Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Covid-19’un Tüketici Harcamalarına Etkisi

Yazının Giriş Tarihi: 14.09.2020 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.09.2020 00:02

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı tarafından yapılan araştırmaya göre, Ağustos ayında banka kartı ve kredi kartı kullanılarak 87,8 milyar TL harcama yapılırken, harcamaların %25’i internet üzerinden gerçekleştirilmiş.

TEPAV’ın araştırmasına göre, Ağustos ayında banka kartı ve kredi kartı ile yapılan harcamalar Temmuz ayına kıyasla yüzde 22, geçen yılın Ağustos ayına göre de yüzde 7 azalmış.

Ağustos’un son haftasında ise banka kartı ve kredi kartı kullanılarak 22,5 milyar TL tutarında harcama olmuş. Bir önceki haftaya kıyasla ise harcama tutarı yüzde 3 azalarak 723,3 milyon TL, işlem adedi ise yüzde 3 azalarak 129 milyon olarak gerçekleşmiş. Bir önceki yılın aynı dönemine (15 Mart – 30 Ağustos 2019) göre kıyaslandığında da 13 Mart – 28 Ağustos 2020’de yapılan harcamaların tutarı yüzde 3 artarken, işlem adedi ise yüzde 4 azalmış.

Ağustos ayında bir önceki aya göre harcamalar en fazla konaklama sektöründe artarken, kumarhane/içkili yerler ve eğitim/kırtasiye/ofis malzemeleri sektörlerinde sınırlı bir artış görülmüş. En fazla azalış ise kulüp/dernek/sosyal hizmetler, kamu/vergi ödemeleri ve giyim ve aksesuar harcamalarında olmuş.

Yıllık bazda en fazla artış elektrik-elektronik eşya, müteahhitlik işleri ve telekomünikasyon harcamalarında görülürken, kamu/vergi ödemeleri, seyahat acenteleri/taşımacılık, kulüp/dernek/sosyal hizmetler ve havayolları harcamaları ise en fazla azalış görülen sektörler olmuş.

Alışveriş yöntemi bakımından incelendiğinde ise ağustos ayında internet üzerinden yapılan alışverişler, geçen yılın Ağustos ayına göre yüzde 6, bu senenin Temmuz ayına göre de göre yüzde 22 azalmış.

Banka kartı ve kredi kartı kullanılarak yapılan alışverişler bir önceki yılın aynı dönemine (15 Mart – 30 Ağustos 2019) göre kıyaslandığında 13 Mart – 28 Ağustos 2020’de en fazla artış elektrik-elektronik eşya, bilgisayar (yüzde 77), market ve alışveriş merkezleri (yüzde 42), diğer (yüzde 41), müteahhit işleri (yüzde 31) ve yapı malzemeleri (yüzde 26) harcamalarında görülmüş durumda. Aynı dönemde harcamalar en fazla havayolları (yüzde 63), seyahat acenteleri/taşımacılık (yüzde 58), konaklama (yüzde 54) ve kumarhane/içkili yerler (yüzde 51) azalmış.

Aynı dönemde internet üzerinden yapılan alışverişler bir önceki yılın eş dönemine göre yüzde 30 artmış.

Buna göre pandeminin etkisiyle mağazalardan alışverişin azaldığı ortada. Firmaların e-ticarete ağırlık vermeleri gerektiği de bir gerçek. Özellikle kredi kartı kullanılarak yapılan alışverişlerin geri ödemelerine hassasiyet gösterilmesi ise dikkat edilmesi gereken bir durum…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.