Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

D vitamini ve solunum yolu enfeksiyonları

Yazının Giriş Tarihi: 02.06.2018 12:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.06.2018 12:09

Eskiden sadece kemik metabolizması ile ilgili bir vitamin olarak bilinen D vitamini aynı zamanda çok güçlü bir antioksidandır. Bu özelliği nedeniyle kronik inflamasyon ( mikropsuz iltihap) sonucunda ortaya çıkan pek çok hastalığa karşı vücudumuzu korumakla da görevlidir. Son yıllarda git gide daha popüler hale gelmesinin nedeni budur.

D vitamini ile ilgili konulardan biri de enfeksiyon hastalıklarıdır. 10 bin kişiyi kapsayan büyük bir çalışmadan elde edilen sonuçlar D vitamininin solunum yolları enfeksiyonlarının önlenmesine katkı yapabileceğini ortaya koymuş bulunuyor.

Basit bir soğuk algınlığı dahil olmak üzere zatürre, bronşit, KOAH alevlenmesi gibi solunum sistemine ait hastalıklar 2013 verilerine göre tüm dünyada 2 milyon 650 bin kişinin ölümüne yol açmış.

Solunum yolları enfeksiyonlarını kolaylaştıran etkenler arasında hava kirliliği, sigara, kalabalık ortamlar ve nemli havanın yanı sıra D vitamini eksikliğinin de dikkate alınması gerektiğini gösteren bir çok gözlemsel çalışma vardır.

D vitamini tarafından uyarılan bağışıklık sisteminin bazı virüs ve bakterilerle mücadele edilmesini kolaylaştırdığı öne sürülmektedir.

Solunum yolu enfeksiyonları ile D vitamini kullanımı arasındaki bağlantı hakkında yapılmış olan bilimsel çalışmalarda birbirleriyle çelişen sonuçlar da ortaya çıkmıştır. Günümüze kadar bu konuda yapılan beş büyük çalışmanın ikisinde D vitamini yararlı bulunmuşken üçünde dikkate değer bir etkisinin olmadığı açıklanmıştır.

The BMJ isimli dergide yayınlanan ve 11.321 kişiyi kapsayan bir çalışmada elde edilen sonuçlara göre kanlarında D vitamini düzeyi normal olanlarda akut solunum yolları enfeksiyonlarına % 12 daha az rastlandığı anlaşılmış. Kan düzeyi çok düşük olup da bu nedenle D vitamini kullanmakta olanlarda akut solunum yolu enfeksiyonunun önlenmesi çok daha dikkat çekici oranda bulunmuş.

Çalışmalar katılımcıların kişisel verilerine dayalı olduğu için, bu çalışmalara dayanarak D vitamini kullananların solunum yolu enfeksiyonlarından korunabileceğine dair kesin sonuçlar çıkarılamaz. Bu konuda bilimsel yöntemlere daha uygun çalışmalara ihtiyaç vardır.

Sonuç olarak belirtmek isterim ki D vitamini eksikliğinin pek çok hastalığın oluşmasını kolaylaştırabileceği gerçeğini hatırlamakta yarar vardır.

Güneşli ve sağlıklı günler diliyorum size.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.