Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dağakça Derneği ve Ali Kaymaz

Yazının Giriş Tarihi: 28.01.2018 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.01.2018 00:02

Türkiye’nin yanı sıra Bursa’nın da gezmediğimiz yeri kalmadı desem yalan olmaz. Pazar günü daha önceden belirlenen program olarak Osmangazi’ ye bağlı Dağakça köyüne gittik. İşçi Haklarını Koruma Derneği Başkanı İsmail Doru ve Başkan Yardımcısı Mümin Korucu ile birlikte yola çıktık. Mümin Korucu aynı zamanda Dağakça köyünün de damadı oluyor, pazar günü Bursa soğuk olunca Dağakça’nın doğal olarak daha soğuk olacağını düşünmüş olsak da yanıldığımızı köye gelince anladık. Köy havası gayet güzeldi.

Dağakça köyüne geldiğimizde bizi Dağakça Köyü Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Ali Kaymaz karşıladı. Ardından tanıdığım bir kaç dostu orada görünce mutlu oldum. Uzun zamandır görüşemiyorduk. Bu dostlardan biri ise Süleyman Güney'di. 2002-2008 arası üretim sorumlusu olarak çalıştığım fabrikada ne yazık ki çalıştığı devasa presin ikilemesi sonucu parça alırken parmaklarını kaybetmesine canlı şahit olmuştuk. Presler ile ilgim olmamasına rağmen sık arıza veren bu devasa makineler için uyarılarım da boşa gitmişti. Süleyman Güney önerilerimiz sayesinde gerekli haklarını aldı ve hala orada çalışmaya devam ediyor sevindiğimiz tek yön ise işverenin kaza sonrası sahip çıkmasıydı.

Günün önemine gelirsek Dağakça Köyü Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği’nin olağan kongresinin olmasıydı. Dernek Başkanı Ali Kaymaz üçüncü kez seçildi. Üçer yıllık dönemlerde görev yapan başkan Kaymaz çalışmalarını anlattı kongrenin divan başkanlığını İşçi Der Genel Başkanı İsmail doru yaparken yardımcılıklarını ben Mümin Korkmaz ve derneğin kurucu başkanı Harun Güleç yaptı. Oy birliği ile seçilen Ali Kaymaz ve yönetimine başarılar diliyoruz.

Divanda yaptığım konuşmada köylere ve derneklerine sahip çıkılmasını geçmişte köy nüfuslarının yüzde 75 şehir nüfusları ise yüzde 25’ti. Bugün ise hayvancılık ve tarımda yıllardır yapılan yanlış politikalar sebebiyle bu oranların tam tersine döndüğünü köylerin genç nüfusa gelecek sağlayamaması nedeniyle boşaldığını anlattım. Tabi gençler haklı olarak şehirlere gidip en azından sigortalı bir işte çalışmayı tercih ediyorlar.

Ali Kaymaz ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: “720 nüfuslu köyümüz göç vermek yerine göç alan tek köydür nüfus ve hanemiz giderek artmakta seçmen sayımız 410 ve bunun yüzde 60’ı genç. Köyümüzün geliri mangal kömürü, hayvancılık ve nakliye ülke ekonomisine büyük katkımız var buna rağmen yollarımız bozuk ve gerekli hizmetleri alamıyoruz. 3 yıl önce söz verilen köyümüze yapılması gereken köy konağı verdiğimiz sert tepkiler sayesinde ancak yeni yapılmaya başladı! Köyümüz eğitime gereken desteği ve önemi gerçekten veriyor derneğimiz gençlerimizin ve çocuklarımızın eğitimi için 17 öğrenciye aylık üç bin 400 lira burs yardımı yapıyor. Biz 7 yıldır görevi arkadaşlarımla birlikte ekip ruhuyla üstlendik köyümüzden 2 doktor, 4 öğretmen, 8 mühendis gıda teknisyenleri ve bilgisayar teknisyenleri çıkardı.”

Son olarak Ali Kaymaz’ın bir şikayetine de kahkaha attım desem yalan olmaz: Başkan köy sakinlerine hesap vermek istiyor. Giderleri anlatıp ‘Şu kadarını buraya, bu kadarını şuraya’ demesiyle herkes sözünü kesiyormuş. “Ya başkan, tamam. Sana hesap soran mı var?” deyip sözünü kesmelerine çok kızıyormuş.

Ali Kaymaz'ı tebrik ediyorum. Hesap vermek isteyip hesapları dinlemeyen köylülerin güvenini samimice kazanmış bu her babayiğidin hakkı değil. Ne mutlu ki sizin gibi köyünü, insanını, ülkesini, bayrağını seven idealist insanlarımız var.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.