Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

DAĞDER kongresinden yansımalar

Yazının Giriş Tarihi: 07.05.2019 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.05.2019 00:01

Bursa'nın en güçlü sivil toplum kuruluşlarından birisi olan DAĞDER, 19'ncu Olağan Genel Kurulunu sessiz sedasız gerçekleştirdi. Yerel basının ilgi göstermediği tek listeli kongrede, Cumhur İttifakının tarafları olan Ak Parti ve MHP Milletvekillerinin yanı sıra İYİ Parti Milletvekillerine de rastlamadık. Değişim ve birlik mesajının güçlü verildiği kongreye en güçlü katılım Cumhuriyet Halk Partisi tarafından gerçekleşti diyebiliriz. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ile CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın kongrede hazır bulundular. Kongrede Orhaneli Belediye Başkanı Ali Aykurt, Keles Belediye Başkanı Mehmet Keskin, Büyükorhan Belediye Başkanı Ahmet Korkmaz ve Harmancık Belediye Başkanı Yılmaz Ataş'ın yanı sıra Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz ile Umre'de olan Başkan Mustafa Dündar'ın yerine temsilen Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Yunus Şahin'de katılım gösterdi. Yine Ak Parti, MHP ve CHP'nin İl ve bir kısım ilçe temsilcilerinin de yer aldığı kongrede gündem yerel seçimler ve sonrası yaşanan ekonomik dar boğaz oldu.

Dağ yöresinin güçlü bir desteğe ihtiyacı olduğunu, tarım ve hayvancılık politikalarının güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, "Keles'in kirazı, Orhaneli'nin seracılığı güçlendirilmeli. Dağ yöresi tarımsal ve tabiat bakımından Bursamızın en önemli zenginliği, dağ ilçelerine sahip çıkmak için biz elimizden gelen tüm desteği vermeye hazırız" diyerek köyden kente göçü dağ yöresinde tersine çevirmenin mümkün olduğunu vurguladı.

Dağın siyasete bakışı...

Bursa'nın en önemli ilçelerini tek vücut olarak bütünleştiren dağ yöresi kavramının 33 yıllık mücadele öyküsünün adı, DAĞDER. Orhaneli, Keles, Büyükorhan, Harmancık ve Osmangazi'ye Bağlı Dağ Köyleri Yardımlaşma ve Kültür Derneği olarak bilinen DAĞDER, kurulduğu günden bugüne yörenin kalkındırılması adına önemli adımlar attı. Sessizlerin sesi olabilmeyi başarabilen DAĞDER'in yeni dönem başkanlığına Yaşar Türk getirilirken, Prof. Dr. Ali Kaya "DAĞDER'in emrindeyim" diyerek yüce gönüllülüğünü yine ortaya koydu. Kongreye katılım gösterenler ile siyasete ve kente dair hasbihal etme fırsatı da yakaladık. Bursa'da artan işsizlikten çok öte üst üste gelen seçimler nedeniyle yaşanılan karmaşanın artık giderilmesi ve sorunların hızla çözülmesi cümleleri ağırlıklı sohbetlere imza attık. DAĞDER kongresine siyasetin ve sivil toplumun renkli simaları katılım gösterdi. BİLDEF Başkanı Mustafa Dursun, Marmara Yozgatlılar Başkanı Ahmet Aslan, Ak Parti önceki dönem Milletvekillerinden Faruk Anbarcıoğlu, dağ yöresi Ak Partili siyasetçilerden Avukat Mustafa Yavuz, Orman Bölge Mühendisi Ziya Aydemir, Bursa İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Osman Dikmen, DAĞDER önceki dönemler Başkanı Mustafa Bay, Çekirge Devlet Hastanesi Müdürü Ali Osman Tayır, Ak Parti önceki dönem Osmangazi İlçe Başkanı Ali Yılmaz, İŞÇİDER Başkanı İsmail Doru, çok sayıda muhtar, bürokrat ve sivil toplum başkanı katılım gösterdi.

Muhalefetin güçlü bir katılım tablosu sergilediği kongrede, Ak Parti'nin kendisine oy vermeyenleri fişlemek yerine Bursa'da muhalefet ile arasında ki yüzde 20'lik farkın nasıl yüzde 2,5 oranına düştüğünü incelemesi gerektiğini ifade eden güruhun fazlalığı önemli. Siyasetin artık farklı bir yöne kaydığını gözlemlediğimiz Bursa'da, dağ yöresinin gelecek süreçlerde daha etkin bir yol haritası izleyeceğini vurgulayabiliriz. Tüzük değişimi ile sadece Bursa ve civarı dağ yöresinin değil, tüm "Yörük Türkmen ve dağ yörelerinin temsili" yetkisini de DAĞDER'de toplayan kongre ile DAĞDER önümüzde ki dönemde adından yine çokça bahsettireceğe benziyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.