Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dalan’dan tarih dersi

Yazının Giriş Tarihi: 21.12.2016 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.12.2016 00:00

Bursa Genç Sanayici İşadamları ve Yöneticileri Derneği’ni  (GESİAD), kurulduğu 1991 yılından bu yana izler, düzenledikleri ‘sinerji toplantılarında’ bilgilerimi yenilerim. Zaman zaman siyasi ve ekonomik açılımlarda bulunmalarının Bursa’ya faydalı olduğunu görüyorum.

Geçen hafta Almira Otel’deki toplantının ünlü bir konuğu vardı; İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı, İstek Vakfı ve Yeditepe Üniversitesi’nin Kurucusu Bedrettin Dalan…

Tarihi bilgisi, Türk diline hakimiyeti ve ileri görüşlerinden etkilendim. 1000 yıldan bu yana Türklere anavatan olan Anadolu’nun özetini çıkardı Dalan. Sinsi planlara dikkat çekti ve genç işadamlarıyla iş kadınlarına “Gelecekten korkum yok. Çünkü iyi yetişmiş bir gençliğimiz var. Sadece daha çalışkan olmalıyız. Çağı iyi okumalıyız” diye seslendi.

Toplantıda gündemle ilgili açıklamalarda bulunan Yeditepe Üniversitesi kurucusu Dalan, 20 yıl önce yazdığı kitapta ‘15 Temmuz Darbesi’ni yapacaklarını yazdığını söyledi. Demek ki o zamanlar önemsenmemiş. Eğer önemsense idi bugün bir polis memuru Rus büyükelçisini öldürmezdi! Binlerce insan arasından seçilen pilotlar TBMM’ye saldırmaz, 140 general görevinden olmaz, Türkiye yetişmiş insan gücünün beyinsiz bölümüyle savaşmaz, milli oldukları sanılan insanlar Yunanistan’a sığınmaz, devleti yönetenler ‘kandırılmış’ olmazlardı…

Türkiye üzerinde oynanan oyunun 30 yıldır farkında olduğunu ifade eden Dalan, Türk kimliği, Türk dili, Türkiye'de eğitim ve gençlik' konularında derin analizler yaptı. Yurt içinden ve yurt dışından 'Türk' kimliğini zayıflatmaya çalışanların olduğunu aktaran ve uyaran Dalan, "Türkiye'yi hiçbir düşman ne içten ne dıştan parçalayıp bölemez. Yaptıklarını görüyoruz, ama bunlar nafile çabalardır. Kimliğimizi kaybettirirlerse işte o zaman yandık. Bu sebepten dolayı kimlik konusu varlık sebebimizdir. Kimliğimizi kaybedersek yok oluruz. Başka türlü de hiçbir kimse bizi yok edemez. Sendeletirler, ama yok olmayız. Öncelikle dilimize sahip çıkmalıyız” dedi.

Kendi adının ‘Ergenekon davasında’ geçtiğini ve hakkında kırmızı bültenle arama kararı çıkarıldığını hatırlatan Dalan, yargılandığı günlere atıfta bulunarak “Sinsice sergilenen oyun. 1985 yılında cemaate rakip olarak okullarımızı açtık. Hala rekabet devam ediyor. Biz doğru yoldayız, eğri yolda olanlar belasını buldu. Ağır bir kelime söyledim belki. Ama 7 yıl ülkemden ayrı geçirdim. Bana da ülkeme de yazık” diye konuştu.

Dalan’ın 'Türkiye'de İrtica ve Cemaat Kuşatmasında Eğitim' adlı kitabı bulunarak okunmalı… Belki satır aralarında yeni ipuçları ve bugünlere ilişkin öngörülerini yakalarız.

Ergenekon davası kapsamında 12 Nisan 2010'da yakalama kararı, 12 Ocak 2011 tarihinde de ‘İrticayla Mücadele Eylem Planı davası’ kapsamında hakkında kırmızı bülten çıkarılan Dalan’ın, bu davayla ilgili olarak, "Ergenekon gibi tertemiz bir ismi de kirletmeye çalıştılar. Ergenekon, Türk milletinin varoluş destanını ismidir. Var oluşumuzu yok etmeye çalıştılar. Ama Türk milleti tarihten evvel vardı. Tarihten sonra da olmaya devam edecektir İnşallah" sözleri salondan büyük alkış aldı.

Türkçe’nin doğuşu, Türklerin tarihi ve yabancıların Türkçe ile savaşlarından örnekler veren Dalan’ın “gece rüyanızı hangi dilden görüyorsanız o millettensiniz” sözünü önemsiyorum.

Kendi kendimizi aşağılar hale gelmemize de değinen Dalan’ın
“İnsanların ilk atası Habeşi idi. Kuzey Afrika’da yaşadılar. Çikolata renkli insanlar. Kuzey yarımkürede buzlar eriyince Orta Asya’da iki deniz oluştu; Gobi ve Taklamakan. Bu insanların bir bölümü o zamanlar yeşillik içinde olan bu denizlerin etrafına geldiler. İklim şartları nedeniyle beyazlaştılar. Beyaz Irk oradan türedi. Homo Sapiensler adı verdiğimiz grup burada çoğaldı. Daha sonra o insanların bir kısmı ‘Kıpçak Türkleri’ adını aldılar. Güneyde olanlar da Oğuz Türkleri oldular” diye başladığı konuşmasının sonunda insanların ataları konusundaki soruları yanıt buldu.

GESİAD Başkanı Ramazan Kaya da konuşmasında; peşin verginin kaldırılmasını, KDV oranlarında indirimi yapılmasını, KDV ödeme süresinin uzatılmasını, Kurumlar Vergisi’nde indirim ve KOBİ’lere kolaylıklar sağlanmasını istedi.

Haklıydı… Çünkü piyasalarda yaprak kıpırdamıyor bugünlerde… 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.