdır.’ Trafik kazası sonrasında sigorta firmaları aracımızı yaptırsa da başka bazı kayıplar meydana gelmektedir. Bu yazıda kısaca bu konudan bahsedeceğim. Değer Kaybı…

Trafik kazası sonrasında araçlar onarım görür. Bu onarım görmüş araçların piyasa rayiçlerinde belirgin bir düşüş yaşanır. Değer kaybı bu psikolojik düşüşün başka bir ifadesidir. Değer kaybı da diğer maddi tazminat kalemleri gibi talep edilebilir ve alınabilir bir tazminat türüdür. Buna araç değer kaybı hakkı da diyebiliriz. 

Değer Kaybı almak istediğinizde %100 kusursuz olmanız gerekmez.

Kaza sırasında kısmen kusurlu kısmen kusursuz da olsanız. Kusur durumunuza göre değer kaybınızı tahsil edebilirsiniz. Buradaki ölçüt ne kadar kusursuz olduğunuzdur. Örneğin %25 kusurlu iseniz ve aracınızda 10.000,00 TL’lik bir değer kaybı oluşmuş ise bu durumda tahsil edebileceğiniz değer kaybı 7.500,00 TL olacaktır. %50 kusurlu olmanız halinde ise tahsil edebileceğiniz değer kaybı 5.000,00 TL olacaktır.

Değer kaybının tespitinde bakanlığın yayınladığı yönetmelikteki formül esas alınmaktadır. Bu formüle göre yapılan hesaplama sonrasında ortaya çıkan değer kaybı zararınızı karşılamıyor ise bu durumda değer kaybı tahsili için sigorta şirketine ve tahkim komisyonuna başvurmak yerine mahkeme yoluna başvurmak gerekebilir.

Trafik kazası sonucu hasar gören aracınızın, onarılmış olsa dahi, TRAMER kayıtlarında hasar geçmişi olarak gözükecektir.  Bu kayıtlara herkes tarafından ulaşılabilir olmasından kaynaklı manevi bir değer kaybı ortaya çıkmaktadır.

Kaza sonrasında aracın orijinalliğini yitirmiş olmasından kaynaklanan zarar şekilde de tanımlayabiliriz. Başka bir anlatım ile aracınızın kazadan önceki hasarsız piyasa ederi ile kazadan sonra tamirat görmüş değeri arasındaki fark olarak da ifade edilebilir. Araç değer kaybı neticesinden tamir görmüş aracınızı, tıpkı marka, tıpkı model, aynı kilometrede fakat daha öncelikle hasar görmemiş emsal araçlara göre daha hesaplı bir bedel ile satacağınız aşikardır.

Araç değerinin kaybı oluşan hasarın manevi yönüdür.

Trafik kazası ile aracınızdaki meydana gelen hasar, yetkili servis tarafından ve orijinal parça ile değişim yapılarak giderilmiş olsa dahi, aracınızda değer kaybı zararı ortaya çıkmaktadır. Sebebiyse herkes araç alırken geçmişte kaza kaydı olmayan aracı satın almayı tercih eder, bu da geçmişte kazaya karışmış olan aracınızın piyasadaki değerini düşürür. Her yıl yaşanan binlerce trafik kazasında oluşan değer kaybı bedelleri, araç malikleri üzerinde kalmaktadır. Ama bu zararınızı belirgin koşullara bağlı olarak kazaya karışan ve kusurlu olan karşı yanın sigorta şirketinden tazmin edebilirsiniz. Yargıtay’ın istikrarlı olarak yıllardır verdiği kararlara göre, araç değer kaybı zararı, trafik sigortası poliçesi kapsamında ödenmesi gereken bir zarardır. Sigorta şirketleri de ne yazık ki, birçok emsal Yargıtay içtihadına ve sigorta şartnamelerine rağmen, araç değer kaybı bedelini ödemeyi reddetmekte veya gerçek ziyan yerine çok düşük bedeller ödemeyi önermektedirler. Hukukçu desteği ile araç değer kaybı zararınızı hiç uğraşmadan yasal süreç sonunda sigorta şirketlerinden alabilirsiniz.

Araç̧ değer kaybı istenebilmesi için aracın pert olmaması, 165.000 km üzeri olmaması ve de kaza tarihinden itibaren mülkiyet değişikliği olmaması gerekir.

Kazanın gerçekleşme tarihinden itibaren 2 yıl süre içinde karşı tarafa dava açmak,

Trafik teminat sınırı olan 33 bin liraya kadar olan hasar bedelini aşmamış olmak gerekir.

   Değer kaybı hesaplama

Aracın kaza anındaki kilometresi Aracın kaza tarihindeki yaşı Kaza tarihinde aracın piyasa değeri Kaza yapan aracın hasar geçmişi Değer kaybı hasarlarına ilişkin ihbarlar Trafik Sigortası Genel Şartları’nın “C.5. TEBLİĞ VE İHBARLAR” başlıklı maddesinde belirtildiği üzere noter eliyle veya taahhütlü mektupla da yapılır.

Hasar Ödemesi İçin Gerekli Bilgi ve Belgeler

Değer Kaybı talep edilen araca ilişkin hasar ekspertiz raporu İlgili hasar fotoğrafları Anlaşmalı kaza tespit tutanağı Zarar gören aracın ruhsat fotokopisi Sigortalı araç sürücüsünün sürücü belgesi fotokopisi Mağdur banka hesap bilgileri Mağdura ait T.C kimlik numarası/vergi numarası  Sigorta ve ruhsat fotokopisi

Talep dilekçe örneklerine bu sayfadan ulaşabilirsiniz.

http://www.tazminathukuku.com/dosyalar/343_yeni-dilekce-ornekleri.pdf

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.