Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Cumhur’un hedefi ulaşıma demir ağlar

Yazının Giriş Tarihi: 05.03.2019 00:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.03.2019 00:07

31 Mart tarihi yaklaşırken, belediye başkan adayları da projelerini açıklamaya başladı. Seçim havası uzun süredir var olmasına rağmen projelerin açıklanmasının bugüne bırakılmasının nedeni ise, listelerin Seçim Kurulları tarafından kesinleşmesinin beklenmesi oldu.

AK Parti ile MHP’nin ortaklığında oluşturulan Cumhur İttifakı Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Alinur Aktaş, geçtiğimiz Pazar günü Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Osmangazi Salonunda Bursa ile ilgili yapacakları yatırım, hizmet ve projelerini altı başlık altında açıkladı. Bursa için Canla Başla sloganıyla yola çıkan Aktaş’ın sunumuna ekranda gösterilen tarihi ve yeni Bursa mekanları arasındaki yoldan gelip geçerken, Mevlana’nın, “Sen yola çık, yol sana görünür”  sözü eşliğinde, platformundaki yoldan gelmesi sunumun özenli hazırlandığına işaret etti. Öncesinde, salondaki katılım dikkat çekti. Proje tanıtım toplantısına AK Parti Genel Merkez Teşkilat Başkanı Erkan Kandemir ile yardımcısı Mustafa Köse geldi. Bursa’nın AK Parti kadrolarının temel direği görünümünde olan eski bakanlardan Faruk Çelik ile eski Büyükşehir Belediye Başkanı Erdem Saker’in katılması dikkat çekti. Toplantıya gelen konukları AK Parti il Başkanı Ayhan Salman ile MHP il başkanı Cihangir Kalkancı kapıda karşılayıp “hoş geldiniz” dediler.

Salonda MHP ile AK Parti teşkilatlarının yan yana oturup, “beraber yol yürüyoruz” şeklinde konuşmaları, Cumhur ittifakındaki ortak çalışma ve ortak katılım ilkelerinin aynen uygulanması olarak yorumlandı.  Salonda ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin Cumhur İttifakını kurarken çektirdikleri el ele fotoğrafı asıldı.

Cumhur İttifakı’nın Bursa için hazırladığı projeler Ulaşım ve Trafik, Kentleşme ve Çevre, Turizm, Yerel Ekonomi, Sosyal Hayat ve Eğitim, Kültür, Sanat ve Spor ana başlıklarında toplandı.

Bursa’nın en büyük sıkıntısı ulaşım sorunu olması nedeniyle, tanıtım programında bizlerde ulaşımla ilgili olarak planlanan çalışmaları dinledik. Birinci etap, Emek ile Geçit arasında Hızlı Tren İstasyonu ile buluşacak, oradan da Bursa Şehir Hastanesine kadar devam edecek olan metro yatırımı. İkinci Etap, Üniversitede biten metronun Görükle’ye oradan da devamla Karacabey TEKNOSAB’a ulaşması. Üçüncü etap, Kestel’de biten Metro’nun Uludağ Sanayi Bölgesi, Barakfakih’e ulaşması. Terminal Kent Meydanı arasındaki T 2 Tramvay hattı ile yer altından yapılacak geçitle, Osmangazi metro istasyonunun birleşmesi, böylece, yayaların tramvaydan inip metroya binmelerinin sağlanması.

Metro yatırımları için Yıldırım Metro Projesi başlığı altında, Gürsu’dan Başlayıp, Çalı Köy’de biten bir başka güzergah daha var. Ulaştırma Bakanlığı tarafından kabul edilen bu projeye göre, Gürsu Merkez’den başlayıp, Otosansit ile Fidyekızık, Kaplıkaya, Mesken, Yeşilyayla, Heykel, Çekirge, ana metro hattı ile buluşma, Nilüfer istasyonunda ayrılma ile beraber, Çalı Köye kadar uzatılan yeni bir hat. Buna ilave olarak, Çalı ile Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi arasında, Çalıköy’den başlayıp, Fatih Sultan Mehmet Bulvarı, Hürriyet ile Yakın Çevre Yolu, Yeni Adliye ve Terminal ile Demirtaş Organize Sanayi bölgesine kadar uzanan hat. Bu iki yeni hattın yatırımları Ankara merkezli olacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mitinge yaptığı kent merkezi raylı sistem ulaştırma projeleri olarak açıklandı başkan Alinur Aktaş tarafından.

