Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Cumhuriyet

Yazının Giriş Tarihi: 28.10.2018 00:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.10.2018 00:09

Cumhuriyet, egemenliğin kayıtsız şatsız millette olduğu yönetim şeklidir.

Bu yönetim şeklinde halk yönetimde söz sahibidir. Halk bunu ülkeyi yönetecekleri kendisi seçerek gerçekleştirir. Yani bu rejimde halk, oylama yoluyla başa geçecekleri belirler ve kendi istediği kişi tarafından yönetilir.

Cumhuriyet dünya tarihinde gelmiş geçmiş en iyi yönetim şekillerindendir. Çünkü cumhuriyet, seçme özgürlüğü; çünkü cumhuriyet eşitlik demektir. 

Yurdumuz, 1. Dünya Savaşı’ndan sonra düşmanlar tarafından işgal edildi. Mustafa Kemal Atatürk, ulusumuza önderlik etti ve Kurtuluş Savaşı’mızı başlattı. Yaklaşık dört yıl süren acı ve zorlu bir mücadele sonunda, Kurtuluş Savaşı’mızı kazandık ve düşmanları yurdumuzdan çıkarttık.

Mustafa Kemal Paşa, 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisini açarken ülke yönetiminin ulusal egemenliğe dayanması gerektiğini düşünüyordu, Böyle bir yönetimin adı da cumhuriyet olacaktı.

Atatürk bu düşüncelerini arkadaşlarına açtı. Uzun uzun konuştular. Atatürk’e göre bu ulus, bu devlet bir daha padişahlıkla yönetilemezdi. Türk ulusu kendi kendini yönetmeliydi.

Atatürk, yeni devletin yönetim biçimine karar vermişti. Bu yönetim biçiminin adı cumhuriyetti. 28 Ekim 1923 günü akşam yemeğinde bu düşüncelerini arkadaşlarına açtı, Onlara “Yarın cumhuriyeti ilan edeceğiz” dedi. Bu düşünce, yemektekiler tarafından coşkuyla karşılanıp benimsendi. Yemekten sonra Atatürk, ismet Paşa ile bir yasa tasarısı hazırladı. Bu yasa tasarısı “Türkiye Devleti’nin yönetim biçimi cumhuriyettir” şeklindeydi. Bu yasa tasarısı, Anayasa’mızın ilk maddesi olarak “Türkiye Devleti’nin yönetim biçimi cumhuriyettir” cümlesiyle yerini aldı.

Atatürk’ün hazırladığı yasa tasarısı, 29 Ekim 1923 günü Meclis’te okundu ve oylandı. Yasa tasarısı, Meclis’teki milletvekilleri tarafından “Yaşasın cumhuriyet!” sesleriyle kabul edildi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin başkanlığı için yüz elli sekiz üye oy kullandı. Oyların tümünü de alan Ankara Milletvekili Mustafa Kemal Paşa, cumhurbaşkanı seçildi.

Yaşamını ulusunun geleceği için adayan bu büyük insan, seçildikten sonra ölünceye kadar cumhurbaşkanı olarak yurduna hizmet etmeye devam etmiştir.

Bir ulusu yok olmaktan kurtaran Mustafa Kemal Atatürk, ulusunu çağdaş uluslararasına katmak için de birçok devrim yapmıştır. Bu devrimlerden bazıları şunlardır:

Eğitim ve öğretim birliğinin sağlanması

Halifeliğin kaldırılması

Kılık ve kıyafet devrimi

Dinî mahkemelerin kaldırılıp yeni mahkemelerin kurulması

Tekke ve zaviyelerin kapatılması

Uluslararası ölçü, saat ve takvimin kabul edilmesi

Harf devrimi

Kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınması

Soyadı Kanunu’nun çıkarılması

Cumhuriyetin ilanından sonra, yurtta büyük bir kalkınma çalışması başladı. Yeni yollar, köprüler, barajlar, okullar, fabrikalar, hastaneler yapıldı. Yeni şehirler kuruldu. Yaşamın her alanında yenilikler kendini gösteriyor, savaşta yanmış, yıkılmış şehirler yeniden kuruluyordu.

Bu mutlu sona ulaşmak çok zor olmuştu. Bu uğurda birçok şehit verilmiş, iç ve dış düşmanlarla mücadele edilerek birçok sıkıntı çekilmişti. Tüm bu uğraşlardan sonra cumhuriyet kurulmuştu. İşte bu nedenlerden dolayı her yıl 29 Ekim gününü coşkuyla Cumhuriyet Bayramı olarak kutluyoruz. Ülkemizin bağımsızlığını kazanmasında büyük katkısı olan ilk Cumhurbaşkanımız Mustafa Kemal Paşa olmak üzere tüm şehitlerimizi şükranla rahmetle anıyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.