Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

D vitamini ve kanser

Yazının Giriş Tarihi: 18.03.2018 00:34
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.03.2018 00:34

Japonya'da yapılan çalışmalardan elde edilen kanıtlar kandaki D vitamini düzeyi yükseldikçe kanser riskinin daha az olduğunu ortaya çıkarmış bulunuyor.
Özellikle yaşlılar, kilolu kişiler, güneş ışığından yeterince yararlanamayanlar, cilt rengi koyu olanlar ve başta şeker hastalığı olmak üzere kronik hastalıkları olanlar muhtemel bir  D vitamini eksikliği bakımından tetkik edilmelidir.
D vitamin eksikliğinin risklerinden ve hangi durumlarda görülebileceğinden bahsetmiş olduğum, 28 Ağustos 2016 tarihinde yine bu sütunlarda yayınlanmış olan Güneşten gelen sağlık isimli makaleme göz atmanızın tam sırasıdır.
Japonya'daki Halk Sağlığı ve Ulusal Kanser Merkezi isimli kuruluşta Dr. Taiki Yamaji başkanlığındaki bir araştırma grubu tarafından yapılmış olan ve kanser ile kandaki D vitamini düzeyi arasındaki bağlantıyı ortaya koyan bir çalışma 8 Mart 2018 de ünlü tıp dergisi The BMJ de yayınlandı.
Yaşları 40 ile 69 arasında değişen yaklaşık 33 bin Japon, ortalama 16 yıl boyunca izlenmiş.
Çalışmanın başında bu kişilerin kanlarındaki D vitamini düzeyi ölçülüp bu vitaminin düzeyi bakımından en düşükten en yükseğe olmak üzere dört grup oluşturulmuş.
Çalışma süresi boyunca bu kişilerden 3301 ine yeni kanser tanısı konmuş.
En düşük D vitamini düzeyine sahip olanlarla kıyaslandığında en yüksek D vitamini düzeyine sahip olanlarda yüzde 20 daha az yeni kanser tanısı konmuş.
Karaciğer kanseri için risk azalması erkeklerde daha da belirgin olmak üzere yüzde 50’ye ulaşmış.
Akciğer ve prostat kanseri riski ile D vitamini düzeyi arasında ise bağlantı olmadığı görülmüş.
Kansere neden olabilecek tüm faktörler dikkate alınarak çalışmadan hatalı sonuç çıkarılması riskinin önüne geçilmeye çalışılmış olsa da araştırmacılar elde ettikleri sonuçların gözlemsel çalışma türünde olduğunu, daha kapsamlı ve daha ileri çalışmalar yapılması gerektiğini açıklamayı da ihmal etmemişler.
D vitamininin kansere karşı koruyucu cephede yer aldığına dair hipotezlere bir kez daha dikkat çekmiş olduklarını söyleyen Dr. Yamaji, bunu başarmak için kandaki D vitamini düzeyinin ne kadar olması gerektiği konusunda da çalışmalara ihtiyaç olduğunu belirtmiş.
Güneşli ve sağlıklı günler diliyorum sizlere.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.