Tabi, ben geçtiğimiz Nisan ayında Nilüfer Ürünlü Köyü merasının bir takım kişilerce sahiplenmek istenildiği iddialarıyla ilgili haber yapmıştım. Başlık, Köy Merasına Yağma! İdi. Ürünlü bölgesinde, 1989 yılındaki İmar Planlarına göre Havalimanı yapılmak istenilen bu 500 dönümlük alan için Alinur Başkana, “burasını Bursa’nın batı bölgesi Millet Bahçesi olabilir” diye öneride bulunmuştum. Ayrıca, hemen yanında, kimsesizler bakım merkezi olarak kullanılan bölgedeki 50 dönümlük alan içinde Gençler için Spor Merkezi yapılmasının iyi olacağını ifade ettim. Açıklanan plan ve projelere baktığımda her ikisinin de değerlendirildiğini gördüm. Bursa adına büyük kazanç. İzmir Yolu, Ürünlü bölgesinde, Üniversitesinin hemen karşısında, bu kentin büyük bir yükünü çekmesi planlanan Millet Bahçesi ile kentin Batı bölgesindeki pek çok sıkıntısı tek elden çözüme kavuşacak.

Tabi, kentin, ulaşım, sosyal, kültürel ve tarihi dokusuyla uyumlu yatırımların yapılacağının projelendirilmesi ve mahalli seçimler öncesinde halka açıklanması çok önemli. En fazla ilgi çeken örnek ise yaşlılar ve çocuklar için gündüz bakımevi uygulaması. Dedeler ile torunların yan yana birlikte vakit geçirebilecekleri ücretsiz anaokulu ve kreşler projesi kapsamındaki Saygı Yaşlı Gündüz Bakım Merkezi projesi var. Bu projeye göre, evlerde tek başlarına kalmak zorunda kalan bakıma muhtaç yaşlılar için tıpkı okul öncesi çocuklar için uygulanan gündüz bakımı hizmeti verilecek. Evlerde hanımların yaptıkları el işleri Belediye tarafından alınıp, satılarak, ev ekonomisine katkı sağlanacak. Tarım yatırımları içinde ise Orhaneli Karıncalı’da akıp giden termal sıcak suyun seracılık adına değerlendirilmesi. Termalden söz etmişken, Sırameşeler Sıcaksu bölgesi de Bursa’nın termal turizm merkezi oldu. Dubai ve Hollanda’dan yatırımcıların konuşla ilgilendiklerini öğrendik.

Ankara Yolu, Gökdere Atıcılar arasındaki bölgeye ise Çocuk Aktivite Merkezi ve Trafik Eğitim Merkezi kurulacak olması. Demirtaş Cim Kayağı tesisleri de yeniden eğlence parkı olarak düzenleniyor. Hanlar Bölgesi turizm ve çarşı ekonomisi için değerlendirilirken, Bursa’nın tanıtımında katkı sağlayan İpekyolu Film Festivali de kaldığı yerden devam edecek. Mihraplı Şehitler Parkı’nın da bir anıtla taçlandırılması ve anıtın açılışının 18 Mart şehitler gününde yapılacağının açıklanması ise sevindirici.

Tabi, Bursa adına Büyükşehir Belediyesi’nin hem merkezde hem de diğer ilçelerde uygulanacağı konuşulan binlerce proje var. Hepsi, bölge için önemli. Bursa için önemli olan bir başka proje ise Yavaş Şehir uygulaması. Alinur Aktaş, İznik, Orhaneli, Keles, Harmancık ve Büyükorhan ilçesinin bu çalışmaya uygun olduğunu söyledi. Yavaş şehirler, uygulanması için nüfusların 50 binden az olması gerekiyor.

Cumhur ittifakının projeleri, ulaşım, sosyal ve ekonomik konular ile tarihi ve kültürel miras alanlarında oldu. Yeni imar bölgeleri ilan edilmedi. Yeni imar alanlarıyla ilgili açıklama yapılmadı. Uydu kentlerin yerleriyle ilgili bilgi verilmedi. Sorduğumuzda ise bu konuda ilçe belediye başkanları ve Bursa’nın ihtiyaçlarına göre hareket edeceklerini söylediler. Yeni imar bölgelerinden çok kent merkezindeki kentsel yenileme çalışmasına öncelik verileceği açıklandı.

Bursa için hayırlı olsun. Sırada Millet İttifakının proje açıklaması var. Değerlendirmeyi ise seçmenler 31 Mart günü sandıklarda yapacaklar.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.